Bizony előfordulhat, hogy egyes esetekben a babaváró hitel helyett személyi kölcsönt érdemesebb választani. Előzetesen minden jel arra utal, hogy nem érheti meg jobban az államilag nem támogatott hiteltípus. Mégis van olyan, amikor mindenképp megfontolandó inkább a személyi kölcsönt választani. Nézzük is, hogy mikor!

Ezt érdemes tudni a babaváró hitelről

Bizonyára nem fogják a babaváró hitelt választani azok, akik nem házasok, ez ugyanis alapfeltétel. De nézzük is, hogy mit takar ez a kölcsöntípus.

Ez egy olyan hitelkonstrukció, mellyel maximum 20 éves futamidőre akár 10 millió forintos összeget is felvehettek, szabad felhasználásra. Fontos kitétel, hogy a babaváró hitelt csak házaspárok vehetik igénybe, mivel (ahogy a nevében is szerepel), a családalapítást hivatott támogatni.

A futamidő első 5 évében kamatmentes, és ha közben megszületik a vállalt gyermek, akkor ez a futamidő végéig meg is marad. Ha még egy gyermek születik, akkor a tőketartozás is csökken, méghozzá 30%-kal. A harmadik baba megszületésekor pedig a teljes tartozást elengedik. Így lesz a kölcsönből támogatás.
Annak ellenére, hogy kamatmentesen indul a kölcsön, igazából van kamata, csak azt támogatás formájában az állam fizeti helyettünk. Ha azonban az első 5 évet követően még nem születik meg a vállalt gyermekünk, akkor elveszítjük ezt a támogatást.

Az utóbbi időben hatalmas emelések voltak a jegybanki alapkamatban és az állampapírok hozamaiban is. Ezzel együtt a babaváró kölcsön értékei is megnőttek, ami nagyobb esetleges terheket jelent a jövőbeli hitelfelvevőknek.

Ha elveszítjük a kamattámogatást (pl. 5 éven belül nem születik meg a gyermekünk), akkor bajban lehetünk. Ekkor ugyanis az addig fel nem számolt kamatokat is vissza kell fizetni, egy összegben. Emellett a hitelünk piacivá válik, így az összköltsége is drasztikusan meg fog nőni.

Ekkor vész el a kamattámogatás

Több oka is lehet annak, hogy elveszítjük a kamattámogatást. Ezek a következők:
  • Ha 5 éven belül nem születik gyermekünk.
  • Ha még a gyermek születése előtt elválunk.
  • Ha külföldre költözünk.
  • Ha a kiskorú gyermekünket már nem a saját háztartásunkban neveljük.

Lehet jobb a személyi kölcsön?

Lehet! Aki például eddig várt, de most már belevágna, annak 2022-re immár 7,3%-ra nőtt a támogatott kölcsön kamata. Ez elég magas ahhoz képest, hogy volt ez fele ennyi is.
Korábban még nem állt fenn ez a helyzet, de ma már ott tartunk, hogy ennél vannak jobb személyi kölcsön ajánlatok is a piacon. Érdemes szétnézni! Főleg, mivel az igényléskor az állampapír hozamok alapján határozzák meg a babaváró kölcsön kamatának mértékét.
Korábban még nem állt fenn ez a helyzet, de ma már ott tartunk, hogy ennél vannak jobb személyi kölcsön ajánlatok is a piacon. Érdemes szétnézni! Főleg, mivel az igényléskor az állampapír hozamok alapján határozzák meg a babaváró kölcsön kamatának mértékét.

Te döntesz

Természetesen a döntés a te kezedben van, mi csak arra kérhetünk, hogy előtte tájékozódj. Nézd meg, hogy mik a lehetőségeid, a kilátásaid. Továbbá vedd számításba azt is, hogy melyek a legrosszabb kimenetelek, és meg tudsz-e velük birkózni.
Ha felkészült vagy, akkor tudsz jó döntést hozni.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

cebdon.com - 2023 szeptember - LinkMarketing - 1

Barát vagy ellenség?

A sajtóban és a köznyelvben hosszú ideje folyik a vita a kender egészségügyi felhasználásáról.

https-egerallas.hu - 2023 szeptember - Cikk1

Fontos szempontok az álláskereséshez

Abban az esetben, ha szeretnénk már az első héten elkerülni a nehézségeket az új munkahelyünkön, akkor tanácsos már az álláskeresést is egy bizonyos szempontrendszer alapján véghez vinni.

20000173761.lowres

Ilyen egy minőségi borhűtő!

A borfogyasztás akkor igazán élvezetes, ha az adott ital a megfelelő hőmérsékleten kerül kiszolgálásra, ebben segítenek a bortemperáló hűtők.

httpswww.vital-max.eu - 2023 szeptember - Cikk4

Így építheted be mindennapjaidba az Ayurvedát

Ez az ősi indiai gyógyászati rendszer számtalan olyan gyógynövény alapú terméket fejlesztett ki, mely bárki számára előnyös hatásokkal bír, és nem kell gyógyszerekkel tömnünk magunkat egy-egy megfázás vagy kisebb egészségügyi probléma megjelenésekor.

https-__betonbooster.hu_ - 2023 szeptember - Cikk1

Mit tehetsz, hogy ne égjen meg a beton?

A megégett beton gyakori probléma, noha betonozni mindenki tud, mégis elég gyakran becsúszik ez a hiba, és mivel nemcsak esztétikai baklövés, hanem a szerkezet tartósságát is befolyásolja, a büdzsédre is hatással van.

szekszardallas.hu - 2023 augusztus - LinkMarketing - 2

Hogyan induljuk el, ha Tolna vármegyében keresünk munkaerőt?

A munkahely keresésének számos formája létezik manapság. Vannak felületek, amelyeket ennek szentelnek a közösségi médiában, de léteznek olyan weboldalak is, amelyek összegyűjtik az aktuális lehetőségeket, megkönnyítve ezzel nemcsak a jelentkezni vágyók, de a munkáltatók dolgát is.

httpswww.finnshop.hu - 2023 augusztus - Cikk2

Hogyan választ szerszámot egy ezermester?

Egy barkácsprojekt sikeres megvalósításához négy fő dologra van szükség: egy jó ötletre, némi kézügyességre, megfelelő alapanyagokra, illetve minőségi szerszámokra. Ha ezek közül bármelyik is hiányzik, nagy eséllyel kudarc lesz a vége.

stepoutgames.hu - 2023 augusztus - LinkMarketing - 1

Amit a kocsmakvízről feltétlenül tudni kell

Régi igazság: ahogy egyre többet iszik valaki, annál bölcsebbnek hiszi magát. Szerencsére van egy bevált módszer, amivel kideríthető, hogy az alkohol ébresztette önbizalom mennyire mozog a realitások talaján.

calderaspas.hu - 2023 augusztus - LinkMarketing - 1.

Milyen előnyei vannak a hidromasszázsnak?

A hidromasszázsnak számos előnye van, amely hasznos az egészség szempontjából. Cikkünkben összegyűjtöttük ezek közül a legfontosabbakat, továbbá arra is kitérünk, hogy milyen jakuzzit érdemes választani a megfelelő élmény elérése érdekében.