Vajon ki lesz a bajnok idén Molnár Péter után? Az Országos Slam Poetry Bajnokság döntősei a Trafóban.

Nyolv év alatt öt bajnokot avattak az Országos Slam Poetry Bajnokságon. Az októberben ismét színpadra álló legjobb slammerek megmérkőznek a bajnoki címért.

Slam Poetry Döntő 2019 Bajnokság
/ Fotó: Slam Poetry Magyarország Hivatalos Facebook-Oldala

Idén is egy 3 napos, maratoni előválogató után, több mint 80 nevező közül került ki az a 25 ember, akik a tavalyi címvédő, Molnár Péter és az Erdélyi Bajnokság győztesével, Demeter Ferenccel együtt küzdenek meg a bajnoki címért! 

Molnár Péter, aki annyira katartikus forradalmár lett, mint anno Petőfiék

A Bridging Barriers jeligéjű budapesti slam EB nagyon vendégszeretőre sikeredett: egy négynapos underground fesztivál a műfaji őshaza, Amerika legnagyobbjaival. De ez nem a döntő volt. A döntő volt – hangsúlyozom: Magyarország tulajdonképpen elhozta a világszínvonalat Európába. Itt volt Bob Holmann költő és egyetemi professzor a zsűri elnöki székben, mellette az idei női világbajnok, Mwende „FreeQuency” Katwiwa.

Régi motorosok, friss tehetségek mutatják meg a Trafó színpadán, miért örvend több mint tíz éve töretlen népszerűségnek az Amerikából indult modern előadóművészeti verseny, a slam poetry.

A szabályok egyszerűek: minden versenyzőnek három perc áll rendelkezésére a mikrofonnál, hogy kellékek és zene felhasználása nélkül saját szerzeményeikkel lenyűgözzék a közönséget.

A produkciókat idén is 5 fős zsűri értékeli: 4 előre felkért szakmai tag, továbbá egy zsűritag a közönség soraiból. Emellett a zsűri egy különdíjast is választ, valamint a nézők szavazatai alapján kiosztásra kerül egy közönségdíj is.

Slam Poetry Magyarország: “Itthon sokkal népszerűbb a slam” – Interjú

Egyébként valami hasonló volt már 2006 előtt is, például Gyukics Gábor számolt be hasonló estek szervezéséről. De valóban 2006-ban volt olyan slam poetry-est, amit már annak is neveztek. Bár az rapperek és költők versenye volt, meghívott slammerekkel, nem nevezhetett bárki. Olyanok voltak köztük, mint Karafiáth Orsolya, Hugee: Süveg Márk, Peer Krisztián, Erdős Virág, Busa Pista.

A zsűriben helyet foglal Babiczky Tibor, költő-író-műfordító, Miklós Melánia dramaturg, Simon Márton költő-slammer és Mavrák Kata Hugee, a Slam Poetry Magyarország volt házigazdája. Az idei döntő hostjai Pion István és Süveg Már Saiid.

A versenybe jutottak

Molnár Péter (regnáló országos bajnok)
Demeter Ferenc (erdélyi bajnok)
Mészáros Péter
Nagy Sándor
Galló Bence
Nyáry Olivér
Gömöri Eszti
Pintér Kristóf Signo
Fazekas Viktor
Fejér Johanna
Baranyai Barna
Bárány Bence
Lukács Gergely
Pinthér Anna
Maier Péter
Bánóczi Bea
Borsos Bence
Tóth Viktória
Wawra Máté
Bájer Máté
Rózsa Luca
Németh Ádám Bambusz
Hegyi B. Anna
Udvari Csenge
Békési Zoltán
Zebulon
Székely Zoárd
Sárközi Richárd

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet