Bánkitó Fesztivál: Prioritás lett, hogy megvédjük az Aurórát

A Bánkitó Fesztivál 9. éve létezik. Idén a korrupcióra fűzte fel koncepcióját. Venczel Sára főkoordinátort kérdeztük a szervezésről, újításokról, a Bar72 körüli vitáról és az Auróra bezárattatásról.

ContextUs: A nyár közepére ékezetet biggyesztő négynapos fesztivál rengeteg önkéntes és egy 20 fős stáb munkájának köszönhetően valósul meg, immár kilencedik éve. Meséljetek a megismerkedésetek körülményeiről!

A stáb nagyon sokféle emberből áll össze. Fesztiváligazgatónk már kilencedik éve szervezi a fesztivált, de minden évben csatlakoztak új emberek – míg páran elmentek. De ahogy a Bánkitó egyre nőtt, a csapat is egyre professzionalizálódott. A mostani erős csapat úgy igazából két éve állt össze, és lett egy szuper crew. Körülbelül fél-önkéntes státuszban dolgozunk több mint fél éven át – igazából szerelemből. A fesztiválon emellett idén már majdnem 300 önkéntes segíti munkánkat – nélkülük ez az egész nem valósulhatna meg.

ContextUs: Bár a környezettudatosságra törekvő fesztiválok sorában még mindig az élen jártok, a Tekerj a tóra szlogen mégis lekopni látszik. Kevesebb lett a bringás látogató vagy csak új szójátékra vágytatok?

A fesztivál arculata és szlogenje minden évben megújul. Tavaly és idén már nem is választottunk szlogent, inkább a játékosságban és meglepetésben hiszünk.

De továbbra is nagyon bringások vagyunk, a fesztivál még zöldebb is lett azóta.

Az elsők között kezdtünk re:poharat használni és a szelektív hulladékgyűjtésre évről évre egyre jobban odafigyelünk. Idén már lesz Budapestről Bánkra közös bringás túra is a Magyar Kerékpáros Klub szervezésében. A Tekerj a tóra pedig egy nagyon jól sikerült szlogen, helyben lesz szokás szerint biciklibérlési lehetőség, szerviz es rengeteg biciklitároló. Az egykori mottó ezért is van még mindig az emberek fejében. (mosolyog) A helyiek közül sokan még mindig így hívják a fesztivált.

ContextUs: Az, hogy a fesztivál egyre népszerűbbé válik, milyen változásokat eredményezett a megalakuláskori csapat dinamikájában?

Egyre több munkát igényel, így a pár fős csapat 20 főre nőtt, sőt, most teljes létszámban, körülbelül negyvenen dolgozunk így a véghajrában – valaki nagyobb, valaki kisebb feladatokban segítve.

Sára Bánk 2
/ Fotó: Balogh László

ContextUs: És mi volt a bánki lakosokkal kapcsolatos (és itt most nem csak a vendéglátásban tevékenykedőkre gondolunk) legnagyobb kompromisszumot igénylő, legizgalmasabb szervezésbeli kérdés?

A bánki lakosok megszoktak minket. Vannak, akik önkéntesként működnek közre a munkában, mert úgy szeretik. Sokan persze részt vesznek az előkészületekben is, a kaszálástól kezdve a kemping kialakításáig, mindenféle területen jól jön a segítség.

A polgármester nagyon támogatja a munkánkat. A többiek meg egyszerűen megszokták, hogy nyáron nagyon sokan jönnek Bánkra – ez már évtizedek óta egy nyaralóhely.

Azt mondhatnánk, hogy a résztvevőkön kívül, a többi embert nem igazán érdekli a fesztivál a maga nyüzsgésével. Jól együttműködünk a helyiekkel.

ContextUs: “Társadalmi vállalkozásként tekintünk a fesztiválra” – olvasható a Bánkitó weboldalán. Ha pár szóban kellene megfogalmaznotok, milyen jelzőkkel illetnétek egy szerintetek ideális, megerősödött civil társadalmat, amelyben az általatok évről-évre terítékre kerülő témákról a hétköznapi diskurzusban is elegendő szó esik, ahol az érdekérvényesítésre (kortól-nemtől-származástól-szexuális orientációtól függetlenül) bárkinek lehetősége nyílik?

Az ideális civil világ olyan, ahol a civil szó nem szitokszó a kormánypropagandában.

Ahol a kormány és az állampolgárok is tudják, hogy a civilek munkája elengedhetetlen, mivel sokszor elvégzik az állam helyett a feladatokat.

Ahol gyakoriak az érdekegyeztető fórumok, ahol a bennedolgozó szakembereknek rendes fizetése van, és ahol a sokszínűség érték. Ahol a civilekre hősökként tekintenek. Ahol vidék és Budapest egyenrangú – ahol vannak korrupciómentes pályázati lehetőségek, és a jótékonykodás az állampolgárok mindennapjának része. Ahol a társadalmi problémákról szabadon, nyitottan és harag nélkül lehet beszélgetni. Ahol mindez a médiát is érdekli. Ahol nem zárattatnak be egy olyan helyet, ami több fontos ügyért dolgozó civil szervezetnek ad otthont, azért, mert nem szimpi, amit csinál – mint most az Aurórát.

17212132 1260711527300032 6215857869729310915 o
/ Fotó: Bánkitó Fesztivál Facebook-oldala

ContextUs: Örülök, hogy megemlítetted az Aurórát! Neked mi a véleményed az ügy kapcsán, és a bezárattatás indoklásáról?

Politikai indíttatású, egyértelműen. Ami itt folyik, az ellene megy a kívánt rendszernek. Cél, az itt komoly munkát végző civil szervezetek ellehetetlenítése, és egy szabadelvű hely megszüntetése

már alig van ilyen az országban, ahová ennyire kötetlenül lehet járni

– ahol mindenki a jó ügyért dolgozik, ahol a kisebbségek védelme alap.

ContextUs: Az Auróra és a Bánkitó Fesztivál szervezői között van átfedés. Az előbbi elleni hadjárat miként hat az utóbbira?

Magát a fesztivált közvetlenül nem érinti, de minket, a szervezőket igen. Kikészültünk, és így, a fesztivál véghajrában ez is

prioritássá vált, hogy megvédjük az Aurórát, ami amúgy a Bánkitó irodája is.

Fontos megemlítenem, hogy a fesztiválon gyűjtünk majd az Auróra fenntartására is!

ContextUs: Az év többi napján az Auróra ház közösségi életén és programjain dolgoztok, valamint a budapesti civil szféra meghatározó szereplőivé váltatok. A témák forrása milyen mértékben személyes ihletettségű; a hétköznapok során ütköztetek már olyan akadályba, amit nem, vagy csak nehezen tudtatok megoldani?

Most már külön csapat viszi a Bánkitót és az Aurórát, de vannak összefonódások.

Természetesen mindannyian találkozunk munkánk során – az állami, magán és civil szférában egyaránt – a korrupcióval. Azzal, hogy csak előjogokkal lehet előrébb jutni, azzal, hogy a pénz és a hatalom mindent visz. Azzal, hogy ha vannak kapcsolataid, könnyebb minden. Mindannyian látjuk, többek között a nyolckerben is, hogy hátrányos helyzetűként mennyire ki vagy rekesztve, mennyi akadályba ütközöl az intézményekben, ha nincs pénzed, nincsenek kapcsolataid, stb.

Ezért három részre bontottuk a civil programokat a Bánkitón: lesz szó az állami szférában folyó korrupcióról, kommunikációról, amit te nézel; külön programok szólnak az intézményi korrupcióról, ami téged érint és a hétköznapi mutyiról, amiben mi is mind benne vagyunk. Több mint 50 civillel szervezzük ezeket, és mind a színházi programok, mind a képzőművészeti alkotások ezt a témát dolgozzák fel. Az Aurórának is lesz saját helyszíne, ahol az ott dolgozó civilekkel találkozhatunk, és persze ott is lesznek jó koncertek.

ContextUs: Az évek során plakátjaitok egyre inkább húznak a minimalista stílus irányába. Ha a vizuális tartalmat tekintve jövőre mindössze egyetlen szín jelenne meg a Bánkitó-plakátokon, a célközönségetek akkor is tudná, merre húzzon a szíve júliusban. Ki(k)nek köszönhető az erős vizuális megjelenés?

Neszmélyi Réka az arculattervezőnk, grafikusunk. Csodálatos vele dolgozni, nagyon érzi a Bánkit és mindig képes új, meghökkentő ötletekkel előállni.

ContextUs: Azt olvastuk a Bar72 Facebook-oldalán, hogy 2017-től nem ők kapják meg az elektronikus színpad rendezésének jogát. Mi az oka az elválásnak?

Mindannyian változunk, és mások lesznek az igények. Az együttműködésünk már nem ment jól, ezért elváltunk. Az idei évtől, ha lehet mondani, még nagyobb professzionalizmussal lett megtervezve a fellépői gárda. Az egyik Tilos-alapító nagy öreg, DJ Naga és a szcénában szintén régóta tevékenykedő Bernáth Peti rakták össze a programot. A tavalyihoz hasonlóan a sokszínűség jellemzi majd a bulit, valamint a line-up is nagyon precízen lett felépítve. Sokan lesznek az előző évi szórásból, illetve idén Doyeq (RU) live szettje és Zagar Changing Grey live actje egészítik ki a sort – tavaly az egész stáb azon bulizott. Persze Bernáthy Zsiga és a budapesti techno szféra krémje idén is ott lesz velünk. Újdonság még, hogy Pécsről és Szegedről is jönnek menő dj-k – Nagáék szerették volna, ha nemcsak Budapestfókuszú lenne a szervezés. A hangulat ütős lesz, új, esőálló fedés alatt, eddig nem látott dekorációs elemekkel!

ContextUs: Tavaly az időjárási viszontagságok némileg beárnyékolták a fesztivált. Emiatt az összes civil szervezetet a Tilos Rádió sátrába helyeztétek, ahol kicsit szűkös volt a hely. Milyen megoldással készültök az esetlegesen bekövetkező tréfás időjárás okozta problémákra?

Nemcsak a Tilosban, hanem a tó mentén lévő helyszíneken is voltak civil programok az esőben. De idén 3 nagy civil sátorral készülünk, hogy eső esetén – és persze a nap elől is – védve legyünk, így kényelmesen elférünk majd a Tóparton és a Kisréten is.

13737481 1035707966467057 9166771068047011051 o
/ Fotó: Szemerey Bence

ContextUs: A fránya időjárás viszont jól összekovácsolta az egyébként is családias hangulatú fesztiválon a szervezőket és a közönséget.

Imádtuk, ahogy az emberek kezelték a hirtelen kialakult helyzetet, látva, hogy milyen kreatívan védekeztek az időjárás ellen. Kemény munka volt megoldani, de végső soron pozitív élmény volt.

ContextUs: Sok fórumon és ismerősöktől is hallani, hogy a Bánkitó az a fesztivál, ami régen a Pepsi Sziget volt: megadja egy igazi fesztivál érzését, atmoszféráját.

Ennek örülünk, mi is ezért csináljuk. Barátságos, családias, reklám- és hostessmentes, igazán szabad fesztivált alkotunk.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból