Átadták a Lábán Rudolf- és Halász Péter-díjakat a Trafóban

Augusztus 31-én a Trafóban immár 15. alkalommal adták át a legjobb hazai kortárs táncprodukciókat elismerő Lábán Rudolf-díjat, együtt a színházi alkotókat méltató Halász Péter-díjjal. Az idei Lábán-díj kitüntetettjei: Jenna Jalonen táncos-koreográfus és a Cuhorka Emese-Molnár Csaba duó. A magyar színház kísérletező hagyományának erősítése céljából két éve alapított Halász Péter-díj kurátorainak döntése értelmében idén mind a hat jelölt megkapta az elismerést. A díjátadó műsorvezetője Ladányi Andrea Kossuth-díjas táncművész volt, a díjakat Marozsán Erika színművész, Eötvös Péter Kossuth-díjas zeneszerző, valamint a Halász-kuratórium tagjai adták át. A Lábán-emlékplakettek és a Halász Péter-díj emblematikus figurája Szabó Ádám Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásai.

Hat előadást jelöltek a Lábán-díjra tavalyról

A Trafó Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház által 2005-ben alapított Lábán Rudolf-díj az elmúlt másfél évtizedben rangos szakmai elismeréssé, díjátadója pedig a hazai kortárstánc-élet kiemelt eseményévé, ünnepévé vált. A 20. századi európai modern táncművészet újító személyiségéről elnevezett díjra független esztétákból, kritikusokból és szakújságírókból álló testület nominálja a produkciókat. A 15. Lábán-díjra a kurátorok a 2019-ben bemutatott előadások közül hatot jelöltek, közülük idén is kettő kapta meg az elismerést.

Jenna Jalonen, finn származású, Magyarországon élő és alkotó táncos-koreográfus, a Collective Dope egyik alapítótagja a BEAT – I just wish to feel you című előadásért nyerte el a díjat, melyet Jonas Garrido Verwert holland táncossal valósított meg, nemzetközi koprodukcióban.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Jenna Jalonen új darabjának üdítő tulajdonsága, hogy minden konzervatív, ideologikus  felhang nélkül mer visszatérni a tánc legsajátabb matériájához, a testhez, annak mindenek előtt való fizikai mivoltában[/perfectpullquote]

– írja laudációjában Rényi András kurátor.

Jenna Jalonen laban 2020024@Nagy Gergő
Jenna Jalonen, a Lábán-díj 2020-as díjazottja / Fotó: Nagy Gergő

Cuhorka Emese és Molnár Csaba a Mestermunka című előadásért kapták meg a Lábán-díjat, amely Komjáthy Zsuzsanna kurátor szavaival „a sokszínűség kiáltványa: véglegesség helyett éppen a változékonyságot, egyféleség helyett a sokféleséget domborítja ki, sokszoros áttétekkel, rétegzetten.”

Cuhorka-Molnár: MESTERMUNKA

Mozgó képeslapok a folyamatos tenni-hatni akarás vágtájáról. Saját felöltöztetett és meztelen testünk tudatos és tudattalan demonstrációk felülete. Egy egész…

A Lábán-különdíjat – ahogyan azt már korábban nyilvánosságra hozták – a Műhely Alapítvány érdemelte ki Az Ismeretlen Kutatása című projektért. A díjat az alapítvány igazgatója, Talló Gergely vette át.

Innovatív színházi jelenségeket díjazták

A Halász Péter-díjat 2018-ban hozta létre a Trafó és a Színház folyóirat a magyar színház műfaji határokat átlépő hagyományának erősítésére.

A neves színházi szakemberek alkotta kuratórium idén hat produkciót nominált a díjra, amelynek odaítélésében rendhagyó döntés született: minden jelölt megkapta az elismerést.

Indoklásunk szerint a pandémiás helyzet felerősítette a független társulatok megbélyegzettségét és működésének ellehetetlenülését, ezért gesztusukkal a jelöltekre, ezáltal a hátrányos helyzetben lévő területre szeretnék ráirányítani a figyelmet.

A kuratórium nevében Imre Zoltán színháztörténész elmondta: a jövőben nem egyes előadásokat, hanem a kísérleti és innovatív színházi jelenségeket kívánják díjazni.

Halász Péter-díjas produkciók 2020-ban:

Mesebolt BábszínházKőszegi Várszínház: A boldog herceg

Somló Dávid és Vass Imre: I I T T H H O O N N

K2 Színház: Karnevál

Örkény Színház: Kertész utcai shaxpeare-mosó

Cserne Klára: Kő-kő-kő

Igor és Ivan Buharov: Örök szándékmező hangolás


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból