Az isonzói vérfürdőre emlékeznek Ljubljanában

Az isonzói csata áldozatainak emlékére rendeznek március 24-én koncertet Ljubljanában, a Cankarjev Dom kulturális és kongresszusi központban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara (BFTZ) is – közölte kedden a szlovén média.

A szlovén, olasz, osztrák és magyar művészek bevonásával megvalósuló, közel 250 művésszel létrejövő nagyszabású koncerten Avgust Ipavec szlovén zeneszerző és katolikus pap A zöld smaragd színei – Elfelejtett szenvedés című szimfonikus költeménye hangzik el.

A Bécsben élő zeneszerző egy történetet mesél el az első világháborúból: a zene eszközeivel megjeleníti azt a végzetes szentestét, amikor a Lepena folyó völgyében a lavina számos katonát temetett maga alá.

A BFTZ közleménye szerint a mű egésze az együttérzés kifejezése az akkor élő emberek megpróbáltatásai iránt, az alkotó legmélyebb érzelmeiből fakad, aki maga is arról a vidékről származik.

16 caporetto3 696x464 kepes ujasag
Az első világháború egyik legvéresebb ütközete zajlott az Isonzó-folyó völgyében/ Kép: Képes újasag

A művet kilencventagú szimfonikus zenekar és további 150 fellépő – tánckar és kórus – közreműködésével, Marjan Grdadolnik karmester vezényletével mutatják be.

A zene közben a fronton harcoló magyar, szlovén, olasz, osztrák és orosz katonák leveleiből olvasnak fel részleteket.

Sőt, költemények hangzanak el színészek előadásában, többek között Simon Gregorcic szlovén költőnek a közelgő háború szörnyűségeit drámai hangon előrevetítő, 1879-ben írott Soca (Isonzó) című költeménye.

BFTZ papageno
A megemlékezésen fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara / Kép: Papageno

A szimfónia drámaiságát a háború kettőssége, a mérhetetlen szenvedés, és a reményt adó szeretet összefonódása adja – olvasható a BFTZ honlapján. A koncerttel az első világháború 100. évfordulójának állítanak emléket, különösen tekintettel az 1916 szeptemberében zajló görzi és Sveta Gora-i (Szent-hegy) csatának.

Vissza kell adnia egy amerikai házaspárnak egy háború idején elkobzott Pissarro-festményt

Az amerikai Bruce és Robbi Toll tavaly adta kölcsön a Cuillette des Pois ( Borsószedés) című impresszionista festményt kiállításra a párizsi Marmottan múzeumnak. A képet azonban ideiglenes letétbe helyezték, miután az eredeti francia tulajdonosok felismerték a festményt, és bírósághoz fordultak annak visszaszolgáltatását kérve.

A művet először 2016 szeptemberében mutatták be a Szent-hegyi Szűz Mennybemenetele-bazilikában.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból