A Star Wars üdvöskéje, Daisy Ridley és Jennifer Hudson Grammy-díjas énekesnő múlt héten közös filmjük, a Baba Yaga premierjén vettek részt. Pózoltak a fotósoknak és produkálták magukat a nagyközönség előtt, ahogyan azt a mozik bemutatója előtt szokás.

Nem teljes valójukban voltak jelen

A Baba Yaga című rövidfilm a világ első virtuális valóság-premierjének keretei között lett bemutatva. Daisy Ridley és Jennifer Hudson két külön kontinensen tartózkodott, avatarjaik mégis egyszerre jelentek meg a virtuális vörös szőnyegen. A színésznők VR headsetek segítségével tűntek fel a képernyőn, és más avatarokból álló tömeg előtt szólalhattak fel.

Jennifer Hudson
Jennifer Hudson / Fotó: Grammy

Jennifer Hudson kiemelte, hogy a rendkívül élethű grafikai munka nyűgözte le leginkább, ugyanis a Baba Yaga készítőinek avatarjai is felbukkantak a Black Mirror-epizódra emlékeztető VR-premieren.

Nagyon valósághű volt az egész, tényleg úgy éreztem, mintha mozibemutatón lennék. Remek alternatíva most, hogy nem tanácsos elhagyni az otthonainkat

– nyilatkozta Hudson.

A filmes események online térbe helyezése nem újkeletű Hollywoodban. A koronavírus-járvány kirobbanása rengeteg változást hozott a filmiparban is: a Berlinale nyári fesztivállá alakult, számtalan díjátadót voltak kénytelenek elhalasztani és/vagy közönség nélkül megtartani, sőt, az Oscar-díjra való nevezés egyik fő kritériumát is törölték. Poszt-covid világunkban a bemutatók többnyire a premierre készülő filmek televíziós közvetítésével kezdődnek, majd a műsorvezetők ezt követően Zoomon keresztüli kérdezz-feleleket tartanak a készítőkkel és a film szereplőivel. A mindössze 6 éves múltra visszatekintő, Baobab Studios névre hallgató interaktív animációs stúdió jelentős tapasztalattal rendelkezik a mozis VR-élmények területén, ezért úgy döntöttek, legújabb alkotásuk, a Baba Yaga premierjével történelmet írnak.

A szükség hozta el a jövőt?

Eric Darnell animátor, a Madagaszkár-filmek és a Z, a hangya rendezője társalapítóként vesz részt a Baoban Studios működésében. Állítása szerint, bár a stúdió természetéből fakadóan adná magát a virtuális valóság kínálta lehetőségek kihasználása, ha a világjárvány miatt nem kényszerülnek rá a filmes események újragondolására, eszükbe sem jutott volna avatar közönség előtt bemutatni egyetlen filmjüket sem. A képzőművészetben már kísérleteztek VR-kiállítás megrendezésével és már a karantén időszak első hullámakor is kreatív megoldások jelentek meg a művészet virtuális világba való átemelésére.

Daisy Ridley
Daisy Ridley Színésznő / Fotó: Wenn

A Baba Yaga számára még ugyan kijutott egy utolsó, valódi vörösszőnyeges villantás is a tavalyi Velencei Filmfesztiválon, az Egyesült Államok mozijaiban való megjelenés már egyértelműen csak álom maradt a készítők számára. A Baobab összefogott tehát a kiterjesztett valóságra specializálódott MESH tanácsadó céggel, hogy a nagyszabású virtuális eseményt megtervezzék az amerikai közönség kárpótlására.

Baba Yaga Official Trailer (2021) Baobab Studios | Oculus Quest Coming January 14th

Sometimes a force for evil, sometimes a force for good, the enigmatic witch Baba Yaga (Kate Winslet) uses her powers to stop the villagers whose settlement e...

Egy VR-premier kevesebb dologban különbözik az eredetitől, mint gondolnánk. Az újságírók, filmkészítők és színészek egyaránt jelen vannak, valós időben, az animált felvonulás hátterében a mozi plakátjai függnek, és még szelfiket is készíthetünk kedvenceinkkel. A Baba Yaga nagy bemutatkozásához még egy elhatárolt területet is kreáltak a szervezők/tervezők, bár mindezzel nem egy prominens avataroknak rendezett VIP bulit akartak jelezni, csupán a virtuális tér határait jelölték a rajzolt kordonokkal.

Daisy Ridley Jennifer Hudson Vituralis Valosag Baba Yaga
/ Fotó: Baobab Studios / Ap

Kényelmetlen pillanatokban azonban egy animált esemény résztvevőjeként is részesülhetünk. Míg egy hús-vér megjelenés alkalmával, ha kicsit elveszettnek érezzük is magunkat, tehetünk úgy, mintha sürgős pötyögnivalónk akadna a mobilunkon, egy VR-bulin azonban nehéz elrejtenünk zavarunkat az avatarunk arcáról. Egy riporter pár perc erejéig kénytelen volt kicsatlakozni a rajzolt rendezvényről, mert elszédült a VR szemüvegben.

Kapcsolódó cikk

Eric Darnell és Mathias Chelebourg közösen írták és rendezték a Baba Yagát, amelyben Kate Winslet és Glenn Close hangja is szerepet kapott. Aki rendelkezik Ocolus Quest headsettel (nagyjából 120 ezer forint), akár ma este megnézheti a filmet, vagy rácsodálkozhat a mozihoz tervezett esőerdőre.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet