Banksy képeiből először nyílik kiállítás Budapesten

Februárban nyílik a budapesti, Banksy képeit bemutató kiállítás The Art of Banksy – Without limits néven.

Amszterdam, Párizs, Berlin és a világ más metropoliszait körbejáró Banksy-kiállítás nyílik februárban Budapest belvárosában, a Tesla softban.

Annak ellenére, hogy még mindig homály fedi Banksy kilétét, napjaink egyik legfelkapottabb művésze. Munkái nem csak világszerte ismertek, több millió forintért cserélnek gazdát, hanem kiállítást is rendeznek a beleegyezése nélkül.

Banksy slavelabour
Banksy: Slave Labour

A népszerűsége leginkább annak köszönhető, hogy erőteljes politikai és társadalomkritikai szemléletét, szarkasztikus humorát sűríti egy-egy munkájába. Küzd aktivistaként az erőszak, a kapzsiság és a fogyasztói társadalom mértéktelensége ellen. Az elnyomottak és a kisebbségek oldalán áll ki.

A parlamentet csupán csimpánzok népesítik be – Banksy képe rekordáron kelt el

Banksy számára rekordot jelentő és a várakozásokat jelentősen felülmúló 9,9 millió fontért – több mint 3,7 milliárd forintért – kelt el az egyik leghíresebb és legnagyobb méretű képe, amelyen csimpánzok népesítik be a brit törvényhozás alsóházát. banksy képek, banksy parlament, devolver parliament

Idézzük fel néhány korábbi, a ContextUson is bemutatott munkáját! Esett már áldozatául a kolozsvári ortodox egyház, a légszennyezésre hívta fel a figyelmet egy dél-walesi garázs falán, amit másnap megrongáltak, a 2015-ös Bataclan-terrortámadás áldozatainak emléket állított, amit tavaly egyszerűen kifűrészeltek, hogy ellophassák – de nem ez volt az első. Kifejtette a véleményét Doverben a Brexit kapcsán, amit valamilyen oknál fogva eltávolítottak, és a helyiek sem értették. A művész körül mindig forr a levegő: Moszkvában kiállítást rendeztek, amiről halvány fogalma sem volt, meg sem kérdezték. De volt olyan eset is, amikor egy férfi csak úgy, nemes egyszerűséggel kisétált a Banksy-aukcióról. A legfrissebb a karácsonyi akciója: lövedék áttörte betonfalakkal övezett jászol látható a ciszjordániai Betlehemben.

Going, going, gone…

No Description

De talán a legismertebb húzása a ledarált festménye volt. Két évvel ezelőtt, 2018 októberében miután valaki több mint 1 millió fontért megvásárolta a Lány léggömbbel művét, a kép ledarálta magát. Darabokban jött ki a keretéből, mintha csak egy iratmegsemmisítőbe dugták volna. Ez pedig megduplázta az festmény árát. A Sotheby’s igazgatója, Alex Branczik találóan megjegyezte: “Banksy nem megsemmisítette a műalkotást, megteremtette.”

Banksy ügynöke képeket tesz közzé a könyvében a titokzatos művészről

Több mint egy évtizeden át dolgozott együtt Banksyvel Steve Lazarides: az ügynöke, fotósa, sofőrje és kiállításainak szervezője volt 1997-től tizenegy esztendőn át. A férfi most könyvet készül kiadni a művész mellett töltött időszakáról Banksy Captured címmel, amelyben számos fotót is publikál róla, írja a .

Ezen óriási sikerek bejárták a világot, országokon keresztül utaztak edukatív jelleggel. És februárban, először Magyarországon, Budapesten kiállítást rendeznek a művész képeiből The Art of Banksy – Without limits néven.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A kiállítás elhozza nekünk a világ különböző pontjain, mállott vakolaton, üres téglafalon vagy egy sivár felüljárón megjelent műveket a kiállítótérbe, és újragondolva mutatja be az ismeretlen zseni alkotásait, hogy a művek esszenciális üzenetét festmények, fotók, printek formájában egy izgalmas kiállítási élménybe sűrítve közvetítse[/perfectpullquote]

– mondta Sáfár Zoltán, a Godot Kortárs Művészeti Intézet alapító-tulajdonosa.

Facebook-eseményITT

Megnyitó: 2020. február 1., szombat, 9 óra

Időpont: 2020. február 1-től április 30-ig

Helyszín: Tesla Soft, Budapest

Jegyár: 3. 230 HUF-tól

Jegyfoglalás: ITT


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból