Elárverezik Banksy Monet stílusában festett képét, akár 2 milliárd forintot is fizethetnek érte

Banksy, a rejtőzködő street artos Monet stílusában festett képéért folyó árverést október 21-én tartják, amelyet interneten élőben lehet majd követni.

Klasszikus Banksy

Hamarosan kalapács alá kerül az Banksy utcaművész híres képe, amellyel Claude Monet előtt tiszteleg, írja a The Guardian. A tavirózsás sorozatba tartozó kép Banksy-féle parafrázisáért akár 5 millió fontot (mintegy 2 milliárd forint) is fizethet a vevő a Sotheby’s galériának. A 2005-ben készült Show Me the Monet (Mutasd meg nekem Monet-t) című olajfestmény a francia impresszionista festő Híd a vízililiomos tó felett című festményének másolata, kiegészítve Banksy által a fogyasztói társadalom jelképeivel, néhány vízbe dobott bevásárlókocsival és egy útjelző bójával.

banksy show me the monet aukcio
Banksy: Show me the Monet / Fotó: Daniel Leal-Olivas/AFP/Getty Images

Az aukció előtt azonban a kép először New Yorkba, majd Hongkongba utazik egy-egy rövid bemutatásra, majd visszatér Londonba. A Show me the Monet-t először 15 évvel ezelőtt láthatta a nagyközönség Banksy második galériakiállításán a brit fővárosban.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

ContextUs: „Kamukiállítás”, „Banksy nem járult hozzá, hogy belépőjegy ellenében kiállítsák a képeit”, „a kiállítás ellentétben áll azzal, amit Banksy képvisel” – ezek a leggyakoribb vádak a szervezők felé. Az eddig megjelent kritikák is rendre kihangsúlyozzák, hogy ez „nem hivatalos Banksy-kiállítás”. Melyek a szervezők mentségei?

A kép a street art művész Nyersolaj című sorozatának része, amelyben több klasszikus olajfestményt újraértelmezett. Vincent van Gogh Napraforgók című alkotása alapján egy csokor hervadt virágot festett, Edward Hopper Éjjeli baglyok című képét kiegészítette egy angol zászlóból készült boxeralsót viselő férfivel, Andy Warhol Marilyn Monroe-portréi helyére a szupermodell Kate Moss került.

A fogyasztói társadalom kritikája

Banksy Monet híres giverny-i kertjében lévő kis hidat és tavacskát alakította át illegális hulladéklerakóvá. A tó idilli környezete megtelt kiselejtezett bevásárlókocsikkal és egy fényvisszaverős útjelző bójával. A művész arra hívja fel a figyelmet, hogy a fogyasztói társadalom pazarlása mennyire nincs tekintettel a környezetre. Az elmúlt években több Banksy-festmény is értékesítésre került, de eddig ez a legerősebb, legemlékezetesebb alkotása” – mondta Alex Branczik, a Sotheby’s európai részlegének kortárs művészetekért felelős igazgatója.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

. . mvlouisemichel.org

Banksy (@banksy) által megosztott bejegyzés,

Valóban, az utóbbi évek októbere nem múlhatnak el Banksy-kép elárverezése nélkül. Tavaly októberben Devolved Parliament című képe 3,7 milliárd forintért kelt el. Két éve pedig szintén októberben történt az az egészen elképesztő eset, amikor a vásárlás után a street artist ledarálta ikonikus alkotását.

Banksy trollkodásába hiba csúszott, ezért darálta le csak részben az egymilliós festményét

Ebben a rekordáron, 1,1 millió dollárért (310 millió forintért) elárverezett képe megsemmisítette önmagát. A Lány léggömbbel című alkotást New Yorkban árverezték el pár hete, de miután elkelt, a festmény ledarálta magát. Ám alig, hogy valaki több mint 1 millió fontért megvásárolta az alkotást, a kép ledarálta magát.

Banksy idén számos társadalmi problémára reagált. Alig pár hete történt, hogy egy mentőhajót vásárolt az Afrikából érkező menekültek számára. Kiállt a Black Lives Matter mozgalom mellett, és arra is adott ötletet, mi legyen a szülővárosában ledöntött szobor sorsa.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból