Múlt héten adták át első alkalommal a Térey-ösztöndíjat, amelyet 45 alkotó vehetett át. Bartók Imre azonban – ahogyan ő fogalmazott – aggályos a díj létrejötte, nem fogadta el az ösztöndíjat. Másnap a Külügyminisztérium visszavonta a részvételét a 2020-as Irodalom Éjszakáján. 

Bartók Imre szerint aggályos az ösztöndíj létrejötte

Miután kihirdette a Petőfi Irodalmi Múzeum a 45 alkotó nevét, akik elnyerték a Térey János hagyatékának tekintett ösztöndíjat, Bartók elsőként mondta vissza.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Enyhén szólva aggályosnak találom a díj létrejöttének körülményeit, annak átláthatatlanságát, az azt életre hívó Demeter Szilárd személyét, és nem hiszem, hogy itt és most ebben a formában kellene támogatni azt a kultúrát, amelyet egyébként DSZ példaképe és főnöke az egész trollapparátusával tudatosan és szisztematikusan rombol körülöttünk[/perfectpullquote]

– írta az író január 21-én a Facebook-oldalán, akinek a helyét Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának javaslata alapján Bartis Attila kapta meg.

Bartok Imre Terey Osztondij Irodalom Ejszakaja
Bartók Imre / Fotó: Valuska Gábor

Bartók után Csehy Zoltán is visszamondta a díjat. Előbbi író azonban Magyarországot képviselte volna a 2020-as Irodalom Éjszakáján. Ám nem várt meglepetés érte Bartókot másnap, ugyanis közölte vele az őt delegáló Nagy Gabriella, hogy a Külügy úgy döntött, visszamondja részvételét. Az indok a “megváltozott koncepció”.

Egyébként mindketten, Bartók és Csehy is a Térey-ösztöndíj előtt a Kukorelly Endre által újraélesztett Baumgarten-díjban részesültek.

Megkerestük kérdéseinkkel a Külgazdasági és Külügyminisztérium Külföldi Magyar Intézetek és Évadok Főosztályát. Azt szerettük volna megtudni, hogy:

  • Bartók Imre január 21-én visszamondta a Térey-ösztöndíjat, ezt követően, másnap értesítették az írót az Irodalom Éjszakáján való részvételének visszamondása felől. Az előbbi történés korrelál az utóbbi döntéssel, tehát a Külfazdasági és Külügyminisztérium Külföldi Magyar Intézetek és Évadok Főosztálya a visszamondás okán döntött Bartók Imre Irodalom Éjszakájának visszamondása felől?
  • Az író és az őt delegáló, Nagy Gabriella állítása szerint megváltozott koncepció a döntés oka. Amennyiben mód van rá, cizellálnák ezt, kérem? Miben változott meg a koncepció a korábbihoz képest?
  • Kerül-e új alkotó Bartók helyére, aki képviseli Magyarországot a szóban forgó rendezvénysorozaton, és ha igen, ki az?

A Külügyminisztérium válaszát változtatás nélkül közöljük alább:

“Bartók Imre Facebook-posztjában egyértelművé tette, hogy nem kíván részese lenni a kormányzat által szervezett és finanszírozott kulturális életnek.

Ezért, bár korábban az általunk igen tisztelt írói munkásságának egy elemét választottuk ki arra, hogy az Irodalom Éjszakáján a magyar irodalmat képviselje, későbbi üzenetét megértettük, és nem volt más választásunk, mint új koncepcióval nekivágni a KKM társfinanszírozásában és részvételével zajló Irodalom Éjszakája projektnek.

Amennyiben Bartók Imre jelzi, hogy véleményét félreértettük, és mégsem jelent számára problémát a KKM által a programba delegált szerzőként részévé válni a hivatalos állami kulturális diplomáciának, örömmel jelezzük a szervezőknek, hogy továbbra is az ő szövegével kívánjuk képviselni a magyar irodalmat.”

Sajtószemlénk során más lapnak is ugyanezt a választ adták. Mivel nem kaptunk választ arra, hogy mit takar a “megváltozott koncepció”, így ismét érdeklődtünk a Külügy sajtóosztályánál. Amennyiben reagálnak, frissítjük cikkünket.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk