Noha ezt politikusok esetében erősen álláshalmozásnak hívják, Orbán János Dénes hivatkozhat úgymond prózai okokra: például aránytalanul kevés pénzzel támogatott íróakadémiája hanyatlására.

A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. vezetője a tavaly elhunyt Csontos János helyére érkezett az NKA megújult Szépirodalmi Kollégiumába. A miniszteri hatáskörben kinevezett költő többek közt a Magyar Időkből, az M5 irodalmi műsorából valamint az immár 1,4 milliárd forinttal támogatott KMTG Előretolt Helyőrség Íróakadémiájából lehet ismerős.

A költő példamutató hozzáállásáról tavaly közölt a Magyar Narancs egy hosszabb cikket, amelyben így írnak:

Lefegyverzően nyíltan beszél arról, hogy az irodalmi szervezetek támogatása nem szakmai szempontok szerint alakul, hanem politikai funkcionáriusok személyes jóindulatától függ, és ezért az íróknak az ő kedvüket kell keresniük.

Tavaly az Élet és Irodalomban zajlott le hosszabb párbeszéd a kialakult helyzetről, amelyre a ContextUson Grecsó Krisztián reflektált, amikor a KMTG mégcsak 850 millió forintnyi támogatásnál tartott. Szálinger Balázs pedig az Előretolt Helyőrséget még pályakezdetekor folyóiratként ismerte.

Mivel azonban a jövőt még a ContextUs munkatársai sem látják biztosan előre, foglalkozzunk inkább a többi újonnan kinevezett NKA taggal.

Az NKA Szépirodalmi Kollégiumába a Magyar Művészeti Akadémia delegálja a vezetőt, illetve két másik tagot is, miniszteri hatáskörben pedig három további személyről döntenek. A szakmai szervezetek szintén három főt küldhetnek a kollégiumba.

A kollégium vezető Falusi Márton költő, az MMA MMKI tudományos munkatársa, a Hitel folyóirat szerkesztője. Az MMA továbbá Bertha Zoltán irodalomtörténészt és Iancu Laura író-költőt delegálta még az NKA-ba.

Miniszteri hatáskörben az Előretolt Helyőrség Íróakadémia vezetője mellett Hansági Ágnes irodalomtörténész, valamint Kovács István történész-író lehet még ott. A szakmai szervezetek jelöltjei Bednanics Gábor irodalomtörténész, Erős Kinga kritikus és Jánosi Zoltán irodalomtörténész, egyetemi tanár voltak.

Az irodalmi pályázatokról így a jövőben ezek a személyek dönthetnek.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk