Warning: Undefined property: WP_Error::$slug in /home/contextus/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 42

Trafó

Tóth Kinga élő szövegtestjei a Trafóban

Tóth Kinga író-költő-műfordító a totális szabadsággal, összművészetiségre való igénnyel alkotó művész. A Trafó vendégeként szövegeit intermediális (vizuális-hang-videó) performanszokkal mutatja be.

Závada Péter Amphitryon-sztorija

Az eddig megjelent drámái, három verseskötete és számos színpadi szövege után megjelent Závada Péter legújabb, Je suis Amphitryon című drámája. A ContextUs második születésnapja alkalmából, kötetbemutató-jelleggel erről a szövegről és az ebből készülő előadásról beszélgettünk Petivel, valamint arról, hogy mit gondol a kortárs magyar színházról.

Timothy and the Things: Vadászat

Fülöp László koreográfus ezúttal három teljesen különböző férfikaraktert állít előadásának középpontjába. A felütés mesei: három fiú, Déri András, Várnagy Kristóf és Kelemen Patrik elindul vadászni, de mire vagy kire vadásznak ott, ahol csak ők hárman vannak? Önmagukra? Egymásra? Tévedni nem lehet. Vagy legalábbis veszélyes.

Can you come without touching?

Ez a kérdés konkrétan elhangzik a Trafóban a Finn Nemzeti Színház bemutatja: Just filming című előadáson.  Nem, nem pornó darabról van szó! Noha a meztelenkedés, az intim kapcsolódás és a testbeszéd különböző megnyilvánulási formái meghatározóak a produkcióban. 

Nem lehet nem belezúgni a Fiúkba!

Március 18-án láthatta a közönség a Trafóban – a tájékoztató szerint, sajnos, utoljára – a Compagnie Pál Frenák Fiúk című előadását. Nagy hatást tett rám a dara.

A meglehetősen furcsa kísérlet – Electrify vol. 15.

Tesztelhettük három zenész segítségével, az elektronikus zene kínálta lehetőségeket. Képleteik: rengeteg effekt, dobhártyaszaggató basszusok, és irdatlan mennyiségű pörgés. Ha mindezt összekeverjük, megkapjuk az Electrify vol. 15-t. A

Utas és holdvilág : Audiovizuális orgia

Szerb Antal: Utas és holdvilág című regénye alapján készült a TÁP Színház 330 perces, kétszünetes monstrum műve, playback előadása. Az elmesélt történet intelligens szövege már önmagában is elgondolkodtató és felettébb olvasmányos.

Rehad Desai: mi történik, ha intelligens emberek ilyen tetteket képesek végrehajtani

Rehad Desai, az Emmy-díjas Sortűz a tüntetőkre (Miners shot down) dokumentumfilm rendezőjével beszélgettünk a film vetítése előtt a 14. Verzió dokumentumfilm fesztivál keretén belül, a Trafóban. A filmrendezőt roppantul kiváncsi és beszédes embernek ismertem meg. Elmesélte, mikor járt legutoljára Budapesten, a fürdők felől is érdeklődött. Rehad Desai egy élő történelemkönyv. Édesapja a dél-afrikai Színesbőrű Népkongresszus Alelnöke volt, mielőtt elhagyta volna az országot a korai ’60-as években. Rehad Desai 27 különböző nemzetközi díjat nyert.

Lépésről lépésre: Budapest Kortárstánc Főiskola diákjai széttáncolják a Trafót

A Budapest Kortárstánc Főiskola táncosai ismét betáncolják a Trafó összes terét. A főiskola növendékei rendszerint a karácsony előtti napokban és az évad végén mutatják be legújabb táncaikat a Kortárs Művészetek Házában. A diákok saját utakat járnak be, lépésről-lépésre haladnak önmaguk feltérképezésének, megismerésének útján.

VERZIÓ: Többféle verzió létezik

“Tájékozódjunk, vitatkozzunk, tartsuk tiszteletben a sokszínűséget és segítsünk a rászorulóknak.” – erről szól az idei Verzió fesztivál.

Jövő héten újra Verzió Dokumentumfilm-fesztivál Budapesten

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 44 országból 99 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Átváltozó Egyesület: 4 DIMENZIÓ / biztonságos játékkísérlet 10 év felettieknek

Négy gyerek álomvilágára nyit kaput az Átváltozó Egyesület 4 Dimenzió című játékkísérlete. Egymással összekapcsolódó univerzumok tárulnak fel, melyekben jó, rossz és semleges szereplők alakítják a játékosok pályáit. A játék folyamatosan változtatja formáját: az egyik pillanatban kalandpálya, a következőben vetélkedő; vagy éppen szerencsejátékká transzformálódik a furcsa dimenzió.

XXS – Teho Teardo a hibridek sorában

Kísérlet, illúzió, vándorló nézőkkel és transzba esett alkotókkal április 26-án a Trafóban. Teho Teardo és MP5, Vadas Zsófia Tamara és Gryllus Ábris, valamint az Implausible Works szerepelnek a Trafó új, XXS elnevezésű sorozatának első állomásán. Műfaji kereteket maguk mögött hagyó rövid produkciók, fantazmagória, 21. századi rituálé és megvalósuló fikció.

smART! XTRA // AV composers a Trafóban

Fényfestés épületre, üvegre és mohára – a Trafó smART! XTRA sorozatának márciusi kiadásában a vj-technikák egyedi felhasználásai kerülnek középpontba. Három elismert magyar művész és egy holland alkotó mutatják be a terület alkalmazott művészeti lehetőségeit.

„Létezik egy nyelv előtti visszhangnem”

Hangművészet, grafikai tervezés, irodalom és zene találkozik Kele Fodor Ákos Echolália című munkájában. A szövegekhez vizuális művek és egy vinyl lemez is társul, utóbbi Modeo (Sándor Máté) irodalomközpontú hangművészeti alkotása. Az Echoláliát március 3-án mutatják be a Trafóban az alkotók, akiket Pálos Máté filmesztéta kérdez a projektről.

A te országod – nemzetközi siker a Trafó színpadán

A Trafó a hónap végére is különleges programmal készül az odalátogatók számára: egy nemzetközi fesztiválsiker, A te országod érkezik a színpadjára, amely a hatalmas népszerűség előtt a Trafó közönsége láthatott először.

Emlékek klinikája a NextFeszt zárónapján

Boldog tudatlanság vagy húsba vágó valóság? A STEREO Akt utópiája e két végpont közti dilemmát mutatja be sci-fi hangulatú színházi előadásában. 2021 Magyarországának legnézettebb talkshowjából

Fesztivál a jövő jegyében

Január 11. és 27. között kerül megrendezésre a Trafó Kortárs Művészetek Házában a Nextfeszt, amelynek keretében fiatal alkotókkal találkozhatunk, akik művészetük témájául a jövőt választották.

Zabolátlan bátorság

Hogyan reflektál a kortárs művészet a televízió és az internet rohamos fejlődésének kellős közepén a közéletre? Miként tud kritikai eszközként hatni és vitákat elindítani egy-egy ready made? Radovan Čerevka szlovák kortárs művész megkísérli ezt a nem mindennapi kommunikációt nonkonformista infografikái és installációi, makettjei segítségével.