A Fitzcarraldo Editions könyvkiadó nyerte a Republic of Consciousness-díjat a Jean-Baptiste Del Amo által írt Animalia című kiadványért, de a pénzjutalmat öt kisebb kiadó között osztották szét.

Az Animalia nyerte a rangos kitüntetést

Fitzcarraldo Editions olyan Nobel-díjas írók munkáit publikálta, mint Svetlana Alexievich és Olga Tokarczuk, még azelőtt, hogy a rangos elismerésben részesültek volna. A kiadó a Republic of Consciousness elismerésben részesült, amely nem kevesebb mint 10 ezer font, közel négymillió forint pénzjutalommal is jár. Az összeget azonban szétosztották a döntős jelöltek között, írja a The Guardian.

Jean Baptiste Del Amo
Jean Baptiste Del Amo Az Animalia Írója / Fotó: Pittsburg Post-Gazette

A díjat részben a Kelet-Angliai Egyetem alapította, és olyan kiadók műveit ünnepli, amelyek legalább öt teljes állású alkalmazottal rendelkeznek. Az Animalia című könyv egy huszadik századi parasztcsalád életét dolgozza fel, akik egy sertéstelepet üzemeltetnek. A történetből nem hiányzik a brutalitás és a szexualitás sem.

A koronavírus miatti szolidaritás jellemzi az irodalmi életet is

A koronavírus által sújtott világban számos változás törtét, a különböző díjak és elismerések tekintetében is. Rendezvények és díjátadók maradnak el. A The Republic of Consciousness szervezői pedig úgy döntöttek, hogy a pénzdíjat egyenlő arányban osztják szét az öt döntőbe jutott jelölt között. Így segítve a járvány miatt bajba jutott kisebb könyvkiadókat.

Még Waldo is megsínyli a koronavírus okozta karantént

Még Waldo is megsínyli a koronavírus okozta karantént Piros-fehér csíkok mindenhol A Hol van Waldo?, vagy ahogy Észak-Amerikában hívják, Where’s Waldo? gyerekeknek készített könyvet előnyör 1987-ben adták ki. A kötet lényege, hogy a kétoldalú illusztrációkon a fiatalabbaknak meg kell találnia Waldó t, miközben körülötte rengeteg ember végez más-más tevékenységet.

„Sok minden elmondható az Animalia című könyvről, de a jelenlegi helyzet fényében valóban időszerű a könyv mondanivalója, amely az emberi testtel, mint élő szervezettel foglalkozik. A Covid-19 nem törődik a szellemünkkel, a racionalitásunkkal és a kreativitásunkkal. Nem törődik az emberi lényekkel: ez egy vírus, amely egyik szervezetről a másikra terjed. A koronavírusra mindannyian fogékonyak vagyunk, az Animalia emlékeztet rá bennünket, hogy miért” – méltatta a díjnyertes könyvet az alapító.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet