Az ASMR már a moziképernyőn is megjelent

A világon kétféle ember létezik: az egyik rajong az ASMR-videókért, a másik pedig nem érti, mi ez az egész felhajtás a hangok körül. Pedig ma már gyógyhatásuk is bizonyított, és elérni is könnyű őket. Hiszen először a YouTube-on terjedtek el, de ma már úgy látszik, a moziban is egyre több ASRM-film látható.

Az ASMR jelenségét sokan nem értik, azt pedig végképp nehéz megmagyarázni, emberek hogyan vonzanak milliókat, pusztán azzal, hogy suttognak a kamerába, esetleg más hangokat generálnak különböző tárgyakkal. Az ASMR az Autonomous Sensory Meridian Response rövidítése, ami magyarul autonóm szenzoros meridián választ jelent. Ez egy idegi reakció, amikor az agyat kellemes érzés tölti el bizonyos hangok hallatán. Rengeteg YouTube-csatorna kimondottan csak ezzel foglalkozik, és bámulatos módon vannak videók, amelyek több mint 10 millió nézettséget generálnak. Tehát az már biztos, hogy van rájuk kereslet, és erre a filmipar is felfigyelt.

WhispersRed
WhispersRed, az egyik legnépszerűbb ASMR-csatorna / Fotó: Bustle

Peter Strickland rendező például rajongója az ASRM-videóknak, ezért In Fabric című alkotásába is beépítette a transzba ejtő hangvilágot filmje második felében. Ugyanis a mosógép szerelésének monoton hangja sokakat megnyugtat. Vagy Tim Gane filmjének, a Stereolab-nek a hangzásvilága is felér egy ASMR-videóval. Persze az élmény nem biztos, hogy ugyanaz, mint amikor valaki otthon hallgatja ezeket a hangokat, de valakinél működik. Ezen az oldalon megannyi filmet felsorolnak, amelyekben megnyugtató hangokat alkalmaztak a rendezők, méghozzá szándékosan.

Veszélyes Instagramtrend hódít – Krétarágás az új #hipdips

A legújabb ASMR trend nem más, mint a krétarágás, amit több ezer felhasználó alkalmaz a profilján. A tevékenység főként nőket érint. Ha beírjuk a keresőbe, hogy #chalkeating (krétaevés – a szerk.) több mint 72100 posztot ad ki az oldal, a #chalkasmr pedig több mint 34600 feltöltést.

Az ASMR-t 2010-ben fedezték fel, de maga a jelenség előtte is létezett. A szlengben agyi orgazmusnak is nevezik, amely talán kifejezőbb. A fent említett filmek úgy lettek megrendezve, hogy hasonló eredményeket érjenek el, mint a YouTube csatornákra feltöltött videók, vagyis, hogy jó érzést váltsanak ki a nézőből pusztán a hangok segítségével. Ez is egy piaci rés volt, amit most már elkezdtek betömni az ASMR-videókért rajongó filmrendezők.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból