Nem csak az ősz beköszöntével, de télen és tavasszal is aktuálissá válhat a sokakat érdeklő kérdés: mi a lényegi különbség a fejsze és a balta között?
Segítünk eligazodni abban a kérdéskörben, hogy milyen esetben melyik szerszámot ajánlott használni, és mire érdemes odafigyelni a munkálatok során.

Fejszével történő munkálatok

A fejsze egy kétkezes szerszámnak minősülő, főleg favágásra és rönkhasításra használatos eszköz, amely segítségével rendkívül könnyen mehetnek a fával történő munkálatok.
A fejsze azért praktikusabb ilyen jellegű feladatok elvégzésére, mert jóval nagyobb ütőerőt képes kifejteni a baltával ellentétben. Ez a méretükből és a kialakításukból is adódik.
A kényelmi és a sajátos igényekhez alkalmazkodva fejszéket többféle nyéllel is vásárolhatunk attól függően, hogy melyiket preferáljuk inkább.
Mivel a fejszékkel történő munkavégzés rendkívül balesetveszélyes lehet, ezért csúszásbiztos felületű típust érdemes beszerezni. Így nemcsak a biztonságra, hanem a kényelemre is ráerősítünk, emellett jóval hatékonyabban és gyorsabban végezhetünk a rönkhasítással. Természetesen a csúszásmentességet megoldhatjuk egy kiváló minőségű, magas tapadást biztosító munkavédelmi kesztyűvel is.

A balta legfőbb tulajdonságai

A balta a fejszével ellentétben rövidebb nyéllel rendelkezik, emiatt egykezes szerszámként tartják számon. Ezt a szerszámot kisebb faágak, gyújtós vagy gallyak aprítására javasolják, mert kevesebb erőkifejtésre képesek a fejszével szemben.
A baltákat is több típusú nyéllel látják el, a műanyagtól elkezdve a hagyományos fán át, egészen az üvegszálas verziók között is válogathatunk. Az üvegszálas technológiával gyártott baltanyelek azért különösen népszerűek, mert jobb kéztapadást és tartósabb élettartamot biztosítanak.
Ez a rendkívül hasznos szerszám jól jön kerti sütögetések idején, de a sátorveréshez is nagyszerűen alkalmazható kempingezés vagy túrázás során. Nagy előnyük, hogy a fej és a nyél is cserélhető, ezért nem szükséges egy teljesen új szerszámra beruházni minden elhasználódás után.

A VasMuszakiBolt.hu kiváló kerti szerszámai segítségével gyerekjáték lesz a faaprítás, valamint az egyéb ház körüli teendők elvégzése.

Kell ápolni a fejszét és a baltát?

Ahhoz, hogy a garázsban megtalálható eszközök és szerszámok hosszú távon nyújthassanak hasznos szolgálatot, elengedhetetlen a megfelelő gondozásuk, ez különösen igaz a fejszére és a baltára is. Masszív kinézetük és súlyuk miatt azonban gyakran kevés figyelmet szentelünk a karbantartásukra.
A tévhittel ellentétben ezeket az eszközöket is érdemes valamilyen tokban tartani, vagy legalábbis egy zárt és száraz helyen. A korrózió ugyanis megtámadhatja a balta és a fejsze nyelét, amely használhatatlanná teszi azt. A természetes elhasználódás benne van a pakliban, ezért a szerszám élezését megfelelő körültekintéssel végezzük el, vagy kérjük szakember segítségét!
A nyél törése, hasadása esetén akár új nyelet is vásárolhatunk kedvenc eszközünkhöz.
A VasMuszakiBolt.hu széles kínálattal várja Önt kiváló minőségű szerszámokkal és kiegészítőkkel a ház körüli teendői elvégzéséhez!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-__prelement.hu_ - 2022 május - Cikk2

Építkezés könnyűbeton falpanel technológia segítségével

Az építkezés vagy felújítás örök dilemma nemcsak a fiatalok, kisgyermekes családok, hanem az idősebb generáció körében is, hiszen tetemes összegbe kerül, ráadásul a szakemberhiány ebben az iparágban is erősen érezteti hatását, és okoz komoly problémákat, álmatlan éjszakákat az építkezésbe kezdőknek.

holidayshop.hu - 2022 május - LinkMarketing - 1

Tippek a laptop biztonságos tárolásához

Akár üzleti útra indulunk, akár a családi vakáció során van szükségünk laptopra, a biztonságos tároláson sok múlik. Mivel rengeteg fontos személyes adatot és munkával kapcsolatos információkat is tárolunk rajtuk, fontos gondoskodni annak épségéről.

https-__www.premiumbutor.hu_ - 2022 május - Cikk1

Te hogy töltenél el egy álomdélutánt?

Minden ember életében eljön az a pillanat, amikor már nagy örömmel tölti el, ha egy zsúfolt nap után nem kell rohannia barátokkal találkozni, koncertre vagy épp bevásárolni, hanem hazatérve át tud öltözni kényelmes otthoni ruhába, és a kedvenc tevékenységének tud hódolni.

szepsegcenter.hu - 2022 május - LinkMarketing - 2

Arctisztítás lépésről lépésre

A rendszeres arctisztítás elengedhetetlen a bőr egészségének biztosítása érdekében. Semmivel sem árthatsz többet a bőrödnek, mint azzal, ha sminkben, nem letisztított arccal fekszel le aludni.

Nincs több cikk