Az ENSZ szerint 2017-ben 68,5 millió ember menekült el a háború és üldöztetés elől

Minden második másodpercben egy ember kényszerült elhagyni az otthonát 2017-ben, az ENSZ menekültügyi szervezetének friss jelentése szerint. A kedden közölt elemzés alapján 68 és fél millió ember menekült el a háború, erőszak és üldöztetés elől. Az újabb migrációt főként a Mianmarban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és a Szíriában dúló válság okozza.

A dél-szudáni, a kongói krízis és a Mianmarban élő muszlim rohingya kisebbség tömeges migrációja tovább növelte az egyébként is szomorú statisztikát. A menekültek száma 2016-ban 65,5 millió volt. 

A legújabb menekültek 70%-a mindössze 10 országból származik, az ENSZ menekültügyi főbiztosa, Filippo Grandi szerint. Az adatok azt mutatják, hogy világszerte 40 millióra tehető a belső migráció száma, a legnagyobb arányban Kolumbiában, Szíriában és Kongói Demokratikus Köztársaságban.

40279741 303
Rohingya Menekültek A Bangladesi Határnál / Fotó: Getty Images / R. Asad

“Ha lenne megoldás a 10 ország vagy legalább egy részük konfliktusaira, ez a hatalmas szám el tudna kezdeni csökkenni, ahelyett, hogy minden évben emelkedne” – mondta Grandi.

A menekültek 85%-a fejlődő országból származik, sokan közülük “kétségbeejtően szegények”.

Legtöbbjük Szíriából, Afganisztánból, Dél-Szudánból, Mianmarból, Szomáliából, Szudánból és Kongóból indul útnak.

Az Európába irányuló migráció hatása 2015-16-ban visszatükröződött az érintett országok menekült populációjának növekedésében, ahogy a menedékkérelmeiket folyamatosan dolgozták fel. Németországban a menekült népesség 45%-kal nőtt.

Mint beszámoltunk róla, nemrég Angelina Jolie hívta fel a figyelmet egy iraki menekülttáborban a menekültek tarthatatlan helyzetére. A hollywoodi színésznő a megsegítésükre rendelkezésre álló anyagi erőforrás szűkösségének a veszélyeire figyelmeztetett.

No Title

Tens of millions have been forced to flee their homes. This is where they come from.Read our report: https://t.co/alidwwXFYt pic.twitter.com/7kWCXFnRJU

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból