Lehallgatás, zsarolás, rejtett kamera, paranoia – Kelemen Kristóf: Megfigyelők

A Trafó Gondolat Generátor műhelye pályázatot hirdet Kelemen Kristóf Megfigyelők című előadása apropóján. Az előadás valódi jelentések és fiktív tények keveredéséből született, a leleplező pályázat pedig pont ilyen keveredések alkotására buzdít.

Inspirálódj az előadásból és/vagy a megfigyelések korának történelmi dokumentumaiból és készíts egy fiktív jelentést saját magadról!

kelemen kristóf megfigyelők trafó gondolat generátor
Kelemen Kristóf Megfigyelők darabja / Fotó: Csányi Krisztina

Találj ki egy képzeletbeli személyt, aki megfigyelhet téged, mutasd be őt és a motivációit, majd írd le hogyan nyomoz utánad: milyen helyzetekben, milyen valós információkat tud meg rólad, és ebből milyen következtetéseket von le.

Forgách András regényében anyja besúgó múltjával számolt el – Európai Irodalmi Díjra jelölték az Élő kötet nem maradot

A regény Hermán Rebekka holland fordításában a De akte van mijn moeder címet kapta, a Cossee Publishers adta ki tavaly. A holland díjat az európai sokszínűség és kulturális gazdagság ünneplésére alapították. 2011 óta adják át egy európai nyelven íródott és holland fordításban is megjelent regényért.

Gondold át, hány féle nyomot hagysz magad után! Milyen bizalmas információkat osztasz meg magadról különböző felületeken?

A Facebook az új otthonunk: az adatainkkal fizettünk érte

Nem kérdés, az adathalász közösségi oldalak közül a Facebook tábora a legnépesebb. Itt értesülünk a legújabb hírekről, eseményekről, ezen keresztül kommunikálunk barátainkkal és minden valamirevaló cég az oldalon hirdeti szolgáltatásait és/vagy termékeit. Virtuálisan felköltöztünk a közösségi oldalra: naponta átlagosan 58 percet töltünk csak ezen a platformon.

És mi az, amit minden körülmények között csak magadnak tartanál meg?

Fake News: Az év top 10 hoax sztorija, amit mindenki bevett

2016 az az év volt, amikor az emberek elkezdtek rákapni az interneten terjedő pletyka ha (fake news) duzzasztására, és az átszivárgott a nénikéd Facebook-falára. A közösségi média terjesztő és indulatokat kovácsoló erejével a hülyeség látszólag nulla analizáló képességgel rendelkező felhasználóktól a komoly hírportálokig jutott.

Meddig torzíthatók a tények, hogyan állítható össze belőlük akár a valóságtól teljesen elrugaszkodott kép rólad, vagy melyek azok a momentumok, amelyekkel megzsarolhatnának téged?

hálózat / tégla / lesifotó / ismeretlen / ismerős / lehallgatás / titok / zsarolás / besúgó / rejtett kamera / dokumentum / akta / a falnak is / paranoia / bizalom / információ / konteó

Kiknek?

Kortól és előképzettségtől függetlenül bárkinek. Kelemen Kristóf Megfigyelők megtekintése ajánlott, de nem feltétel.

Mivel?

Egy 2-5 oldalas PDF dokumentummal, ami tartalmazza a fiktív megfigyelést leíró tárgyilagos jelentéseket, és a nyomozati anyaghoz tartozó minimum 2, maximum 10 saját készítésű képet, dokumentumot.

Meddig?

Május 15., éjfél. A pályaműveket ezután a zsűri, azaz Kelemen Kristóf, a Megfigyelők előadás írója és rendezője, Herczog Noémi színikritikus, szerkesztő és Szőnyei Tamás újságíró értékeli.

Hogyan?

Emailben a [email protected] A tárgyba írjátok, hogy Megfigyelők pályázat.

Miért?

Mert a 10 nyertes pályaműből hangfelvételt készítünk az előadás színészeinek közreműködésével, kiállításra kerülnek a Trafóban és a Trafó online csatornáin, a beküldők Trafós jegyekkel gazdagodhatnak, valamint az első három helyezett fényképezési kiegészítőket, szabadulószoba belépőt vagy könyvcsomagot is hazavihet.

Az eredményhirdetéssel egybekötött kiállításmegnyitóra május 24-én, 17 órától kerül sor.

Te ott leszel?


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból