Az Európai Unió Bizottsága felveszi a harcot a műanyag hulladékkal

Műanyag eszközökhöz, szívószálakhoz, kávés keverőpálcikákhoz nehezebb lesz majd a jövőben hozzájutni, legalábbis, ha az EU Bizottsága által kidolgozott direktíva elfogadásra kerül. Az egyszer használatos termékek betiltását célzó irányelv-tervezet fontos állomás a műanyag szeméttel vívott harcban.

Az új szabályozás célja a műanyagszennyezés csökkentése a városokban és az óceánokban különböző műanyag-termékek betiltása révén. EU-hivatalnokok szerint az óceánokban felhalmozódott szemét 70%-áért az egyszer használatos műanyag tárgyak és horgászfelszerelések  felelősek.

Plastic Whale
A Greenpeace Műanyagbálnája Felhívja A Figyelmet A Műanyag Szennyezés Problémájára / Fotó: Greenpeace

Az “innovatív alternatívák” irányába történő elmozdulás pedig mintegy 30.000 állást tudna teremteni.

A javaslat fókuszában a TOP-10 olyan eldobható termék betiltása szerepel, amelyek elborítják Európa tengerpartjait, és szennyezik a tengereket.

Az új direktíva legfontosabb célkitűzései:

  • a szívószálak, műanyag tányérok, kávés keverő kanalak, műanyag lufipálcikák és egyéb egyszer használatos műanyag termékek privát használatának betiltása
  • a műanyagpoharak és műanyag ételes dobozok használatának korlátozása (az elviteles dobozokat is ideértve)
  • bizonyos termékek (dohánytermékek, műanyag táskák, édességek csomagolása, chipses zacskók és nedves törlőkendők) gyártóinak hozzá kell járulniuk a szemét eltakarítás és hulladékkezelés költségeihez
  • az intim betéteken és nedves törlőkön kötelező lesz feltüntetni, mit kell velük csinálni használat után
  • a horgászcikkek gyártóinak hozzá kell járulniuk a kikötőkben felhalmozódó hulladék begyűjtésének költségeihez
  • a tagállamoknak letéti rendszert kell működtetniük vagy más intézkedéseket tenniük, hogy országuk műanyag palackjainak 90%-át 2025-ig begyűjtsék.
  • a műanyag csomagolások veszélyeire figyelmeztető fogyasztói tájékoztatás növelése
41678406 303
Egyre Nagyobb Probléma Az Óceánok Műanyaggal Szennyezése / Fotó: Picture-Alliance / Photoshot

Az EU Bizottság első alelnöke, Frans Timmermans üdvözölte a tervezett direktívát.

“A műanyagszemét tagadhatatlanul fontos ügy és az európaiknak együtt kell cselekedniük, hogy megoldják ezt a problémát, mert a műanyag hulladék bekerül a levegőnkbe, a talajunkba, óceánjainkba és az ételeinkbe” – fogalmazott Timmermans.

Hozzá tette, különös hangsúlyt fektetnek arra, hogy a tilalom vagy korlátozás alá eső termékeket környezetbarát alternatívákkal helyettesítsék.

Az irányelv tervezetet az Európai Parlament és az Európai Tanács fogja megvitatni. Amennyiben jóváhagyásra kerül a direktíva, az EU-tagállamoknak meghatározott határidőn belül át kell ültetniük a szabályozást a saját nemzeti jogukba.

A világunkat egyre jobban beborító műanyagszemét súlyos problémájával a National Geographic is foglalkozott egy sokkoló fotósorozattal, amit ezen a linken találtok.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból