Az uniós állampolgárok most eltörölhetik az évi kétszeri óraátállítást

Neked is eleged van a tavaszi és őszi óra előre- és visszaállítgatásból? Európának végleg a nyári időszámítás szerint kellene az időt mérnie vagy a normál, téli szerint? Az egész Európai Unióra kiterjedő felmérés rekordszámú választ kapott ezekre a kérdésekre.

Az egész éven át tartó nyári időszámítás álma most valóra válhat az Európai Unióban. E nagyon forró nyár közepén az Európai Bizottság arról kérdezte az uniós polgárokat, hogy szerintük eltöröljék-e az óraátállítás gyakorlatát, és ha igen, akkor a nyári vagy a téli standard időszámítás legyen-e érvényben.

Durván 2 millió ember nyilvánított véleményt az online közvéleménykutatás során, ami július 4-én kezdődött és augusztus 16-ig tartott.

A felmérés eredménye fordulópontot jelenthet az EU időmérésében. Michael Theurer, az óraátállítási gyakorlat megszüntetésének indítványozója teljes mértékben meg van győződve kezdeményezése sikeréről.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Bízom benne, hogy az óraátállítás eltörlésre kerül. Csak azt nem tudom, mikor!   [/perfectpullquote]

Az Európai Bizottság képviselője Berlinben elmondta, hogy időbe telik, amíg az EU-szintű felmérés eredményeit kiértékelik, összevetik a szakértői véleményekkel és a testület ajánlást tesz, s új iránymutatásokat dolgoz ki.

Úgy tűnik, az óraátállítás nem váltotta ki az elérni kívánt hatásokat. Az eredetileg a legfőbb érvként szolgáló energiamegtakarítás csak minimális, véli a Bizottság.

Ugyanakkor az Unió sok polgára arról számolt be, hogy az óraállítgatás megzavarja a bioritmusukat, alvási nehézségeik alakultak ki, ingerlékenységre és csökkent koncentrációra panaszkodtak.

Gettyimages 537266466
Az Évi Kétszeri Óraátállítás Sokak Szervezetét Megviseli / Fotó: Amriphoto / Getty

A nyári időszámítás elsődleges célja az energiatakarékosság volt. Az, hogy a termelőüzemekben és a földeken egy órával tovább tudjanak természetes fény mellett dolgozni az emberek. A plusz egy óra világosság lehetővé teszi, hogy a dolgozók és a tanulók még világosban haza tudjanak érni a munkából és az iskolából. Több lehetőség jut így a sportra és egyéb elfoglaltságokra. A standard, tehát a téli időszámítás az “egy órával többet alhatunk” illúzióját adja.

Legfőbb ideje megváltoztatni az évi kétszeri óraátállítást, amit Németország vezetett be még 38 évvel ezelőtt! Ez az összesen 76 előre- és visszatekerés ugyanis eléggé kimerítette az embereket, gazdaságossági célját viszont nem érte el.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból