Nem volt esélye senkinek a 2020-as BAFTA-gálán az 1917 mellett

Sam Mendes 1917 című első világháborús drámája kapta a fődíjak zömét a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztó gáláján.

Tarolt az 1971

Az 1917 kilenc díjra volt esélyes az előzetes jelölés alapján, és hetet el is hozott a viszonylag megbízható Oscar-előrejelzőnek tekintett BAFTA-rendezvényen, írja a The Hollywood Reporter.

1917 Film Kritika Bafta 2020 Nyertesek
1917 / Fotó: Universal Pictures

Mendes alkotása nyerte a legjobb film, a kiemelkedő brit film, a legjobb fényképezés, a legjobb produkciós tervezés, a legjobb hang és a legjobb különleges vizuális hatások díját, emellett Mendes vehette át a legjobb rendezőnek odaítélt elismerést is.

Joker: Lemondtunk az elesettekről, akik megbosszulják mindezt – Kritika

Todd Phillips eredetmozija világszerte az év legvártabb filmjei között volt. Egy újabb szimpla szuperhősfilm helyett azonban kőkemény társadalomkritikát kapunk. A Joker messze túlmutat a már megszokott Marvel- vagy DC-produkciókon. joker kritika, joaquin phoenix, joker film 2019 kritika, joker joaquin phoenix

A legfőbb vetélytárs, a Todd Philips rendezte Joker alkotógárdája 11 díjban reménykedhetett – ez film kapta a legtöbb jelölést –, de végül be kellett érniük hárommal: Joaquin Phoenix járulhatott a színpadra a londoni Royal Albert Hallban a legjobb férfi főszereplőnek járó díjért, emellett a BAFTA tagsága a legjobb eredeti filmzenéért és a legjobb szereposztásért járó elismeréseket is a Jokernek ítélte.

Renée Zellweger a Golden Globe után is díjazott

A legjobb női főszereplőnek Renée Zellweger bizonyult a Judy főhőseként nyújtott alakításáért.

A 2019-es Golden Globe legemlékezetesebb pillanatai

A 2019-es Golden Globe legemlékezetesebb pillanatai Chrissy Metz odaszólt Alison Brie-nek Chrissy Metz egy interjú kapcsán keményen odaszólt Alison Brie színésznőnek. Átadták a Golden Globe-díjakat, a filmes elismerések mellett nem volt hiány a vicces és meglepő eseményekben sem. Tom Hanks pofákat vágott, van aki piásan vette át a díjat, de még Mark Zuckerbergernek is beszóltak.

Zellweger – aki ugyanezért a szerepéért már átvehette a Golden Globe-díjat is – Scarlett Johanssonnal (Házassági történet), Jessie Buckley-val (Wild Rose), Charlize Theronnal (Botrány) és Saoirse Ronannal (Kisasszonyok) versengett a legjobbnak járó BAFTA-díjért.

A jelölésekről és a győztesekről a 6500 tagú akadémia szavazatai döntöttek.

Az 1917 a legjobb film díjáért folyt versenyben olyan műveket győzött le, mint Martin Scorsese maffiadrámája, Az ír, a Quentin Tarantino rendezte Volt egyszer egy… Hollywood, valamint a dél-koreai rendező, Pong Dzsunho Élősködőkje. Ez utóbbi egyébként elnyerte a legjobb nem angol nyelvű filmért és a legjobb eredeti forgatókönyvért kiosztott BAFTA-díjat.

Élveboncolás szeretettel – Házassági történet – Kritika

A Házassági történet igazi fesztiválsiker, a teljeskörű bemutatót hatalmas várakozás előzte meg. A kritikusok imádják, jelenleg a Rotten Tomatoes oldalán 96%-on áll. Pedig önmagába véve témájában úgy tűnhet, hogy Baumbach nem fedezi fel újra a tüzet. Éppen ellenkezőleg. Az Adam Driver és Scarlett Johansson főszereplésével készült történet a legklasszikusabb filmes technikákkal, egy sokszorosan elcsépelt témát, a válást mutatja be.

A színészek közül Brad Pitt és Laura Dern kapták a Volt egyszer egy… Hollywood, illetve a Házassági történet legjobb férfi és női mellékszereplőjének járó díjakat.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból