Angelina Jolie egy iraki menekülttáborban a szűkös anyagi forrásokra hívta fel a figyelmet

Angelina Jolie azt állítja, az ENSZ menekültügyi ügynökségétől a szíriai menekültek megsegítésére kapott pénzügyi támogatás durván megcsappant. A hollywoodi színésznő az iraki Domiz táborban járt, ahol 33.000 menekült él a szíriai háború következtében. Ez Irak kurd régiójának félig autonóm területén található.

A menekültek a segély minimumát sem kapják meg a finanszírozás megkurtításának köszönhetően, mondta el Angelina Jolie vasárnap. Jolie az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) különmegbízottja.

A színésznő szerint a világ nem foglalkozik megfelelően a szíriai menekült válsággal.

Az UNHCR ez évben a szükséges támogatás 17%-át kapta csak meg, ami durva visszaesés tavalyhoz képest, amikor az ügynökség 50%-ot kapott, magyarázta Jolie a sajtótájékoztatón.

44259845 303
Angelina Jolie A Háború Pusztította Nyugat-Mosulban, Irakban / Fotó: Reuters / A. Mcconnell / Unhcr

“Ennek szörnyű humanitárius következményei vannak. Ha a segély puszta minimumát sem kapják meg, a menekült családok nem tudnak a megfelelő orvosi ellátáshoz sem hozzájutni” – mondta Jolie. “A nők és a lányok ki vannak szolgáltatva a szexuális erőszaknak, sok gyerek nem tud iskolába járni, és mi elpazaroljuk a lehetőségét annak, hogy a menekültekre pénzt áldozzunk annak érdekében, hogy új készségekre tegyenek szert és támogathassák a családjukat” – tette hozzá.

Jolie hangsúlyozta, hogy a a konfliktus megelőzésére kellene inkább fókuszálni, mint a következményeire adott válaszokra.

Szombaton Jolie Mosulban járt, amit az iraki erők tavaly visszavettek az Iszlám Állam katonai csapataitól. Találkozott nyugat-mosuli családokkal és végigjárta a háború pusztította utcákat.

976164708
Angelina Jolie Nyugat-Mosulban / Fotó: Andrew Mcconnell / Unhcr / Getty

“Ez a legszörnyűbb pusztítás, amit azon évek alatt láttam, hogy az UNHCR-rel dolgozom. Az emberek itt mindenüket elvesztették” – mondta a színésznő egy ENSZ-nyilatkozatban.

Jolie 2001 óta dolgozik az UNHCR-nek. Ez volt az ötödik látogatása Irakban.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból