Olvasom Az InstaVers az offline felé nyit

Az InstaVers az offline felé nyit

Promóció

Pályafutásának csúcspontjához érkezett az InstaVers. Az Athenaeum Kiadó jóvoltából papíralapú antológia formájában is megjelenhetett a facebookon működő projekt, melynek legfontosabb célja a kortárs magyar költészet népszerűsítése.

Promóció
- Advertisement -

Egy-egy versből kiragadott sorok, köréjük díszítőelemként tárgyakat, gyöngysorokat, szalagokat; vagy növényeket, mint például virágszirmokat helyeztek el az ötlet megalkotói, majd ezeket lefotózva, néhány instagramos filterrel ellátva tették közé a facebook-oldalukon. Ez adta az InstaVers lényegét, ami a kortárs magyar irodalom népszerűsítése szempontjából is az egyik leginkább látogatott site-nak tekinthető.

Június 3-án a MONO art & design galériában mutatták be a kötetet az oldal készítői, Kele Dóri és Szabó Imola Julianna, a megjelent antológia hat szerzője társaságában, akikkel Szabó Tibor Benjámin, az Athenaeum Kiadó főszerkesztője beszélgetett.

Instavers
Instavers / Fotó: Bach Máté

Az antológia határsértés egyrészről abban az értelemben, hogy egészen szemtelen módon kalandozik különböző művészeti ágak, médiumok között. Valamint azért is, mert itt a kortárs magyar irodalom krémjének a szöveggyűjteményéről van szó, miközben formájában, megjelenésében, kommunikációs megoldásaiban a pop kultúra elemeit idézi fel

– osztotta meg Szabó Tibor bevezető gondolataiban.

Valamint felhívta a közönség figyelmét arra, hogy feszültséget generál az is, hogy a kötet erősen kötődik a közösségi médiához, tehát a közösségi léthez, viszont a benne foglalt versek inkább a közösségek felbomlását, a párkapcsolatok megszűnését, végét írják meg.

Instavers
Instavers / Fotó: Bach Máté

Elsőként a meghívott szerzők közül Bende Tamás, Sirokai Mátyás és Nagy Kata kapott szót. Szabó Tibor arról kérdezte őket, hogyan kerültek kapcsolatba az InstaVerssel, milyen élményeik fűződnek hozzá. Bende Tamás legelőször az InstaVers önkéntesei révén tájékozódott a projektről, amikor ők verseket osztogattak szórólap formájában az utcán, a Költészet napja alkalmából – ettől kezdve követte figyelemmel a megmozdulást.

Sirokai Mátyás Szabó Tibor kérdésre, mely szerint szívesen vesz-e részt hasonló együttműködésekben, a Bajtai Andrással közösen vezetett lírai blogjait említette példaként. Ezek Sirokai számára rengeteg inspiráló erőt adnak, saját alkotásaihoz is.

Nagy Kata arról számolt be, hogy a versrészletéhez adott grafikai megjelenítés szerinte sokat hozzáad költészetének hangulatához, jól passzol a soraihoz.

Az est következő részében az InstaVers szervezői, Kele Dóri és Szabó Imola Julianna szólaltak meg. A kötet megjelenéséről, a facebookos projekt készítéséről és kettejük együttműködéséről meséltek. Megtudhattuk, hogy a kötet véglegesítését hosszas tervezés és utómunka előzte meg, és több improvizatív megoldás is felmerült, amiket beépítettek a könyvbe. Szabó Imola Julianna többek között ezzel kapcsolatban fejezte ki örömét, hogy könyvtervezőként egy ennyire színes és játékos kötet megalkotásában vehetett részt.

Instavers
Instavers / Fotó: Bach Máté

Az alapkoncepciónk megalkotása jelentette a legnagyobb kihívást: olyan könyvet szerettünk volna létrehozni, amely megosztható egyrészről virtuálisan (a lapok szélén található QR-kódok révén, ezek a szerző egy másik szövegére mutatnak), másrészről a valóságban is a kötet végén található tíz darab képeslap beemelésével  

– mondta el Kele Dóri.

Az InstaVers-antológia legnagyobb erényeként Szabó Tibor Benjámin is ezt a kettőséget tartja, hiszen – mint hangoztatta –, egyedülálló a kötet felépítésében, hogy az online és az offline nyilvánosság felé egy időben fordul.

Instavers
Instavers / Fotó: Bach Máté

Végül Pion Istvánt és Balaskó Ákost hívta a pódiumra Szabó Tibor.

Ezt a könyvet használni kell, és arra, amire a leginkább alkalmas: képeslapnak. Adjuk tovább ezeket a verseket, hogy minél több emberhez eljussanak  

– osztotta meg a közönséggel Pion.

Balaskó az online jelenlét megkerülhetetlenségét és annak egyik meghatározó tulajdonságát, a közvetlenebb feedback-eket emelte ki – sokkal közvetlenebb és gyorsabb visszajelzéseket kaphatnak a szerzők az internetes felületeken. Az InstaVers ebből a szempontból is előnyös, hiszen az ott megjelenő szövegek is azonnali visszajelzéseket kapnak, és ezáltal sokkal közönségbarátibb megoldást biztosít szerzők és olvasók találkozására.

Instavers
Instavers / Fotó: Bach Máté

Kele Dóri köszönetnyilvánítása után, utolsó akkordként megérkezett Áfra János – akivel Szabó Tibor eredetileg Pion Istvánnal és Balaskó Ákossal együtt beszélgetett volna –, megfelelő keretet biztosított az estnek azzal, hogy felolvasta legfrissebb versét. Mint később elmondta, ő is már az elejétől fogva figyelemmel kíséri az InstaVerssel kapcsolatos fejleményeket, hiszen ő volt az egyike azon elsőknek, akinek a szövegrészletét felhasználták a projekthez.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3