Yoann Bourgeois „gerincbizsergető” tánca a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

A Trafó szervezésében a Budapesti Tavaszi Fesztivál a francia koreográfus-díszlettervező, Yoann Bourgeois Celui qui tombe (Talpon maradni) „gerincbizsergető” táncprodukcióját április 9-én mutatják be az e-Trafó felületén. De készülnek az április 11-ei Költészet Napra is.

„Mintha nem engedelmeskednének a gravitáció törvényének Yoann Bourgeois szereplői”

A főváros nagymúltú összművészeti eseménysorozatát  idén az „Újra együtt” mottóval szervezi meg a Budapest Brand nZrt. A 41. Budapesti Tavaszi Fesztivál online programsorozata tíz napon át közvetít változatos kulturális programokat. Felidézi a négyévtizedes hagyomány emlékezetes pillanatait, és bemutatkozási lehetőséget ad korunk jelentős alkotóinak, műfaji megkötések nélkül. A Trafó mint társszervező is ezek mentén kínálja programjait a saját platformján.

Április 9-én, a Budapesti Tavaszi Fesztivál pénteki nyitónapján 20 órakor debütál Yoann Bourgeois Celui qui tombe (Talpon maradni) című előadása, cirkusz és tánc izgalmas keveréke, az e-Néző sorozatban.

A szereplők drámai kihívással néznek szembe: játékterük kibillenni látszik a lábuk alól, ám ők mintha nem engedelmeskednének a gravitáció törvényeinek.

Az egyén csak akkor maradhat életben, ha a csoport túléli, így Bourgeois hat táncosa – akár az  emberiség – paradox erővel és szépséggel reagál a dinamikus ellenerőre, a végeredmény pedig gerincbizsergető. (Az előadás csak valós időben tekinthető meg.)

#költészetnapja

A BTF keretében április 11-én és 18-án, vasárnap esténként 20 órakor kétrészes tánctörténeti live eseménnyel várják az érdeklődőket a Trafó Facebook-oldalán. Az Egyszer volt… – kortárs tánc Magyarországon az 1980-as években 1. részében Fuchs Lívia tánctörténész tart a témában előadást. A 2. részben Péter Petra, a Budapest Kortárstánc Főiskola oktatója beszélget a korszak néhány fontos résztvevőjével és formálójával: Angelus Ivánnal, Árvai Györggyel, Berger Gyulával, Goda Gáborral, Nagy Józseffel és Szabó Györggyel.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A Magyar Költészet Napját Székely Rozi és Szabados Luca Lassított baleset #kolteszetnapja című projektével ünnepeli a Trafó. Április 11-től 4 napon keresztül kortárs költők – Falcsik Mari, Győrfi Kata, Kabai Lóránt, Tolvaj Zoltán – egy-egy versét adják elő. Az esemény a Trafó Facebook-oldalán lesz követhető.

Az Orbán-kormány lemondott a Budapesti Tavaszi Fesztiválról

Tavaly a járvány mosta el a programsorozatot: „Magyarország kormányának döntése értelmében, a világméretű egészségügyi veszélyhelyzettel kapcsolatos iránymutatásokat követve” törölték az eredetileg 2020 áprilisára meghirdetett fesztivált. Az idén pedig magyar kormány úgy döntött: nem is közösködik tovább a fővárossal és saját tavaszi és őszi fesztivált szervez.

„Sajnálattal vettem tudomásul, hogy a kormány eldob egy negyven éve sikeres brand-et és a továbbiakban nem kíván együttműködni a Budapesti Tavaszi Fesztivál megrendezésében a fővárosi önkormányzattal. Az állam az idei évtől kivonul a fővárosi rendezvénysorozat finanszírozásából” – mondta Gy. Németh Erzsébet kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes február közepén. 

Gy. Németh hozzátette, Káel Csaba, a MÜPA vezérigazgatója, a BTF eddigi állam által felkért szervezője kereste fel a Városházán. Ekkor adott tájékoztatást a kormány döntéséről. Az okokról semmiféle tájékoztatást nem adott.

Gy Nemeth Erzsebet Dk Kulturalis Allamtitkar
Gy. Németh Erzsébet kultúráért felelős főpolgármester-helyettes / Fotó: MTI

A két fesztiválra az idén összesen 1,75 milliárd forint állami támogatást kapnak. Ebből 1,1 milliárd jut a tavaszi fesztiválra, míg az őszi rendezvénysorozatra 650 millió forintot költhetnek, de már az előkészítésre is kaptak 490 milliót. A tavaly decemberi kormányhatározatból kitűnik, hogy a budapesti fesztiválközönség átprogramozását több éves folyamatként egészen 2025-ig hasonló összeggel finanszíroznák.

Tavaly Káel Csaba még elismerően nyilatkozott a BTF-ről

A főként turistákat vonzó, elit kulturális esemény helyett egy fővárosiakhoz közelebb álló, az első évek pezsgését megidéző, a nagyközönség számára könnyebben befogadható programsorozatot szeretnének új, alternatív művészeti ágak bevonásával.

A kormány döntésével lezárul egy turisztikai, városmarketing és kulturális szempontból is fontos együttműködés, amely eddig felül tudott emelkedni a napi politikai csatározásokon.

Ha valaki Budapestre érkezik, akkor a tavaszi fesztiválon kulturális esszenciát kap a városból

– mondta Káel Csaba a Budapesti Tavaszi Fesztivált szervező Operatív Testület elnöke a negyvenedik fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón még 2019 őszén. Kiemelte, hogy a magyar kultúra egyesítését a Budapesti Tavaszi Fesztivál kezdte el, hiszen a vasfüggönyön túlról hívott haza világhírű magyar művészeket, például Cziffra Györgyöt vagy Vásáry Tamást, aki akkor még Londonban élt. Káel akkor még nem tudhatta, hogy valójában búcsúbeszédet mond, mivel a négy évtized alatt kialakított formában, a kormány és a főváros kevés közös projektjeinek egyikeként soha többé nem lesz össz-művészeti tavaszi fesztivál Budapesten.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál 40 éves történelme

Az Országos Idegenforgalmi Hivatal vezető helyettese, Lengyel Márton fejéből pattant ki a fesztivál ötlete, amelyhez megnyerte Kiss Imrét, az Idegenforgalmi és Propaganda Kiadó akkori kulturális menedzserét, akivel együtt kezdeményezték a BTF megrendezését. Végül Aczél György, az Országos Közművelődési Tanács elnöke, az országos kultúra terén megfellebbezhetetlen döntési jogkörrel bíró MSZMP pártvezető hagyta jóvá a fesztivált. Az elsőt 1981-ben rendezték meg. A fesztivál az elmúlt évtizedekben bekerült a világviszonylatban is jelentős kulturális események közé, amelyre világhírű előadókat és rengeteg turistát tudtak idecsábítani. Finanszírozása azonban sokáig bizonytalan volt. 2009-ben 1,55 milliárd forint volt a BTF költségvetése, amely a kormányváltás után drámaian lecsökkent, amin az sem segített, hogy Orbán Viktor unokatestvére, Vitézy Zsófia került a cég élére. 2010-ben alig több mint 400 millió forint állami és önkormányzati támogatást kapott a fesztivál, 2011-ben pedig 519 milliót, ami a következő évben ismét 400 millió forintra esett vissza, mígnem 2014-ben 1,65 milliárdra ugrott. Ekkor vette át a szervezést állami oldalról Káel Csaba. A főváros részéről Bán Teodóra vitte a programot. (Többen az ő menesztését tartják az egyik – mondvacsinált – oknak a kormány mostani kivonulásában.) Az állami támogatás megemelésekor sokan tartottak attól, hogy a kormány ezt a rendezvényt is „elnépnemzetiesítené”, de végül a BTF maradt, ami volt, magas színvonalú nemzetközi művészeti program. A tervezhetőséget segítette, hogy 2017-ben kormányrendeletben rögzítették a támogatás összegét.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból