Követem Közélet Az ENSZ szerint 2017-ben 68,5 millió ember menekült el...

Az ENSZ szerint 2017-ben 68,5 millió ember menekült el a háború és üldöztetés elől

Promóció

Minden második másodpercben egy ember kényszerült elhagyni az otthonát 2017-ben, az ENSZ menekültügyi szervezetének friss jelentése szerint. A kedden közölt elemzés alapján 68 és fél millió ember menekült el a háború, erőszak és üldöztetés elől. Az újabb migrációt főként a Mianmarban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és a Szíriában dúló válság okozza.

Promóció
- Advertisement -

A dél-szudáni, a kongói krízis és a Mianmarban élő muszlim rohingya kisebbség tömeges migrációja tovább növelte az egyébként is szomorú statisztikát. A menekültek száma 2016-ban 65,5 millió volt. 

A legújabb menekültek 70%-a mindössze 10 országból származik, az ENSZ menekültügyi főbiztosa, Filippo Grandi szerint. Az adatok azt mutatják, hogy világszerte 40 millióra tehető a belső migráció száma, a legnagyobb arányban Kolumbiában, Szíriában és Kongói Demokratikus Köztársaságban.

Rohingya menekültek a bangladesi határnál / Fotó: Getty Images / R. Asad

“Ha lenne megoldás a 10 ország vagy legalább egy részük konfliktusaira, ez a hatalmas szám el tudna kezdeni csökkenni, ahelyett, hogy minden évben emelkedne” – mondta Grandi.

A menekültek 85%-a fejlődő országból származik, sokan közülük “kétségbeejtően szegények”.

Legtöbbjük Szíriából, Afganisztánból, Dél-Szudánból, Mianmarból, Szomáliából, Szudánból és Kongóból indul útnak.

Az Európába irányuló migráció hatása 2015-16-ban visszatükröződött az érintett országok menekült populációjának növekedésében, ahogy a menedékkérelmeiket folyamatosan dolgozták fel. Németországban a menekült népesség 45%-kal nőtt.

Mint beszámoltunk róla, nemrég Angelina Jolie hívta fel a figyelmet egy iraki menekülttáborban a menekültek tarthatatlan helyzetére. A hollywoodi színésznő a megsegítésükre rendelkezésre álló anyagi erőforrás szűkösségének a veszélyeire figyelmeztetett.

UNHCR, the UN Refugee Agency on Twitter

Tens of millions have been forced to flee their homes. This is where they come from. Read our report: https://t.co/alidwwXFYt https://t.co/7kWCXFnRJU

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3