Négy gyerek álomvilágára nyit kaput az Átváltozó Egyesület 4 Dimenzió című játékkísérlete. Egymással összekapcsolódó univerzumok tárulnak fel, melyekben jó, rossz és semleges szereplők alakítják a játékosok pályáit. A játék folyamatosan változtatja formáját: az egyik pillanatban kalandpálya, a következőben vetélkedő; vagy éppen szerencsejátékká transzformálódik a furcsa dimenzió.

Az Átváltozó Egyesület olyan játékokat szervez, melyek szabályrendszerét a résztvevők is befolyásolják. Egyedül négy dolgot vésnek kőbe:

  1. Figyeld a jeleket!
  2. Ne dönts elhamarkodottan!
  3. Hallgass az utasításokra!
  4. Vigyázz a saját testi épségedre

Ezeken kívül megadják a játék kiindulási pontját és biztosítják a feltétlenül szükséges alapanyagokat, amelyek lehetnek hétköznapi tárgyak vagy művészeti-pedagógiai eszközök is. A lényegen azonban nem változtat az eszközök típusa, ugyanis játékuk során minden átváltozik, még a résztvevők is. Az általuk teremtett valóságban a játékosok stratégiai gondolkodást tanulnak. Fejlődik problémamegoldó-képességük, erősödik empátiájuk, és könnyebben helyezkednek bele eltérő nézőpontokba.

Az Átváltozó Egyesület munkamódszere az általuk szervezett Tócsa táborokban körvonalazódott (a táborról idén februárban már bemutattak szervezői egy dokumentumfilmet a Trafóban). Nem hagyományos művészeti táborról van szó, ahol valamilyen tevékenységet gyakorolnak a gyerekek – noha a szervezők maguk is a színház, zene vagy a képzőművészet területéről jöttek –, hanem a hagyományos szerepek is eltűnnek. Egy fiktív történet részesei a szervezők és a gyerekek is, amelyben demokratikus elvek érvényesülnek, és ennek a történetnek a világában élnek a tábor egész ideje alatt.

4Dimenzio6

Ezekből a táborokból nőtte ki magát az egyesület további tevékenysége. Ma már szabadidős és iskolai foglalkozásokat, tanórákat, különböző szakköröket, kirándulásokat is szerveznek, sőt, felnőtteknek is kínálnak programot.

„Tavaly kezdtük kitalálni, hogyan lehet átültetni a Tócsában évek alatt fejlesztett módszert felnőtt közegre is. Hogyan lehet direkt, egyéni szándékok nélkül működő felnőtt közösséget létrehozni? Csomó klasszikus, szociálpszichológiai kérdés jött fel. Irányító eszközökkel kollektív szabadságot és közös játékot létrehozni gyerekekkel sokkal egyszerűbb. Ők hozzászoktak ahhoz, hogy nincsen mindig cél. Az a tapasztalatunk, hogy mindent lehet játékként és nem játékként kezelni. Ha játékként tekintesz arra is, ami komoly, vagy valóságos, az segíthet általában a gondolatok és cselekvés közötti átmenetben.”

– Cserne Klára, kapcsolj.be

Alkotók:
Bremer Miklós
Csepregi Ábel
Antall-Margitta Dóra
Mundruczó Mihály
Cserne Klára
File Csilla
Kliment János

Továbbá a munkát segítették: Az Átváltozó Egyesület tagjai, a Nyitott Képzések Egyesülete, Tócsisz Polisz polgárai, Gombócz Eszter

Facebook-esemény: ITT 

Időpont: 2017. június 05-06. — 19 órától

Helyszín: Trafó, Budapest

Jegyár: Ingyenes

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet