Követem Design Újra láthatóak Andy Warhol nagyszabású projektjének felvételei

Újra láthatóak Andy Warhol nagyszabású projektjének felvételei

Hirdetés

Andy Warhol neve beleivódott a kulturánkba, számtalan alkotása söpört végig a nagyvilágon. Azonban most egy kevésbé ismert projektjével, egy “képernyőtesztekből” készült gyűjteményével ismerkedhetünk meg ez év februárjától. 

1
Bűnözőkből inspiráció

Andy Warhol “képernyő tesztjei” újra napvilágot láttak // Forrás: Popsugar UK
Hirdetés

Andy Warhol munkái már régóta beleégtek a popkultúrába, a pop-art stílusban megálmodott sztárfotók és a leghíresebb márka logók mintávává transzponálása által. Warhol olyan alak, akit nehezen lehetne kihagyni a modern művészettel foglalkozó könyvekből. Számtalan projektje hozott fordulatot az alkotói világba és nyűgözte le a közönséget meghökkentő ötleteivel. 

Ilyen hagyománybontó, azonban annál kevésbé ismert projektje volt a “képernyő teszteknek” elnevezett hírességekről és hétköznapi emberekről készült rövid snittek egész gyűjteménye. Az elképzelés egészen 1964-ig nyúlik vissza.  Warhol inspirációját nem egy szokványos jelenségből merítette: a New York-i Rendőrfőkapitányság tizenhárom legkeresettebb férfijáról készült apró portfolióknak köszönhető az ötlet. Warhol ennek hatására döntötte el, hogy ő is készít egy hasonló “élő portrékból” álló összeállítást, csak épp nem bűnözőkről, hanem a kor híres egyéniségeiről. Ezeket a kis filmeket később egészen különböző célokra használták fel.

Nem csak egy formabontó gyűjtemény lett belőle, de különböző események háttérdíszleteként és olyan filmek snittjeiként is megállta a helyét, mint Warhol saját alkotása, a Chelsea-lányok.

Ugyan “képernyő tesztekként” emlegetjük őket, Warhol alkotásai nem teljesen feleltek meg ennek követelményeinek. Ezeket először 1917-ben kezdték el alkalmazni, arra a célra, hogy megnézzék és rögzítsék, a lehetséges filmszereplők mennyire teljesítenének jól a képernyőn. Warhol ezzel szemben nem próbára akarta tenni a film résztvevőit, egyszerűen csak egy összeállítást szeretett volna, tele színes és üde egyéniségekkel. 

Pár perc hírnév mindenkinek

A legtöbb kisfilm a Factoryban, Warhol new york-i studiójában készült. A snittek egy Bolex kamerával kerültek felvételre, az eszköz azonban nem rögzített hangot, így lényegében némafilmek születtek. Általában három percesre tervezték a felvételeket tekintve, hogy ennyi időre volt szükség, hogy a kamera filmje megteljen. Warhol azonban lassabb munkát képzelt el, így az utómunka segítségével a nézők már négy és fél percig élvezhették a hírességekről készült alkotásokat. 

Andy Warhol fényképezőgépével pózol // Forrás: YellowKorner

A szereplőknek azonban komoly elvárásoknak kellett megfelelniük, amik elsőre akár egészen furcsán is hangozhatnak. A felvétel körülményei és egyszerű díszletei általában mindig ugyanazok maradtak, a színészeknek pedig tilos volt beszélni, pislogni, de még a mosolygás sem volt megengedett. Ezek az elvárások némiképp zavarba hozták a szereplőket. A helyzeten az sem segített, hogy rengeteg ember kereszttüzében kellett teljesíteniük.

Andy Warhol transzneműekről készített portrésorozatát mutatja be a Tate Modern

Andy Warhol kevésbé ismert, nőimitátorokról és transzvesztitákról készített sorozata áll majd a jövő tavasszal megnyíló tárlat középpontjában. A londoni múzeum húsz év után tér vissza a pop-art legismertebb alakjához, és a szexualitás, a migráció, a halál és a vallás témáján keresztül vizsgálja a művészt.

Egy idő után a filmalanyok mocorogni kezdtek, a hajukat igazgatták, vagy grimaszokat vágtak. A filmek némiképp lehetőséget adtak a szereplők állóképességének és koncentrációjának tesztelésére is. Annak ellenére, hogy az első filmek esetében Warhol milyen szigorú szabályrendszert követelt meg a résztvevőktől, a későbbiekben a szereplők sokkal nagyobb szabadságot élvezhettek a felvételek közben, ennek következtében jobban felfedhették igazi és természetes személyiségüket a képernyőn. Warhol számos barátját és hírességet meghívott a Factoryba, akik szintén részt vehettek a forgatáson.

Néha egészen hétköznapi vagy teljesen ismeretlen személyek is feltűntek a képernyőn, ők alkották később a “Warhol sztárok” körét. Az elnevezés nagyon találó, hiszen Warhol valóban szerette volna megadni mindenkinek a tizenöt, ez esetben inkább négy és fél perc hírnevet.

A kamerákat pont úgy helyezték el, hogy ha esetleg a vendégek beleegyeznek egy rövid felvételbe, azonnal elkezdődhessen a munka. Mondhatni Warhol előre készenlétbe állította a felszerelést, hátha egy vendégében potenciális filmalanyra talál. 

Warhol azonban nem csak hírességekről, de közeli barátokról, szeretőkről és együttműködőkről is készített felvételt, természetesen erre mindenkitől beleegyezést kérve. Összesen 472 “képernyő teszt” készült, 189 emberről, ami feltételezi, hogy egy karakter többször is megjelent a felvételeken. Egy-egy alkalommal maga Warhol is a kamera elé ült, ezeknek a filmeknek nagy része azonban elveszett. Azonban számos más ismert arc megfordult a felvételeken.

ForrásDAZED
Hirdetés

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Hirdetés

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

Személyes kalandozásaim a klímakatasztrófában

A klímaváltozás csak egy kommunista trükk, az időjárásnak nem kell megszűnnie?

Primal: az utolsó utáni némafilmben egy ősember dinoszauruszon lovagol

Véres és precíz történet, amiben senki egy árva szót sem szól.
Promóció
Promóció
Hirdetés

ez is érdekeltéged
<3