Menekültekkel a fedélzetén került bajba az utcai művész, Banksy hajója

A Banksy által finanszírozott Louise Michel mentőhajó fedélzetén 89 menekült várja a segítséget a Földközi-tengeren.

Gyerekek is vannak a menekültek között

A feltételezhetően brit utcai művész, Banksy által üzemeltetett mentőhajó Líbia partjainál próbál segíteni a bajba jutott menekülteknek. A hajó összesen 89 embert mentett ki a vízből, köztük 14 nőt és négy gyereket. Az európai aktivistákból álló legénység pénteken észlelte a Moonbird menekültfigyelő repülőgép vészjelzését. A gép jelezte a Málta közelében túlzsúfolt gumicsónakban hánykolódó bajba jutottakat.

Banksy Migrans Hajo
Migránsok A Banksy-Hajó Fedélzetén / Fotó: Santi Palacios

A legénység értesítette a hatóságokat, de állításuk szerint sem a máltaiak, sem az olaszok nem reagáltak megfelelően a segélykérésekre. A Louise Michel jelenleg 130 ember biztonságát felügyeli a 120 utas szállítására alkalmas hajón.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az emberek sós víz és az üzemanyag keverékében ücsörögtek naphosszat. Éjszaka van és az Európai hatóságok nem végzik a munkájukat. Megtagadják a kötelességüket, miközben mi megpróbálunk mindenkit életben tartani. Azonnali segítségre szorulunk[/perfectpullquote]

– háborgott Lea Reisner aktivista.

A hajón feltűnik Banksy alkotása

A Moonbird elmondása alapján amikor észlelték a bajba jutottakat, jelezték a hatóságoknak, akik viszont nem reagáltak a vészhelyzetre. Egyedül a Banksy-féle hajó kelt a menekültek segítségére. A 31 méteres motoros jacht egyébként magán viseli Banksy kézjegyét.

A hajó oldalát rózsaszínnel festetté, illetve egy kislány látható a hajón, amely hasonló a Lány léggömbbel című alkotához. A hajón viszont nem lufit, hanem egy szívalakú mentőgumit tart a kezében. A mentőhajó német zászló alatt végzi életmentő tevékenységét. A szóban forgó mű egyébként a budapesti kiállításáon is megtekinthető.

Banksy kitalálta, mi legyen a rabszolgakereskedő ledöntött szobrának sorsa

A Black Lives Matter mozgalom tüntetései immár két hete tartanak Amerikában. Az egyik legelső eredmény, amelyet a tüntetők kiharcoltak, hogy a városokból kezdenek eltűnni az egykori rabszolgakereskedők, rabszolgatartók köztéri szobrai. Amerikában és az Egyesült Királyságban az első szobrokat a tüntetők kezdték megrongálni vagy éppen ledönteni, de Donald Trump elnök csillagát is megrongálták a Hírességek sétányán.

2020-ban eddig több mint 500 menekült lelte halálát a Földközi-tengerben, de a valós számadatok ennél magasabbak is lehetnek. Szerdán Líbia közelében robbant fel egy motoros hajó, amely 45 ember halálát okozta. Emellett 19500 embernek sikerült bejutnia Olaszország és Málta területére.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból