A Vogue egykori főszerkesztője, André Leon Talley híres volt nagy egyéniségéről, valamint gyakran a fekete tervezők és modellek bajnokaként hivatkoztak rá.

Gyakornokként kezdett, egészen a főszerkesztői pozícióig jutott

A TMZ jelentése szerint Talley kedden egy New York-i kórházban hunyt el, ismeretlen betegségben. Halálát később irodalmi ügynöke, David Vigliano is megerősítette, írja a The Guardian.

André Leon Talley úttörő figura volt a divatvilágban, aki harapós megjegyzéseiről és pompás megjelenéséről volt ismert. Hat évtizedes pályafutása során Talley arra használta fel pozícióját, hogy a divatvilág kifutóján és a kulisszák mögött a sokszínűséget védje.

Talley 1948-ban született, és a Jim Crow-korszakban Észak-Karolinában nőtt fel. Talley a divat szószólója volt, és 2020-ban megjelent The Chiffon Trenches című memoárjában felidézte, hogyan látogatott el helyi könyvtárába, hogy elolvassa a Vogue magazin példányait.

Divatkarrierje egy gyakornoksággal kezdődött 1974-ben, a Vogue korábbi szerkesztőjének, Diana Vreelandnek dolgozott. Vreeland, akit lenyűgözték képességei, bemutatta Talleyt Andy Warhol Factory and Interview magazinjában lévő kapcsolatainak, ahol recepciósként dolgozott. Elkezdett írni olyan kiadványoknak, mint a W és a New York Times, de a US Vogue-nál szerzett ismertséget, feljebb emelkedve a magazin hírigazgatójává, majd kreatív igazgatója lett egészen 1995-ig. Három évvel később visszatért a magazinhoz, és 2013-ig a főszerkesztő maradt.

André Leon Talley harapós megjegyzéseiről híresült el

Talley hosszú munkakapcsolata a Vogue szerkesztőjével, Anna Wintourral második memoárja, a The Chiffon Trenches nagy eladási pontja lett, amelyben Talley kíméletlenül leplezte le egykori főnökét. Talley úgy érezte, kegyvesztett lett, mert „hirtelen túl öreg, túlsúlyos és nem elég menő lettem”. Azt írta, Wintour nem volt képes „egyszerű emberi kedvességre”, és „soha nem rajongott igazán a ruhákért. A hatalom volt a szenvedélye.” A könyvben részletezte a gyermekkorában elszenvedett szexuális zaklatásokat, valamint azt a rasszizmust, amellyel élete során találkozott.

2021-ben kedvesebben fogalmazott Wintour-ról, és azt mondta a Cutnak: „Ő a császárné. Keményen dolgozott. Sok csatán ment keresztül. Mindent megérdemel, amit adnak neki. 72 évesen ez a munka nagyon-nagyon-nagyon lenyűgöző. Minden jót kívánok neki.”

Talley emellett bíróként dolgozott az America’s Next Top Modelnél, és 2008-ban az Obama család divattanácsadója lett. Interjút készített Michelle Obamával a Vogue számára , amikor 2009-ben a first lady szerepébe lépett, később „Amerika legdivatosabb nőjének” nevezte. 2020-ban azonban nyilvánosan kritizálta Obamákat, amiért születésnapi bulit rendeztek a Covid-járvány idején.

Talley soha nem határozta meg nyilvánosan szexualitását, „folyékonynak” nevezte magát. Soha nem volt kapcsolatban, mondta egyszer, amit annak tulajdonított, hogy gyerekkorában bántalmazták. „Mindent beleadtam a karrierembe” – mondta a New York Timesnak . 

Diane von Furstenberg azt mondta: „Félt szerelmes lenni”, és azt hiszem, így volt. Azt hiszem, féltem, és azt hiszem, el voltam nyomva. Nagyon szigorú háztartásban nőttem fel. De ezen a világon lenni, ezekkel a hihetetlen emberekkel együtt mozogni… nekem elég volt Karl barátsága vagy Yves Saint Laurent barátsága vagy Azzedine Alaïa barátsága.

Talley írt két emlékiratot, és 2018-ban dokumentumfilm készült róla The Gospel According to Andre címmel.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet