Bizony előfordulhat, hogy egyes esetekben a babaváró hitel helyett személyi kölcsönt érdemesebb választani. Előzetesen minden jel arra utal, hogy nem érheti meg jobban az államilag nem támogatott hiteltípus. Mégis van olyan, amikor mindenképp megfontolandó inkább a személyi kölcsönt választani. Nézzük is, hogy mikor!

Ezt érdemes tudni a babaváró hitelről

Bizonyára nem fogják a babaváró hitelt választani azok, akik nem házasok, ez ugyanis alapfeltétel. De nézzük is, hogy mit takar ez a kölcsöntípus.

Ez egy olyan hitelkonstrukció, mellyel maximum 20 éves futamidőre akár 10 millió forintos összeget is felvehettek, szabad felhasználásra. Fontos kitétel, hogy a babaváró hitelt csak házaspárok vehetik igénybe, mivel (ahogy a nevében is szerepel), a családalapítást hivatott támogatni.

A futamidő első 5 évében kamatmentes, és ha közben megszületik a vállalt gyermek, akkor ez a futamidő végéig meg is marad. Ha még egy gyermek születik, akkor a tőketartozás is csökken, méghozzá 30%-kal. A harmadik baba megszületésekor pedig a teljes tartozást elengedik. Így lesz a kölcsönből támogatás.
Annak ellenére, hogy kamatmentesen indul a kölcsön, igazából van kamata, csak azt támogatás formájában az állam fizeti helyettünk. Ha azonban az első 5 évet követően még nem születik meg a vállalt gyermekünk, akkor elveszítjük ezt a támogatást.

Az utóbbi időben hatalmas emelések voltak a jegybanki alapkamatban és az állampapírok hozamaiban is. Ezzel együtt a babaváró kölcsön értékei is megnőttek, ami nagyobb esetleges terheket jelent a jövőbeli hitelfelvevőknek.

Ha elveszítjük a kamattámogatást (pl. 5 éven belül nem születik meg a gyermekünk), akkor bajban lehetünk. Ekkor ugyanis az addig fel nem számolt kamatokat is vissza kell fizetni, egy összegben. Emellett a hitelünk piacivá válik, így az összköltsége is drasztikusan meg fog nőni.

Ekkor vész el a kamattámogatás

Több oka is lehet annak, hogy elveszítjük a kamattámogatást. Ezek a következők:
  • Ha 5 éven belül nem születik gyermekünk.
  • Ha még a gyermek születése előtt elválunk.
  • Ha külföldre költözünk.
  • Ha a kiskorú gyermekünket már nem a saját háztartásunkban neveljük.

Lehet jobb a személyi kölcsön?

Lehet! Aki például eddig várt, de most már belevágna, annak 2022-re immár 7,3%-ra nőtt a támogatott kölcsön kamata. Ez elég magas ahhoz képest, hogy volt ez fele ennyi is.
Korábban még nem állt fenn ez a helyzet, de ma már ott tartunk, hogy ennél vannak jobb személyi kölcsön ajánlatok is a piacon. Érdemes szétnézni! Főleg, mivel az igényléskor az állampapír hozamok alapján határozzák meg a babaváró kölcsön kamatának mértékét.
Korábban még nem állt fenn ez a helyzet, de ma már ott tartunk, hogy ennél vannak jobb személyi kölcsön ajánlatok is a piacon. Érdemes szétnézni! Főleg, mivel az igényléskor az állampapír hozamok alapján határozzák meg a babaváró kölcsön kamatának mértékét.

Te döntesz

Természetesen a döntés a te kezedben van, mi csak arra kérhetünk, hogy előtte tájékozódj. Nézd meg, hogy mik a lehetőségeid, a kilátásaid. Továbbá vedd számításba azt is, hogy melyek a legrosszabb kimenetelek, és meg tudsz-e velük birkózni.
Ha felkészült vagy, akkor tudsz jó döntést hozni.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

csimpistore.com - 2022 június - LinkMarketing - 2

Maradjunk kreatívak!

A kreativitás csak akkor valósulhat meg, ha a fantáziánk szabadon, kötöttségektől mentesen szárnyalhat.

Nincs több cikk