Olvasom A Külügyminsztérium szerint Bartók Imre nem kíván részese lenni...

A Külügyminsztérium szerint Bartók Imre nem kíván részese lenni a kormány által finanszírozott kulturális életnek

Promóció

Múlt héten adták át első alkalommal a Térey-ösztöndíjat, amelyet 45 alkotó vehetett át. Bartók Imre azonban – ahogyan ő fogalmazott – aggályos a díj létrejötte, nem fogadta el az ösztöndíjat. Másnap a Külügyminisztérium visszavonta a részvételét a 2020-as Irodalom Éjszakáján. 

Bartók Imre szerint aggályos az ösztöndíj létrejötte

Promóció
- Advertisement -

Miután kihirdette a Petőfi Irodalmi Múzeum a 45 alkotó nevét, akik elnyerték a Térey János hagyatékának tekintett ösztöndíjat, Bartók elsőként mondta vissza.

Enyhén szólva aggályosnak találom a díj létrejöttének körülményeit, annak átláthatatlanságát, az azt életre hívó Demeter Szilárd személyét, és nem hiszem, hogy itt és most ebben a formában kellene támogatni azt a kultúrát, amelyet egyébként DSZ példaképe és főnöke az egész trollapparátusával tudatosan és szisztematikusan rombol körülöttünk

– írta az író január 21-én a Facebook-oldalán, akinek a helyét Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának javaslata alapján Bartis Attila kapta meg.

Bartók Imre / Fotó: Valuska Gábor

Bartók után Csehy Zoltán is visszamondta a díjat. Előbbi író azonban Magyarországot képviselte volna a 2020-as Irodalom Éjszakáján. Ám nem várt meglepetés érte Bartókot másnap, ugyanis közölte vele az őt delegáló Nagy Gabriella, hogy a Külügy úgy döntött, visszamondja részvételét. Az indok a “megváltozott koncepció”.

Egyébként mindketten, Bartók és Csehy is a Térey-ösztöndíj előtt a Kukorelly Endre által újraélesztett Baumgarten-díjban részesültek.

Megkerestük kérdéseinkkel a Külgazdasági és Külügyminisztérium Külföldi Magyar Intézetek és Évadok Főosztályát. Azt szerettük volna megtudni, hogy:

  • Bartók Imre január 21-én visszamondta a Térey-ösztöndíjat, ezt követően, másnap értesítették az írót az Irodalom Éjszakáján való részvételének visszamondása felől. Az előbbi történés korrelál az utóbbi döntéssel, tehát a Külfazdasági és Külügyminisztérium Külföldi Magyar Intézetek és Évadok Főosztálya a visszamondás okán döntött Bartók Imre Irodalom Éjszakájának visszamondása felől?
  • Az író és az őt delegáló, Nagy Gabriella állítása szerint megváltozott koncepció a döntés oka. Amennyiben mód van rá, cizellálnák ezt, kérem? Miben változott meg a koncepció a korábbihoz képest?
  • Kerül-e új alkotó Bartók helyére, aki képviseli Magyarországot a szóban forgó rendezvénysorozaton, és ha igen, ki az?

A Külügyminisztérium válaszát változtatás nélkül közöljük alább:

“Bartók Imre Facebook-posztjában egyértelművé tette, hogy nem kíván részese lenni a kormányzat által szervezett és finanszírozott kulturális életnek.

Ezért, bár korábban az általunk igen tisztelt írói munkásságának egy elemét választottuk ki arra, hogy az Irodalom Éjszakáján a magyar irodalmat képviselje, későbbi üzenetét megértettük, és nem volt más választásunk, mint új koncepcióval nekivágni a KKM társfinanszírozásában és részvételével zajló Irodalom Éjszakája projektnek.

Amennyiben Bartók Imre jelzi, hogy véleményét félreértettük, és mégsem jelent számára problémát a KKM által a programba delegált szerzőként részévé válni a hivatalos állami kulturális diplomáciának, örömmel jelezzük a szervezőknek, hogy továbbra is az ő szövegével kívánjuk képviselni a magyar irodalmat.”

Sajtószemlénk során más lapnak is ugyanezt a választ adták. Mivel nem kaptunk választ arra, hogy mit takar a “megváltozott koncepció”, így ismét érdeklődtünk a Külügy sajtóosztályánál. Amennyiben reagálnak, frissítjük cikkünket.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3