A franciák petícióval fordultak az elnökhöz, hogy Arthur Rimbaud 19. századi költőt temessék újra barátja, Paul Verlaine mellé.

Emmanuel Macron ragaszkodik Arthur Rimbaud leszármazottjainak óhajához

Emmanuel Macron francia elnök úgy döntött, hogy Arthur Rimbaud földi maradványait nem szállítják át a Panthéonba, írja a The Guardian.

Arthur Rimbaud Sirhely
Arthur Rimbaud Sírhelye / Fotó: François Nascimbeni/Afp/Getty Images

Tavaly ugyanis elindult egy petíció azért, hogy ott helyezzék végső nyugalomra a jeles szimbolista költőt is, ahová Franciaország legkiemelkedőbb személyiségeit – politikusokat, művészeket, tudósokat – temetik. Az indítványban azt kéri több francia híresség és a kulturális miniszter, Roselyne Bachelot is, hogy a párizsi mauzóleumban Rimbaud-t temessék költőtársa és szeretője, Paul Verlaine mellé.

Macron azonban írt egy levelet Rimbaud leszármazottjainak, amelyben kijelentette, hogy tiszteletben tartja kívánságukat, miszerint a költő sírja maradjon szülővárosában, a kelet-franciaországi Charleville-Mézières-ben, ahol 1891-ben helyezték nyugalomra.

Nem kívánok szembeszállni az elhunyt családjának kívánságával. Arthur Rimbaud maradványait nem szállítjuk el

– írta Macron, akinek elnökként egyedüli jogköre van dönteni arról, hogy ki kerülhet be az eredetileg templomnak épült mauzóleumba.

Rimbaud illusztris társaságba kerülhetett volna

Macron utoljára 2018-ban élt elnöki jogával, amikor döntött arról, hogy Simone Veil volt francia minisztert és holokauszt-túlélőt a Panthéonban helyezik örök nyugalomra. 

A Panthéonban temették el a francia irodalom olyan nagyságait, mint Voltaire, Rousseau, Dumas, Hugo és Malraux.

Rimbaud és Verlaine újító költészetükkel és viharos, botrányoktól hangos kapcsolatukkal szereztek maguknak hírnevet. A részeg hajó és az Egy évad a pokolban című klasszikus költemények szerzője előszeretettel élt alkohollal és drogokkal írás közben, tudata minél alaposabb feltárása végett.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet