Atomik néven kerül majd piacra az a vodka, amelynek összetevői a csernobili katasztrófa helyszínéről származnak, írja a DesignTaxi.
A tudósok összeállítottak egy olyan kézműves vodkát, amelyet a csernobili atomkatasztrófa miatt enyhén szennyeződött rozsból és desztillált vízből állítanak elő.
A BBC szerint az új „atomvodka”, az Atomik a zónában aratott növényekből készült, és a hosszú évek kutatási eredménye szerint a terület túlélte a katasztrófát. A kutatócsoport vezetője, Smith professzor elmondta a BBC-nek, hogy a bevételből származó nyereséget a térségen az 1986-os katasztrófa sújtotta területen élő közösségek támogatására ajánlják fel.
A professzor mindenkit megnyugtatott, hogy a vodka semmivel sem rádióaktívabb, mint bármelyik más vodka, annak ellenére, hogy szennyezett területről származik. Ezt a Southampton Egyetem tudósai is igazolták.
“Az alkohol teljesen tisztának bizonyult és „minden a határérték alatt volt” – jelentette ki a professzor. Az Atomik projekt bebizonyította, hogy a lezárt zóna termékenyen használható és nem szüksége elkerülni a múltja miatt.
Csernobil morálisan még nem készült fel a turisták fogadására
Ami 1986-ban történt Csernobilban és a közeli városban, Pripyatban, senki nem felejti. A világ egyik legnagyobb katasztrófája, amit négyes számú reaktor felrobbanása okozott, számos ártatlan életet követelt. Még évekkel később is voltak halálos esetek, miután a sugárzás miatt rengetegen kaptak rákos megbetegedést, nem beszélve a többi káros következményről.
Már harminc év telt el a katasztrófa óta emlékeztet a professzor.
[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Úgy gondolom a legfontosabb dolog a területen a gazdasági fejlődés, nem pedig a radioaktivitás, a helyet lehet használni mezőgazdasági tevékenységre[/perfectpullquote]
– tette hozzá a tudós.
A Soho’s Bar Swift egyik mixerje meg is ízlelte az Atomik névre elkeresztelt italt és úgy vélte sokkal gyümölcsösebb az aromája, mint a hagyományos, krumpliból készült vodkáké. Szerinte nyugodtan készíthető belőle a klasszikus vodka-martini és pezsgővel is jól keverhető.
A tudósok egyelőre csak egy palackkal készítettek a különleges italból, de terveik szerint még ebben az évben ez a szám eléri az ötszázat.