Gyümölcsös püspökkenyér dióval és csokival
A 168 recept-listájának első helyére a gyümölcsös püspökkenyér került, melyet 40 perc alatt elkészíthetünk.
Hozzávalók
- 30 dkg cukor
- 30 dkg liszt
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg dió
- 10 dkg tejcsoki
- 10 dkg aszalt gyümölcs
- 5 tojás
- 2 dl tej
Elkészítés
1. Keverjük össze a lisztet a felaprított dióval, a darabokra tört tejcsokival, valamint az aszalt gyümölcsökkel. A tojásokat válasszuk ketté.
2. A sárgájukat keverjük habosra a cukorral, majd szitáljuk bele a lisztes keveréket. Adagoljuk hozzá a tejet is, hogy könnyebb legyen összekeverni.
3. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, és óvatosan forgassuk bele a sütimasszába. Vajazzunk ki egy őzgerincformát, szórjuk be liszttel, majd öntsük bele a püspökkenyér tésztáját. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, és addig süssük a süteményt, míg aranybarnára pirul.
Almás-diós rétes
Egy finom rétessel nem lehet melléfogni. Előnye, hogy mindössze 30 perc szükséges a 4 főre jutó adag elkészítésére.
Hozzávalók
- 2 db alma
- citromlé
- 2 ek kristálycukor
- 0,5 tk őrölt fahéj
- 2 ek zsemlemorzsa
- 1 csomag konyhakész
- leveles tészta
- 10 dkg dióbél
- 10 dkg aranymazsola
- vaj
- porcukor
Elkészítés
1. Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, majd kockákra vágjuk. Meglocsoljuk egy kevés citromlével, ezután cukorba, őrölt fahéjba és zsemlemorzsába forgatjuk.
2. Felvágjuk a kitekert tésztát két, egyforma méretű darabra, és azokra helyezzük az almás keveréket, a durvára vágott diót, illetve a korábban már megmosott és lecsepegtetett mazsolát.
3. Feltekerjük a tésztalapokat, majd vékonyan megkenjük a tetejüket olvasztott vajjal. Kibéleljük a tepsit sütőpapírral, ezután beletesszük a réteseket, és 220 fokon 20 percig sütjük, lehetőleg sütő középső részében. A sütés végeztével hagyjuk kissé kihűlni a süteményeket, majd felszeletelve, porcukorral meghintve tálalhatjuk.
Omlós vaníliás kifli
Ez a sütemény egyszerű, 30 perc alatt elkészül, ennek ellenére garantáltan minden vendég le lesz nyűgözve.
Hozzávalók
- 25 dkg liszt
- 20 dkg puha vaj
- 12 dkg cukor
- 12 dkg darált mogyoró
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 tojás
- késhegynyi sütőpor
Elkészítés
1. Morzsoljuk a lisztbe a puha vajat, majd szórjuk bele a sütőport is. Adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a mozsárban összetört mogyorót, valamint a tojásokat, majd gyúrjuk össze a tésztát. A tésztából formázzunk 2 cm vastagságú rudat, és vágjuk kisujjnyi darabokra. Sodorjuk és lapítsuk le, hajlítsuk kifli alakúra, majd helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsire őket.
2. A sütőt melegítsük elő 200 fokra, és 12-15 perc alatt süssük világosbarnára a kifliket. A meleg kifliket hintsük meg kristály-, vagy vaníliás cukorral.
Kapcsolódó cikk
12 időtakarékos trükk, amivel a konyha hősévé válhatsz
Ha finom ételeket tudsz főzni, az nagyon menő. De ha úgy tudod őket elkészíteni, hogy okos trükkökkel közben egy csomó időt is spórolsz, az még menőbb.