A használt autó vásárlása sohasem egyszerű. Azonkívül, hogy számtalan választási lehetőség közül kell megtalálnod azt a márkát és típust, ami neked tetszik, számolnod kell a rengeteg buktatóval is, amik sok esetben csak a vásárlás után hosszabb-rövidebb idővel derülhetnek ki.
A következő cikkben felsorolunk neked néhány szempontot, amikre érdemes odafigyelni, ha használt autót szeretnél vásárolni. Reméljük, segíteni tudunk, hogy minél kevesebb bosszankodással járjon a folyamat, és hogy a későbbiekben minél több örömödet leld az autódban.

Jótállási idő és annak feltételei

Ahogy a tartós fogyasztási cikkeknél megszokott, az autókra is van jótállás (vagy ahogy köznapi szóhasználatban hívjuk: garancia). Ebben az esetben az igen magas árakból kifolyólag ez minimum 3 évet jelent, de annak érdekében, hogy a termék minél megbízhatóbbnak tűnjön, a legtöbb gyártó ezt a garanciát kiterjeszti, így sok esetben a garancia akár 5-7 évig is tarthat. Ez a kiterjesztett garancia azonban már nem biztos, hogy azonos feltételekkel rendelkezik, mint ami alapesetben meghatározott, így a csalódások és meglepetések elkerülése céljából érdemes ezeknek a különbségeknek a lehető legalaposabban utánanézni.

Új autót tervezel vásárolni, és szeretnéd a biztosítás kérdését is minél hamarabb elintézettnek tekinteni? Élvezd ki az internet nyújtotta lehetőségeket, és kösd meg a kötelező biztosításodat online, hogy minden rendben legyen már a hazaút során is!

Foglaló vagy előleg?

Sokan hajlamosak összekeverni ezt a kettőt, pedig valójában teljesen más jogi következménnyel járnak az adásvétel visszamondása esetén. A foglaló valójában annak a kárpótlásáról gondoskodik, aki nem felelős a meghiúsulásért. Amennyiben a vevő áll el a vásárlástól, akkor a foglalót nem kérheti vissza, ellenben ha az eladó lép vissza az eladási szándékától, akkor a foglaló kétszeresét köteles megadni a vevőnek.
Az előlegnél viszont nem számít, hogy melyik fél gondolja meg magát, a letett összeg minden esetben visszajár a vevő számára. Akármelyik forma mellett is döntesz, arról sose feledkezz meg, hogy a pénzmozgásról átvételi elismervény készüljön. Ennek hiányában ugyanis nem tudod bizonyítani, hogy ténylegesen kifizetted az adott összeget, és egy visszalépés esetén is sokkal kisebb esélyed van arra, hogy érvényesíthesd a jogaidat.

Jogi viták rendezése

Amennyiben vitás helyzet alakul ki, érdemes mihamarabb kikérni szakember segítségét, hogy tisztban lehess azzal, hogy a jog melletted áll-e, és ha igen, akkor milyen lépéseket tudsz tenni az ügyed érdekében. Egyes biztosítási csomagok már rendelkeznek olyan kiegészítéssel is, ami ingyenes telefonos jogi segítséget nyújt neked, hogy tudatosan vághass bele az ilyen kellemetlen szituációk rendezésébe.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

httpssocialwings.hu - 2023 május - Cikk4

Így állítsd be a Facebookon az üzleti oldalad!

A Facebook az egyik legnagyobb közösségi média platform, amelynek segítségével a vállalkozások és az ügyfelek egymással kommunikálhatnak, és az üzleti tevékenységek promóciója is lehetséges rajta igencsak nagy hatékonysággal.

https-csingiling.hu - 2023 május - Cikk1

A megfelelő babaágy kiválasztása

Akár a hálószobátokban, akár egy külön helyiségben alszik majd a hamarosan megszületendő csecsemőtök, a megfelelő kiságy elengedhetetlen a jó (és biztonságos) alvási szokások kialakításához.

https-__www.curver.hu_ - 2023 május - Cikk6

Rendszerezz nagyszerű műanyag dobozokkal!

Téged is zavar az otthonodban a rendetlenség és a számtalan, nem helyén lévő dolog, és úgy érzed, eleged van a rend érdekében folytatott szüntelen harcból? Nem vagy vele egyedül!

https-__www.buywatch.hu_ - 2023 április - Cikk1

Hogyan válassz alkalmi órát?

Egy alkalmi karóra kiválasztását semmiképpen sem szabad elsietni, mivel ez a darab sok mindent elárulhat a külvilágnak a stílusodról.

https-__ujhazbodrogi.hu_ - 2023 április - Cikk3

Az öntözés kulcsfontosságú kérdés a kertben

Az éltető víz nélkül hiába ültetünk csodás növényeket és vetünk fűmagot a kertben, nem fogjuk tudni megőrizni a szépségüket, a nyári forróság és száraz időszakok alatt pedig szinte felperzselődik a növényzet.