Múlt héten adták át első alkalommal a Térey-ösztöndíjat, amelyet 45 alkotó vehetett át. Bartók Imre azonban – ahogyan ő fogalmazott – aggályos a díj létrejötte, nem fogadta el az ösztöndíjat. Másnap a Külügyminisztérium visszavonta a részvételét a 2020-as Irodalom Éjszakáján. 

Bartók Imre szerint aggályos az ösztöndíj létrejötte

Miután kihirdette a Petőfi Irodalmi Múzeum a 45 alkotó nevét, akik elnyerték a Térey János hagyatékának tekintett ösztöndíjat, Bartók elsőként mondta vissza.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Enyhén szólva aggályosnak találom a díj létrejöttének körülményeit, annak átláthatatlanságát, az azt életre hívó Demeter Szilárd személyét, és nem hiszem, hogy itt és most ebben a formában kellene támogatni azt a kultúrát, amelyet egyébként DSZ példaképe és főnöke az egész trollapparátusával tudatosan és szisztematikusan rombol körülöttünk[/perfectpullquote]

– írta az író január 21-én a Facebook-oldalán, akinek a helyét Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának javaslata alapján Bartis Attila kapta meg.

Bartok Imre Terey Osztondij Irodalom Ejszakaja
Bartók Imre / Fotó: Valuska Gábor

Bartók után Csehy Zoltán is visszamondta a díjat. Előbbi író azonban Magyarországot képviselte volna a 2020-as Irodalom Éjszakáján. Ám nem várt meglepetés érte Bartókot másnap, ugyanis közölte vele az őt delegáló Nagy Gabriella, hogy a Külügy úgy döntött, visszamondja részvételét. Az indok a “megváltozott koncepció”.

Egyébként mindketten, Bartók és Csehy is a Térey-ösztöndíj előtt a Kukorelly Endre által újraélesztett Baumgarten-díjban részesültek.

Megkerestük kérdéseinkkel a Külgazdasági és Külügyminisztérium Külföldi Magyar Intézetek és Évadok Főosztályát. Azt szerettük volna megtudni, hogy:

  • Bartók Imre január 21-én visszamondta a Térey-ösztöndíjat, ezt követően, másnap értesítették az írót az Irodalom Éjszakáján való részvételének visszamondása felől. Az előbbi történés korrelál az utóbbi döntéssel, tehát a Külfazdasági és Külügyminisztérium Külföldi Magyar Intézetek és Évadok Főosztálya a visszamondás okán döntött Bartók Imre Irodalom Éjszakájának visszamondása felől?
  • Az író és az őt delegáló, Nagy Gabriella állítása szerint megváltozott koncepció a döntés oka. Amennyiben mód van rá, cizellálnák ezt, kérem? Miben változott meg a koncepció a korábbihoz képest?
  • Kerül-e új alkotó Bartók helyére, aki képviseli Magyarországot a szóban forgó rendezvénysorozaton, és ha igen, ki az?

A Külügyminisztérium válaszát változtatás nélkül közöljük alább:

“Bartók Imre Facebook-posztjában egyértelművé tette, hogy nem kíván részese lenni a kormányzat által szervezett és finanszírozott kulturális életnek.

Ezért, bár korábban az általunk igen tisztelt írói munkásságának egy elemét választottuk ki arra, hogy az Irodalom Éjszakáján a magyar irodalmat képviselje, későbbi üzenetét megértettük, és nem volt más választásunk, mint új koncepcióval nekivágni a KKM társfinanszírozásában és részvételével zajló Irodalom Éjszakája projektnek.

Amennyiben Bartók Imre jelzi, hogy véleményét félreértettük, és mégsem jelent számára problémát a KKM által a programba delegált szerzőként részévé válni a hivatalos állami kulturális diplomáciának, örömmel jelezzük a szervezőknek, hogy továbbra is az ő szövegével kívánjuk képviselni a magyar irodalmat.”

Sajtószemlénk során más lapnak is ugyanezt a választ adták. Mivel nem kaptunk választ arra, hogy mit takar a “megváltozott koncepció”, így ismét érdeklődtünk a Külügy sajtóosztályánál. Amennyiben reagálnak, frissítjük cikkünket.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.