Aretha Franklin kultikus dalát új változatban hallhatjuk a Black Lives Matter miatt

Egy korábban nem hallott változata jelent meg Aretha Franklin hitről és fajról szóló Never Gonna Break My Faith című dalának. A szám új verziójának aktualitását a feketékkel szembeni rendőri erőszak miatt az Egyesült Államokban hetek óta zajló tüntetéssorozat adja.

A soul királynőjének emléke újraéled

A dalt eredetileg 2006-ban adta ki a Sony-hoz tartozó RCA Records, méghozzá Aretha Franklin és Mary J. Blige közös előadásában. A mostani, nemrég előkerült változatban a 2018-ban elhunyt Aretha Franklin, a soul zene királynője a harlemi fiúkórus kíséretével hallható – írta pénteken a The New York Times. Amint azt mi is megírtuk, a zeneipar szereplői sokféleképpen segíthetik a rasszizmus felszámolásáért folytatott küzdelmet.

Aretha Franklin – Never Gonna Break My Faith (Audio) ft. The Boys Choir of Harlem

“Never Gonna Break My Faith” by Aretha Franklin Listen to Aretha Franklin: https://ArethaFranklin.lnk.to/listenYD Never-before-heard solo version of “Never G…

A szám Juneteenth ünnepére jelent meg Amerikában: 1865-ben ezen a napon, június 19-én törölték el a rabszolgaságot az Egyesült Államokban.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A világ ma már más. Mindenütt változás zajlik, remélhetőleg mindannyian teszünk azért, hogy a folyamatok a lehető legkedvezőbb irányba mozduljanak. Ezt a lemezt mindenkinek hallania kell, megérdemelné, hogy himnusszá váljon[/perfectpullquote]

– fogalmazott közleményében Clive Davis, a Sony Music kreatív vezetője, Aretha Franklin egykori közeli barátja és munkatársa.

A slágerről leporolt hit

Bryan Adams, a Never Gonna Break My Faith társszerzője elmondta, hogy a dalnak ez a szóló verziója évekig pihent a számítógépében. Amikor a kanadai sztár értesült arról, hogy Clive Davis filmet készít az énekesnő életéről, elküldte neki ezt a változatot. A dal szövege számos ponton rezonál napjaink történéseire.

aretha franklin rollingstone scaled
Aretha Franklin / Fotó: Jan Persson/Redferns

A George Floyd, Breonna Taylor, Ahmaud Arbery és mások közelmúltbeli halálával összefüggésben Amerika-, sőt világszerte kibontakozott tiltakozássorozat számos képzőművész mellett több zenei előadót inspirált arra, hogy elővegyen és új változatban megjelentessen régebbi dalokat, protest himnuszokat.

A Never Gonna Break My Faith eredeti, Mary J. Blige-dzsal közös verziója 2008-ban Grammy-díjat kapott a legjobb gospelelőadás kategóriában.

Ez volt Aretha Franklin utolsó, tizennyolcadik Grammy-je. A dal szerepelt a Robert Kennedy szenátor meggyilkolásáról szóló 2006-os filmben, a Bobby Kennedy – A végzetes nap című moziban.

Franklin két évvel ezelőtt válságos állapotba került betegsége folytán, másnap, 2018. augusztus 17-én elhunyt. A zenész társadalmat megrázta a halálhír, sztárok sora búcsúzott el tőle.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból