Menekültekkel a fedélzetén került bajba az utcai művész, Banksy hajója

A Banksy által finanszírozott Louise Michel mentőhajó fedélzetén 89 menekült várja a segítséget a Földközi-tengeren.

Gyerekek is vannak a menekültek között

A feltételezhetően brit utcai művész, Banksy által üzemeltetett mentőhajó Líbia partjainál próbál segíteni a bajba jutott menekülteknek. A hajó összesen 89 embert mentett ki a vízből, köztük 14 nőt és négy gyereket. Az európai aktivistákból álló legénység pénteken észlelte a Moonbird menekültfigyelő repülőgép vészjelzését. A gép jelezte a Málta közelében túlzsúfolt gumicsónakban hánykolódó bajba jutottakat.

Migránsok a Banksy-hajó fedélzetén / Fotó: Santi Palacios

A legénység értesítette a hatóságokat, de állításuk szerint sem a máltaiak, sem az olaszok nem reagáltak megfelelően a segélykérésekre. A Louise Michel jelenleg 130 ember biztonságát felügyeli a 120 utas szállítására alkalmas hajón.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az emberek sós víz és az üzemanyag keverékében ücsörögtek naphosszat. Éjszaka van és az Európai hatóságok nem végzik a munkájukat. Megtagadják a kötelességüket, miközben mi megpróbálunk mindenkit életben tartani. Azonnali segítségre szorulunk[/perfectpullquote]

– háborgott Lea Reisner aktivista.

A hajón feltűnik Banksy alkotása

A Moonbird elmondása alapján amikor észlelték a bajba jutottakat, jelezték a hatóságoknak, akik viszont nem reagáltak a vészhelyzetre. Egyedül a Banksy-féle hajó kelt a menekültek segítségére. A 31 méteres motoros jacht egyébként magán viseli Banksy kézjegyét.

A hajó oldalát rózsaszínnel festetté, illetve egy kislány látható a hajón, amely hasonló a Lány léggömbbel című alkotához. A hajón viszont nem lufit, hanem egy szívalakú mentőgumit tart a kezében. A mentőhajó német zászló alatt végzi életmentő tevékenységét. A szóban forgó mű egyébként a budapesti kiállításáon is megtekinthető.

Banksy kitalálta, mi legyen a rabszolgakereskedő ledöntött szobrának sorsa

A Black Lives Matter mozgalom tüntetései immár két hete tartanak Amerikában. Az egyik legelső eredmény, amelyet a tüntetők kiharcoltak, hogy a városokból kezdenek eltűnni az egykori rabszolgakereskedők, rabszolgatartók köztéri szobrai. Amerikában és az Egyesült Királyságban az első szobrokat a tüntetők kezdték megrongálni vagy éppen ledönteni, de Donald Trump elnök csillagát is megrongálták a Hírességek sétányán.

2020-ban eddig több mint 500 menekült lelte halálát a Földközi-tengerben, de a valós számadatok ennél magasabbak is lehetnek. Szerdán Líbia közelében robbant fel egy motoros hajó, amely 45 ember halálát okozta. Emellett 19500 embernek sikerült bejutnia Olaszország és Málta területére.

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból