Egy ketamin droghoz hasonló orrspray hatásosnak bizonyult a depresszió ellen

Egy új antidepresszáns vált elérhetővé az Egyesült Államokban, írja a Dazeddigital. A gyógyszer a ketaminhoz hasonló, az orrba fújva fejti ki hatását.

A Time szerint az új gyógyszer háromszor erősebb, mint a ketamin, így kisebb dózisban lehet használni. Hatásosnak bizonyult a nehezen kezelhető depressziós betegeknél is. Csak azok számára lesz elérhető, akik már legalább kétfajta antidepresszánst használtak. A Spravato nevű orrsprayt a Johnson&Johnson cég fogja árulni.

Kutatók állítják, ha hétvégén dolgozol, nagy az esély a depresszióra

A University College of London és a londoni Queen Mary Egyetem kutatói huszonháromezer embert vontak be kutatásukba. Ezek eredményeit a British Medical Journal tekintélyes orvostudományi folyóirat járványügyi és közegészségügyi szakfolyóiratában tették közzé. A serdülők között a depressziósok száma 30%-kal emelkedett az elmúlt évtizedben.


Az eddig bevett antidepresszánsok legnagyobb hiányossága az, hogy általában hetekbe telik, mire kifejtik hatásukat. Ezzel szemben a Spravato a szerotonin helyett a glutamát-szintre van hatással, ezáltal akár azonnali eredménnyel járhat.

Gurls Talk: így győzhető le a szorongás és a depresszió

A model, aktivista Adwoa Aboah által alapított Gurls Talk célja, hogy segítse a nőket felépülni mentális betegségekből, szorgalmazza a gondoskodást testről és szellemről. Szeretne közösséget létrehozni, hogy őszinte párbeszédbe lépjenek olyan témákról, mint a depresszió, a testkép vagy a menstruáció. Indulása óta mozgalommá nőtte ki magát, számos videóval, Instagramon keresztüli cikk-közléssel.


A gyógyszert potenciálisan addiktív jellege miatt egyelőre csak orvosi megfigyelés alatt alkalmazzák. A pácienseket két órán át fogják felügyelni az orrspray használatát követően.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból