Barabás Zsófi festőművész Kihajtogatott mozdulat című kiállítása a Deák Erika Galériában ugyan március végén nyílt volna, azonban a járványügyi helyzet felülírta mindezt. Azonban így nem a koronavírusra, nem a jelenlegi állapotokra reflektálnak, hanem a közel kétéves munkájának eredményei. 

Élőben virtuális sétát tehetünk Barabás kiállításán

A Deák Erika Galéria egy új kiállítással, Barabás Zsófi legújabb műveinek a bemutatásával ünnepli az újrakezdést, az életet, a művészet halhatatlanságát. Barabás nem ismeretlen a ContextUs olvasóinak, hiszen 2016-ban az azóta megszűnt Latarka galéria Vonalak kiállításáról szóló kritikánkban már találkozhattak a nevével. Továbbá a szintén megboldogult Hadik Irodalmi Brunch művészeti vezetőjével, Ott Annával készült interjúnkból kiderült, a 2018 decemberére szervezett kerekasztal-beszélgetés egyik patinás résztvevője volt. Emellett a tavalyi Ünnepi Könyvhéten átadott Szép Magyar Könyv 2018 zsűritagja volt.

Barabás Zsófi 7086
Barabás Zsófi Festőművész / Fotó: Kállai Márton

A Kihajtogatott mozdulat megnyitóját zárt ajtók mögött tartják meg, de a megnyitó beszédet, valamint a műveket bemutató virtuális túrát a galéria hivatalos Facebook-oldalán élőben követheti minden érdeklődő. A kiállítás teljes anyaga galéria weboldalán, illetve a közösségi oldalakon is látható lesz, és limitált nyitvatartási időben a kellő biztonsági előírásokat betartva, élőben is megtekinthető lesz.

A mozgás átalakuló pillanata

Barabás Zsófi a kortárs magyar festészet egyik legtöbbet hivatkozott fiatal alkotója. Kifejezésmódja már korán kialakult, karrierje során ezt az egyéni stílust újítja és fejleszti tovább. Tipikus, csak rá jellemző organikus formáit olykor geometrikus részletek törik meg, önreferenciális munkái egyszerűségükről, ismétlődő szín- és formatárukról, a különlegesen megmunkált felületekről, a monokróm palettáról és a szabadkézi vonal vezette rajzosságról ismertek.

Emelkedő

Festményei megkérdőjelezhetetlenül maiak annak ellenére, hogy az absztrakt festészet formális nyelvének tradícióját használják. Olaj, akril, vászon technikával készített művei éppen annyira szubjektívek és ösztönösek, mint amennyire tervszerűek és szisztematikusak.

Festményei annak a tranzitállapotnak a pillanatát örökítik meg, amikor – akárcsak egy lávalámpában – egy fluid forma felbukkan és testet ölt, hogy abban a pillanatban újra át is alakuljon egy másik formává, egy olyanná, amilyen azelőtt még soha nem létezett.

Képein a mozgás átalakuló pillanatát látjuk, mozgásformák állandóan közelítő és távolodó motívumát.

Új szobrait is bemutatja a galéria

Legújabb sorozatán az egymást transzparens módon átható nonfiguratív foltokat geometrikus elemek tartják lábakként oldalról, ezzel a kép széleit is a végtelen felé terjesztve. Biomorf formái metszik és transzparensen áthatják egymást, mintha színes üveglapocskákat helyeznénk egymásra és azon keresztül néznénk szét mikro- és makrokörnyezetünkben.

Festményei mellett a Deák Erika Galériában először láthatja a közönség annak a kísérletezésnek az eredményét, amely az utóbbi egy évben Barabást leginkább foglalkoztatta. Egy meghívásnak eleget téve a Kecskeméti Acél Szimpóziumon alkalma volt műveit fém szobrokba is átültetni, rajzait kihajtogatni és térben is megvizsgálni. A Kihajtogatott mozdulatok kiállításon az új szobrait is bemutatják, melyek által nem pusztán festményei nyernek új értelmet, de új távlatokat is nyitnak Barabás Zsófi művészetében.

A kiállítás megnyitója május 28-án, csütörtökön, 18 órától kezdődik, amelyet Bak Imre képzőművész nyit meg. Egészen szeptember 19-ig tekinthető meg.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet