Bár attól, hogy valaki szakács késsel rendelkezik, még nem lesz jobb szakács, de önfeledtebb és gondtalanabb viszont igen. Hiszen lehet, hogy az a hagyma nem lesz tökéletesen felvágva, de legalább nem könnyeznek majd tőle a konyhában, és így az előkészületnek sem fogják majd gyűlölni minden percét. A sírás pedig megmarad majd a romantikus filmekre.

No de mégis mitől lesz jó egy kés?

Erre a kérdésre nem tudunk egyetemes választ adni, mivel ez teljesen szubjektív, magadnak kell rájönnöd arra, hogy mi az, ami leginkább illik hozzád. Bár azért akadnak olyan kérdések, amelyek figyelembevételével sokkal könnyebb lesz majd megtalálni az ArthurMarket szakács kései közül a tökéletes darabot.

Mekkora kést érdemes választani?

A méret tekintetében két dologra kell odafigyelni: az egyik a kezed, másik pedig a munkafelületeid mérete. Az előbbit véleményünk szerint nem kell magyarázni, minél nagyobb a kezed, annál hosszabb, vastagabb markolatot kell választanod, és legalább olyan széles pengét. Ezáltal ugyanis az ujjaid majd nem ütköznek bele a vágódeszkába használat közben.

Ami pedig az utóbbit illeti, ha például kisebb a mosogatókagylód, akkor nem választhatsz akármilyen hosszú pengét. Az a legideálisabb, ha a legnagyobb deszkád átlójánál legalább 5 centivel rövidebb késre esik a választásod.

Természetesen ez fordítva is igaz: ha bőven van helyed, akkor nem érdemes magad alulméretezett munkafelülettel kínozni. Persze azért arra nem árt odafigyelni, hogy kényelmesen el tudd mosni. A kagylót ugyanis nehéz cserélni.

Milyen formája legyen a késnek?

A kés formáját illetően két kategóriát különböztetünk meg: nyugati és japán. Az előbbibe tartozó eszközök masszív kialakításúak, a pengéjük elvékonyodó, a markolattüske végigfut a nyélben, hogy könnyebben át lehessen vágni a kisebb csontokat és a kemény zöldségeket. Továbbá nem mehetünk el szó nélkül a hangsúlyos hasuk mellett sem, ami a “billegtető” szeletelésnek kifejezetten kedvez.

A japán kés pedig ennek a szöges ellentéte: vékony, egyenes, borotvaéles pengével rendelkezik, a tüskék pedig hagyományosan nem futnak végig a markolatban. Ezért ezek az eszközök nem feltétlenül azoknak kedveznek, akik szeretnek finomkodni főzés közben. A halak, a csont nélküli húsok és a zöldségek aprítására alkalmasak.

Milyen anyagból készüljön?

Az ergonomikus szempontok után ideje áttérni az anyagválasztáshoz, amelyet leginkább az befolyásol, hogy a kiszemelt kést mire is akarod majd használni. Abban az esetben, ha gyakran főzöl csontosat és kemény zöldségeket, akkor a puhább acélokat célszerű választani, illetve akkor is, ha nem feltétlenül az a típus vagy, aki babusgatja a használati tárgyait.

Amennyiben viszont az étrended több zöldségből és halból áll, valamint igazi szertartásként fogod fel a főzést, akkor a keményebb acélra érdemes beruházni. Reméljük, hogy a fentebb leírtakkal sikerült némi segítséget nyújtanunk a választásban. Ha mégis lennének kérdéseid, keresd nyugodtan az ArthurMarket szakértő csapatát!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

httpsrentben.com - 2024 május - Cikk2

Az autómegosztás új korszaka

A carsharing alkalmazások és a hagyományos autóbérlési lehetőségek is nagy népszerűségnek örvendenek, ugyanakkor ezek mellett felütötte a fejét az autómegosztásnak egy új formája.

https-__furdokadajto.com_ - 2024 május - Cikk2

Mikor érzi már magát igazán öregnek egy ember?

Sok mindenen tetten érhető az idő múlása: gyermek- és kamaszéveink kedvenc zenészei és filmszínészei már nem alkotnak, sok esetben már nem is élnek, vagy épp azon, hogy olyan filmekből idézünk, amikről a fiatalabb generációknak fogalma sincs. Vagy éppen azon, hogy sokkal nehezebben mozgunk, és már a hétköznapi rutinfeladatok is kihívást jelentenek.

https-__www.falatozoo.hu_ - 2024 május - Cikk2

Kutyafajta, amelyet az egész világon kedvelnek

Ha azt hallod, hogy az egyik legnépszerűbb kutyafajta és ha engedelmességről van szó, akkor talán nem is lehetne hozzá hasonlót találni, akkor nem lesz igazán nehéz kitalálnod, hogy a golden retrieverről van szó.

https-__www.premiumbutor.hu_ - 2024 május - Cikk4

Teremtsd meg a könnyű nyári ebédekhez az ideális környezetet!

Úgy tűnik, menthetetlenül beköszöntött a nyár minden szépségével és ódiumával együtt. Természetesen most még nincs részünk rekkenő hőségben, amikor legszívesebben egész napra elbújnánk az árnyékos lakásunk hűvösében, de hamarosan ennek is itt lesz az ideje.

Troubled man suffering mental illness

A szorongás fajtái

Bár a szorongásban szenvedő emberek mindegyikére jellemző a túlzott feszültség és nyugtalanság érzése, a betegségnek olyan különböző típusai léteznek, amiket felsorolva, árnyaltabban láthatjuk, mi is a különbség az egyes altípusok és tüneteik között.

https-yolofood.hu - 2024 április - Cikk4

Életmódváltás lépésről lépésre

Az életmódváltás segítségével kiegyensúlyozott és egészséges életmódot lehet kialakítani, például kerülni kellene az esti filmnézés közben a nasikat, vagy csökkenteni a szénsavas üdítőitalok fogyasztását.

https-egeszsegpajzs.hu - 2024 április - Cikk4

A fűszeres csirkecomb pirulása zene füleinknek

Van az a pont, amikor egy tál zamatos étel gondolatától vagy a tűzhelyen piruló hússzeletek hangjától is rendkívül megéhezünk, és alig várjuk, hogy falatozni kezdjünk. Azonban nincs mindig idő minőségi fogásokat készíteni, hiába esne jól némi finomság.

https-__adlab.hu_ - 2024 április - Cikk4

Megéri a saját brandre hirdetni Google Ads-ben?

A PPC hirdetések hatékonyságát senki sem vitatja, sok vállalkozás él is vele különböző céljai eléréséhez, azonban annak megítélése már nem ennyire egyértelmű sem a szakmabeliek, sem a laikusok körében, hogy érdemes-e saját márkanévre hirdetni.

https-__webshop.tisztalevegot.hu_ - 2024 április - Cikk2

Amit a HEPA-szűrőről tudni kell

A HEPA-szűrők redőzött kialakítással rendelkeznek, amelynek köszönhetően minden olyan részecske fennakad rajtuk, amely minimum 0,3 mikrométeres nagyságú.