A Bánkitó eddig bejelentett fellépői mellé jön többek közt a kanadai alt-rock legfontosabb zenekara, a SUUNS. De itt lesz a legendás Ghostly kiadóhoz szerződött japán-amerikai Shigeto és a Bánkitó rezidens Fran Palermo is. Emellett már az is biztos, hogy a Déli Színpadon a Zságer-Genser duó atmoszférikus live-actjére, a Changing Grey-re is topoghatunk majd.

2018-ban is a Bánki-tó köré gyűlnek Magyarország és a világ legjobb alternatív zenekarai és dj-i, hogy szerdától vasárnap reggelig egy hullámhosszon mozogjon a bánki kemping népe.

Gótikus avant-rock, alt-elektro, queer

A SUUNS zenekart a Pitchfork legutoljára a free jazz, no wave, IDM és német motorik műfajokban képzett filozófus-zenészek gótikus avant-rock zenekaraként írta le. A nehezen beskatulyázható kanadai banda most megjelent, harmadik nagylemeze sok dicséretet. Az albumaik közül az eddigi legmagasabb pontszámot is megkapta a zenei oldaltól. Ez persze azért sem csoda, mert a felvételeket most is a Grammy-díjas producer, John Congleton felügyelte. 

Az SXSW, a Primavera és a KEXP Live után pedig végre Magyarországon is játszhatnak kicsit a srácok, a Bánkitó Északi Színpadán.

Amerikából érkezik a japán felmenőkkel is rendelkező Shigeto, akinek ezerarcú elektronikus zenéje legalább annyira kevésbé behatárolható mint a Suuns rockja. Számain jól érezhető az egykori jazz-zenész impro-központú gondolkodása, keverve egy kis hop-hoppal, IDM-mel, ambienttel és sok-sok dobbal. 

Cindy Lee (énekes, gitáros, drag queen) nem más, mint Patrick Flegel, a kultikus kanadai zenekar, a Women volt frontembere. 2015-ben, a banda feloszlása után Flegel Cindy Lee néven hozott ki egy csodálatos, szívszorító lemezt. Az album egy tiszta, szűzi világot teremt meg, tele rengeteg zajjal, no wave és pszichedelikus vibrálással. A fesztivál talán legkülönlegesebb produkciója az Auróra színpadon kap majd helyet, hogy az énekesnő minél közelebb kerülhessen a közönséghez.

Ugyancsak különlegességekkel érkezik az orosz-német SADO OPERA, akik az egyik leghírhedtebb berlini nightclub, a Wilde Renata rezidensei.

Az eredetileg Oroszországból szalajtott queer banda leginkább őrült színpadi performanszairól híres.

Végül, de nem utolsósorban, a külföldi zenekarok sorát Franciaország legaktuálisabb cold-wave/synth-wave zenekara, a Rendez-Vous zárja. A hangzásvilága meglehetősen agresszív és sötét, mégis táncolható. Így mindenkit el fog kapni, aki péntek éjjel az Északi Színpadnál dühöngene egy őszintét.

Nagyöregek és újonnan érkezők

A magyar zenék frontján is van még újat mutatnia a Bánkitónak. Idén, mint minden évben, újra érkezik a Fran Palermo. Visszatérőként lép majd fel a fesztiválon a Bohemian Betyars. A speed-folk-freak-punk zenekar idén a szabolcsi roma népzene királyaival, a Parno Graszttal közösen húzzák majd a talpalávalót, amíg le nem szakad a sátor.

Először érkezik a Bánkitóra a szombathelyi Elefánt zenekar, akik a Kispál-Quimby vonal gondolatiságát követve írják a számaikat. Zeneileg viszont hol gipsy-punk, hol pszichedélia, hol elektronikus műfajokból derengő elemek bukkannak fel náluk.  

A Lev Tolsztoj regényhőséről elnevezett indie-folk Platon Karataev is újonc még a Bánkitón, bár a tavalyi after bulin már felléptek.

Végül, de nem utolsósorban sok év után visszatér a Bánkitóra a The Qualitons. A banda újonnan garázsrock felé hajló funk-rock-beat zenéje előtt nem csak a Red Hot Chili Peppers tagjai hajtottak fejet, de a texasi SXSW fesztivál is meghívta őket egy koncertre idén.

A Bánkitón eddig is kiemelt hangsúlyt kaptak a fiatal zenekarok, de idén az NKA Hangfoglaló Programjával közösen biztosítanak nagyobb láthatóságot néhányuknak. A poszt-Mulató Aztékok-Csíkszereda-Győr raptengelyen alakult EPKM, a melankólikus folk-blues fiúduó Papaver Cousins, az egyre nagyobb sikereket elérő, fúziós és jazz elemeket ropogós technóval vegyítő Freakin’ Disco és a poszt-rock szupergroup SONYA mind a Hangfoglaló Program induló zenekarokat támogató pályázatának segítségével lépnek majd fel a Bánkitón.

Déli Színpad és az Északi melletti

Az is biztosra vehető már, hogy a Déli Színpad Bánkot jelentő deszkáin ott pörgeti majd lemezeit a Zságer-Genser duó atmoszférikus live-actje, a Changing Grey. Továbbá fellép az első magyar Boiler Roomot is összehozó Route 8 (Lobster Theremin) és Coloboma is, ugyancsak live-actekkel.

Mindemellett pedig idén is külön helyszínnel készül a Tilos Rádió.

A már híres-hírhedtté vált Robur buszos bulik mellett a tilosos dj-k gyökereikhez visszatérve folyamatos élő rádióadást is tolnak majd a fesztivál alatt FMXXX gnzrdshw néven, hogy mindenki belehallgathasson a Bánkitó történéseibe. Plusz jön a  , a Panel Surfers, a  Ricsárdgír, a Puma Danger, a Bozo és még sokan mások.

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2018. július 11-től július 14-ig

Helyszín: Bánki-tó, Bánk, Nógrád megye

Jegyár: bérlet elővételben: 17.500 HUF, napijegy: 7.500 HUF; bérlet március 20-tól: 21.000 HUF, napijegy: 9.000 HUF; bérlet helyszínen: 25.000 HUF, napijegy: 11.000 HUF

Jegyfoglalás: ITT

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk