Warning: Undefined array key "options" in /home/contextus/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/theme-builder/widgets/site-logo.php on line 192
Ha a bacon a reggelid alapja, soha ne égesd oda, életet ment
A bacon kéz a kézben jár rendkívül ártalmas tartósítószerekkel, amelyek a gyomorba kerülve eleve a rákmegelőzés rákfenéi, ám ha odafigyelünk az elkészítés módjára, csökkenthetjük a keletkező káros anyagok mennyiségét. 

A barnára sült, ropogós sült szalonnát felejtsük el

Ki ne szeretné a sült szalonnát? A dietetikusok viszont azt tanácsolják, hogy rákkeltő hatásuk miatt minél kevesebb feldolgozott húskészítményt fogyasszunk, írja a The Conversation.

Bacon Sutes Rak Kialakulasa
A Maillard-Reakció Révén Barnul Be A Bacon / Fotó: Elena Veselova/ Shutterstock

Ám ez nem azt jelenti, hogy ezentúl végleg száműznünk kéne a bacont az étkezésünkből. Ha odafigyelünk arra, milyen módon készítjük el, azzal is csökkenthetjük a rákkeltő anyagok mennyiségét. 

A bacon eleve tartalmaz nitriteket, amelyek közismerten rákkeltő vegyületek. A tartósítóanyagok a gyomorban nitrozo vegyületekké alakulnak, amelyek szintén növelik a rák kialakulásának kockázatát. És bár létezik már vegán hentesüzlet, a növényi eredetű, szintetikus nitritvegyületekkel kezelt, nitritmentesként hirdetett szalonnákkal is hasonló folyamat játszódik le a szervezetben.

A hosszú élet titka: 6 tanács a világ legidősebb embereitől

Annyi félét lehet olvasni arról, hogy milyen ételeket együnk és mennyit mozogjunk, hogy egy igazán hosszú életet élhessünk. Persze szívesen meghallgatjuk, illetve meg is fogadhatjuk ezeket a szakértői tanácsokat, de mit mondanak azok, akik tényleg szép kort értek meg? A People magazin csokorba gyűjtötte ezeket, és mutatjuk is!

Tovább olvasom »
Kapcsolódó cikk

Ráadásul sütés közben is keletkeznek rákkeltő anyagok, tehát a nitritek kerülése nem jelenti önmagában a veszély elkerülését. Ha serpenyőben sütjük ki a szalonnát, akkor kétféle rákkeltő vegyületcsoport is keletkezik: heterociklusos aminók (HCA) és előrehaladott glikációs végtermékek (AGE). Ezek a káros vegyületek a Maillard-reakció során keletkeznek, ettől lesznek szép barnák a hőkezelés során a húskészítmények. Ha tehát olyan hőkezelési módot választunk, amely során nem barnul be a hús, mint például a mikrózás a grillezéssel vagy a perzseléssel szemben, az azt is jelenti, hogy kevesebb káros HCA és AGE vegyület keletkezik.

Antioxidánsok minden mennyiségben

Az antioxidánsokban gazdag ételek semlegesíthetik az oxidáció során keletkező káros anyagokat. Például, ha antioxidánsokban gazdag sütőolajban sütjük ki a bacont, akkor nem megy végbe a Maillard-reakció azon szakasza, amely során a káros anyagok keletkeznek.

Kapcsolódó cikk

A kutatók szoros összefüggést találtak a túlzott feldolgozott húskészítmény-fogyasztás és a nyelőcsőrák kialakulása között. A rák kialakulását megelőző állapot a Barrett-nyelőcső, amelyben csak az Egyesült Királyságban 1 millió ember szenved. 3-13%-uk állapota jut el a rák kialakulásáig. Nekik különösen oda kell figyelniük, hogy ne fogyasszanak rákkeltő anyagokat tartalmazó ételeket. A kapcsolat a nyelőcső adenocarcinoma és a bacon között a gyulladás: bebizonyították, hogy a Barrett-nyelőcső a gyulladás hatására, amelyet az AGE molekulák okoznak, könnyen elrákosodik.

A Barrett-nyelőcsőben szenvedő betegek mindössze 10%-a tud a betegségéről. A legtöbben, akiknél nem diagnosztizálták a kórt, a krónikus refluxból alakult ki a nyelőcső károsodása. Tehát azoknak, akik gyakran szenvednek ettől a kellemetlenségtől, nem árt odafigyelni a szalonnafogyasztásukra.

Ám ha néhány egyszerű szabályt betartunk, azzal növelhetjük a rákmegelőzés esélyét: ha alacsony hőfokon sütjük ki a szalonnát a serpenyőben, grillen vagy sütőben, ha extraszűz olivaolajat használunk. 

Az egészséges táplálkozás, mint például a mediterrán diéta, csökkenti a gyulladások kialakulását, és ezáltal a rák kialakulásának általános kockázatát is mérsékli. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

9 élelmiszer, amit helytelenül mosunk meg

Akik törődnek az egészségükkel, tudják, hogy mennyire fontos megmosni fogyasztás előtt az egyes élelmiszereket. Ez pedig elég egyszerűnek tűnik: csak kinyitod a csapot, és ráengeded a vizet az élelmiszerre.