Letartóztatták a német műkereskedőt, Angela Gulbenkiant

A német műkereskedőt, Angela Gulbenkiant többek között Yayoi Kusama tök szobrának és Andy Warhol egyik alkotásának értékesítésével vádolják. A nőt Lisszabonban tartóztatták le. 

Súlyos vádak

Angela Gulbenkian Európa legbefolyásosabb műgyűjtő családjába házasodott, ezzel a műtárgyak értékesítésének mélyvizében találva magát. Gulbenkiannak jelenleg azonban többek között két lopási váddal és egy elfogató paranccsal kell szembenéznie a kalapács alá szánt értékek helyett. 

kusama angela
Angela Gulbenkian és Kusama tökszobra / Fotók: Getty Images

Angela Gulbenkian nem jelent meg azon a februári, londoni bírósági tárgyaláson, ahol a koronavírusról is verset költő képzőművész, Yayoi Kusama tök szobrának és a karantén idején a Tate Modernben online tárlaton bemutatott Andy Warhol egyik alkotásának ellopást követő értékesítésének vádjára kellett volna reagálnia. Ennek eredményeképp az Egyesült Királyság elfogató parancsot adott ki a nő ellen, akit kedden a portugáliai Lisszabonban tartóztattak le. Jelenleg őrizetben tartják, mindaddig, amíg a hatóságok át nem adhatják az Egyesült Királyságnak. 

Igazi gyűjtő?

Mathieu Ticolat szerint Gulbenkian 2017-ben vásárolta meg tőle Kusama tök szobrát, amiért a nő, állítása szerint fizetett, de az összeget Ticolat sosem kapta kézhez. Jacqui Ball jelentése szerint pedig az örökös 50 ezer fonttól fosztotta meg őt. Gulbenkian tavaly szeptemberben mindkét vádat tagadta a Southwark Crown Courton. Egy londoni kereskedő is a müncheni hatóságokhoz fordult, miután állítása szerint Andy Warhol Queen Elizabeth II (1985.) alkotását csalárd módon eladta, a bevételt pedig megtartotta. 

Az évszázad műkincs rablása történt a Drezdai Múzeumban

A szász uralkodók palotájának világhírű kincstárában keletkezett kár nagysága egyelőre nem ismert – közölte a Twitteren a szászországi tartományi rendőrség, hozzátéve, hogy mozgósították a tartományi bűnügyi hivatal (LKA) helyszínelő szakértőit.

A nőt Calouste Gulbenkian olajmágnás unokaöccse vette feleségül, aki több milliárd fontnyi vagyonából magánalapítványokat és a családnevével felruházott lisszaboni múzeumot támogatja. Ezen adományozásokhoz azonban Angelának nincs köze. Az Instagramon ennek ellenére képzőművészeti gyűjtőként mutatkozik be. A londoni High Court-on tett vallomása szerint ő maga mindössze három műalkotást birtokol, írja a The Art Newspaper. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból