A Love Supreme: A kortárs tánc úttörője, Keersmaeker a Trafóban

Anne Teresa De Keersmaeker, a kortárstánc úttörő nagyasszonya és Salva Sanchis koreográfus közös munkája az A Love Supreme érkezik ezúttal Budapestre. Négy Rosas-táncos indul el az utánozhatatlanul szabad jazz szaxofonos és zeneszerző, John Coltrane zenéjén keresztül a rejtelmesség, az érzékiség, a meditáció és az improvizáció útján.

A darab eredeti, 2005-ös verziójában Anne Teresa De Keersmaeker és Salva Sanchis vállalta azt a kihívást, hogy összekapcsolja a kompozíciót és az improvizációt. Hagyni akarják, hogy a kettő összeolvadjon a koreográfiában. John Coltrane 1965-ös A Love Supreme albumához nyúltak hozzá hihetetlen érzékenységgel.

Az új, átdolgozott produkcióban a két alkotó négy enegikus férfitáncosra szabta át a koreográfiát.

A táncosok mozgása harmonikus, teljesen együtt él a zenével. Szinte egymásra lefordíthatóvá válik a dzsessz és a tánc, hiszen ennek a zenei műfajnak sajátja az improvizáció. És az is sajátossága, hogy az előadók sokszor rögtönzött szólót játszanak vagy válaszolgatnak egymás játékára.

A Love Supreme – by Rosas | Anne Teresa de Keersmaeker & Salva Sanchis

“I would like to bring to people something like happiness.” These are the words tenor saxophonist John Coltrane who passed away in 1967 used to describe his …

A Rosas nem ismeretlen Budapesten: először 1992-ben a Petőfi Csarnokban mutatták be a Rosas Danst Rosas-t, és ugyanekkor az Erkel Színházban az Achterlandot. Majd három előadásával is színpadra lépett a Trafóban a társulat (Once, 2005; Bartók / Mikrokosmos, 2011; Fase – 4 mozdulat Steve Reich zenéjére, 2012). A Fase-ban az ismétlés finom változásaiból, az együtt és külön mozgásból felépülő szerkezet egyszerre nyűgözte le óraműpontosságú kidolgozottságával és elemi erejével a közönséget.

642065397 1280X720
Rosas / Anne Teresa De Keersmaeker / A Love Supreme / Fotó: Rosas On Vimeo-Csatorna

Keersmaeker társkoreográfusa, Salva Sanchis is bemutatkozott már a Házban, mint kezdő koreográfus 2008-ban. Most közös régi-új darabjukkal térnek vissza.

A klasszikus kvartettnek, Coltrane zenekarának legnagyobb példányszámban eladott albuma az A Love Supreme lett, amit 1964 decemberében rögzítettek.

1964 – John Coltrane – A Love Supreme

01 – Acknowledgement.mp3 00:00:00 02 – Resolution.mp3 00:07:43 03 – Pursuance.mp3 00:15:03 04 – Psalm.mp3 00:25:46 05 – Introduction By Andre Francis.mp3 00:…

Coltrane addigi munkájának betetőzése ez az album, amely egyben óda is hitéről és szeretetéről. Coltrane zenéje azért vált olyan híressé, mert az improvizáció és a szigorú struktúra, a gondosan megmunkált forma és a nyers energia talált benne egymásra.

Koreográfia: Anne Teresa De Keersmaeker, Salva Sanchis
Táncosok: José Paulo dos Santos, Bilal El Had, Jason Respilieux, Thomas Vantuycom
Az eredeti, 2005-ös verzió táncosai: Cynthia Loemij, Moya Michael, Salva Sanchis, Igor Shyshko
Zene: A Love Supreme, John Coltrane

Zene-felvétel: John Coltrane, tenor szaxofon, ének; McCoy Tyner, zongora; Jimmy Garrison, nagybőgő; Elvin Jones, dob (Acknowledgement, Resolution, Pursuance & Psalm © Coltrane, J., © Jowcol Music, Inc. (Universal Music Publ. N.V.) )
Fény: Jan Versweyveld
Átdolgozás fényterve: Anne Teresa De Keersmaeker, Luc Schaltin
Jelmez: Anne-Catherine Kunz
Próbavezető: Salva Sanchis
Művészeti koordináció és tervezés: Anne Van Aerschot

Technikai vezető: Joris Erven
Jelmezes: Heide Vanderieck

Technikusok: Joris de Bolle
Produkció: Rosas

Koprodukció: De Munt/La Monnaie (Brüsszel)
Külön köszönet:
Erik Bogaerts, Jeroen Van Herzeele

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2017. május 24-26-ig, 20 óra

Helyszín: Trafó, Budapest

Jegyár: 3. 000 HUF

Jegyfoglalás: ITT

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból