A Fitzcarraldo Editions könyvkiadó nyerte a Republic of Consciousness-díjat a Jean-Baptiste Del Amo által írt Animalia című kiadványért, de a pénzjutalmat öt kisebb kiadó között osztották szét.

Az Animalia nyerte a rangos kitüntetést

Fitzcarraldo Editions olyan Nobel-díjas írók munkáit publikálta, mint Svetlana Alexievich és Olga Tokarczuk, még azelőtt, hogy a rangos elismerésben részesültek volna. A kiadó a Republic of Consciousness elismerésben részesült, amely nem kevesebb mint 10 ezer font, közel négymillió forint pénzjutalommal is jár. Az összeget azonban szétosztották a döntős jelöltek között, írja a The Guardian.

Jean Baptiste Del Amo
Jean Baptiste Del Amo Az Animalia Írója / Fotó: Pittsburg Post-Gazette

A díjat részben a Kelet-Angliai Egyetem alapította, és olyan kiadók műveit ünnepli, amelyek legalább öt teljes állású alkalmazottal rendelkeznek. Az Animalia című könyv egy huszadik századi parasztcsalád életét dolgozza fel, akik egy sertéstelepet üzemeltetnek. A történetből nem hiányzik a brutalitás és a szexualitás sem.

A koronavírus miatti szolidaritás jellemzi az irodalmi életet is

A koronavírus által sújtott világban számos változás törtét, a különböző díjak és elismerések tekintetében is. Rendezvények és díjátadók maradnak el. A The Republic of Consciousness szervezői pedig úgy döntöttek, hogy a pénzdíjat egyenlő arányban osztják szét az öt döntőbe jutott jelölt között. Így segítve a járvány miatt bajba jutott kisebb könyvkiadókat.

Még Waldo is megsínyli a koronavírus okozta karantént

Még Waldo is megsínyli a koronavírus okozta karantént Piros-fehér csíkok mindenhol A Hol van Waldo?, vagy ahogy Észak-Amerikában hívják, Where’s Waldo? gyerekeknek készített könyvet előnyör 1987-ben adták ki. A kötet lényege, hogy a kétoldalú illusztrációkon a fiatalabbaknak meg kell találnia Waldó t, miközben körülötte rengeteg ember végez más-más tevékenységet.

„Sok minden elmondható az Animalia című könyvről, de a jelenlegi helyzet fényében valóban időszerű a könyv mondanivalója, amely az emberi testtel, mint élő szervezettel foglalkozik. A Covid-19 nem törődik a szellemünkkel, a racionalitásunkkal és a kreativitásunkkal. Nem törődik az emberi lényekkel: ez egy vírus, amely egyik szervezetről a másikra terjed. A koronavírusra mindannyian fogékonyak vagyunk, az Animalia emlékeztet rá bennünket, hogy miért” – méltatta a díjnyertes könyvet az alapító.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.