Minden idők legnagyobb hatású könyveinek százas listáját állították össze a BBC által felkért szakértők. Az alábbi listánkon a 10 legjobb politikai regényt tárjuk elétek.

A kizárólag angol nyelven írt alkotásokat tartalmazó válogatás tíz különböző kategóriában sorol fel tíz olyan fikciós művet, amelyek a testület szerint az elmúlt 300 évben a legnagyobb hatást gyakorolták életünkre és gondolkodásunkra.

Bbc 100 Regény Lista 2
A Zsűri Tagjai: Stig Abell, Mariella Frostrup, Juno Dawson, Kit De Waal, Alexander Mccall Smith, Syima Aslam

A tíz kategória – identitás, romantikus, kalandregény, élet-halál-másvilág, politika, társadalom, gyermek- és ifjúsági, család és barátság, krimi, szabályszegők – legjobbjait mi is közzétesszük egy rövid ismertető leírással.

A 100-as lista korábbi TOP10-es listái: TOP10 identitáskereső regény, TOP10 szerelmes regény, TOP10 fantasy regény.

Ezúttal a politika-hatalom-ellenállás kategória győzteseit ismertetjük:

Khaled Hosseini: Ezeregy tündöklő nap (A Thousand Splendid Suns)

Az afgán szerző a 2003-as Papírsárkányok című regényével robbant be a nemzetközi irodalmi életbe. A 2007-ben megjelent Ezeregy tündöklő nap második regénye. Az eredetileg orvosként dolgozó Hosseini 15 éves korától Kaliforniában él, miután diplomata édesapját családjával a ’80-as évek elején a szovjet megszállás alatt nem engedték vissza Kabulba. A regény is az 1978-as kommunista megszállástól a tálibok bukása utáni újjáépítésig, a 2004-es választásokig tartó időszakot fogja át.

A két afgán nő, Marjam és Leila nagyon eltérő hátterű és személyiségű emberek, sorsuk akkor kapcsolódik össze, amikor ugyanannak a férfinak a feleségei lesznek.

Hosseini azt mutatja meg, ami a hírekben nem látszódik: belülről, történelmi hitelességgel, két nő szempontjából láttatja az egymást váltó, elnyomó rendszerek vérengzéseit és ezek megrázó lenyomatát a személyes sorsokra. Bobory Dóra készítette a magyar fordítást.

Khaled Hosseini discusses A Thousand Splendid Suns

Khaled Hosseini, author of The Kite Runner, discusses his new bestselling novel, A Thousand Splendid Suns

Aldous Huxley: Szép új világ (Brave New World)

Aldous Huxley Szép Új Világ
Aldous Huxley, A Szép Új Világ Szerzője / Fotó: Ap

1932-ben jelent meg a disztópiaregény, amelyet talán még soha nem volt annyira érdemes (újra) elolvasni, mint manapság.

Az olvasót az első soroktól automatikusan elragadja a megfeleltetés-vadászat a fikció és a jelen társadalmai között, a továbbgondolások és rácsodálkozások sorozata: mennyire beletalált a szerző bizonyos jelenségekbe és a technológiai vívmányok emberiségre gyakorolt hatásába közel száz évvel ezelőtt.

Bizonyára nem véletlen, hogy éppen most készül belőle sorozat is. A legújabb magyar kiadást Totth Benedek fordította.

Kamila Shamsie: A fiúk hazatérnek (Home Fire)

Kamila Shamsie A Fiúk Hazatérnek
Kamila Shamsie, Az A Fiúk Hazatérnek Szerzője / Fotó: Tristan Fewings / Getty Images

A brit-pakisztáni írónő 2017-ben megjelent regényét a kortárs muszlim Antigoné-történetként szokták aposztrofálni. A könyv három, a mai Londonban élő muszlim testvér története: Isma szüleik halála után egyedül neveli fel ikertestvéreit.

Miután Aneeka és Parvaiz nagykorú lett, Isma is megvalósíthatná önmagát Amerikában. De sok évvel dzsihádista apjuk halála után is a testvérek sorsára, lehetőségeire árnyék vetül.

A szereplők sorozatosan súlyos kérdésekkel szembesülnek döntéseik során: a törvények és a lelkiismeretük, a szereteten alapuló, családi kapcsolatok között feszülő ellentmondások között kell megoldásokat találniuk. Gy. Horváth László fordításában ismerheti meg a magyar közönség.

William Golding: Legyek ura (Lord of the Flies)

Legyek Ura
Legyek Ura: Jelenet Peter Brooks 1963-As Filmjéből / Fotó: Rex Features

Van, aki nem ismeri a Nobel-díjas író 1954-ben megjelent regényét? Repülőgépszerencsétlenség ér egy 6-12 éves korú fiúkból álló csapatot, akik túlélik a balesetet és egy lakatlan szigeten rekednek.

A túléléshez rendelkezésükre állnak a feltételek, de a civilizált társadalomban megszokott kontrollok nélkül és gyakran racionalitás nélkül. Ki milyen stratégiát választ, hogy alakulnak a dinamikák az egyes szereplők között egy következmények nélküli, sajátos közegben?

Golding társadalompszicholgiai utópiája amiatt is kegyetlen olvasmány sokak számára, mert kisgyerekeket mutat meg rendkívül hihető módon öncélúan brutális cselekedetek közepette, amivel a gyermeki ártatlanság eszméjét söpri le az asztalról. A legújabb fordítás Gy. Horváth László munkája.

Malorie Blackman: Noughts & Crosses (Karikák és keresztek)

Noughts And Crosses Bbc
A Bbc Sorozatot Forgat A Noughts And Crosses-Ből: Masali Baduza És Jack Rowan Főszereplésével Fotó: Bbc

A brit gyermek- és ifjúsági irodalom szerző disztópia-sorozata egy gondolatkísérleten alapul: mi lenne, ha a történelem során az afrikai emberek kerültek volna technológia fölénybe az európai populációval szemben?

A történet a 21. századi Angliában játszódik, és a címbeli amőbajáték jelei, a „noughts” a fehérek, a crosses pedig a társadalmilag kedvezőbb helyzetben lévő színesbőrűekre utal.

A regény idején a technológia, az állami berendezkedés nagyjából megegyezik a jelenlegi valós helyzettel. A fehér rabszolgaságot már régóta eltörölték, de a szegregáció bizonyos formái még léteznek és nincsenek diszkrimináció ellenes törvények. A két főszereplő Sephy, egy fekete lány és Callum, egy fehér fiú mesélik a történetet. Eddig, 2001 és 2019 között hat kötet jelent meg a sorozatban, magyar fordítása még nincs a könyveknek.

James Plunkett: Strumpet City (Elrohadt város)

Strumpet City
Strumpet City: Az Ír Állami Televízió (Rté) 1980-Ban Vetített Sorozata / Fotó: Rté

1969-ben jelent meg az ír szerző műve. A regény az ír történelem egyik fontos eseményét örökíti meg: az 1913-as dublini általános sztrájk idején játszódik.

Az ír fővárosban a mélyszegénységben élő munkásosztály a szakszervezeti mozgalomban bízott méltatlan körülményei javítása érdekében.

A szerző hitelesen, realista módon ábrázolja a korabeli társadalmi, politikai és gazdasági viszonyokat és tucatnyi szereplőjét. A munkásoktól a szakszervezeti vezetőkön át a gazdag polgárságig és az egyházig minden réteg megjelenik, és az egyes karakterek tiszta, egyértelmű értékeket és érdekeket képviselnek. Magyar fordításban nem jelent meg a mű.

Alice Walker: Bíborszín (The Color Purple)

Az amerikai szerző Pulitzer-díjat nyert 1982-ben megjelent regényéért, amelyet Steven Spielberg filmesített meg 1985-ben. A magyar olvasók először Kedves Jóisten címen ismerhették meg, a Bíborszín az újabb kiadás és a 11 Oscarra jelölt film címe.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Szegény vagy, néger vagy, csúnya, és még nő is[/perfectpullquote]

– mondja az 1900-as évek elején, Georgia államban egy gettóban élő, végtelenül kiszolgáltatott főszereplőnek, Celie-nek a férje. Celie Istenhez szóló leveleiben panaszolja el a vele szemben elkövetett erőszakos cselekedetek, visszaéléseket, diszkriminációt. A könyv üzenete nagyon amerikai és egyértelműen pozitív: soha ne add fel! Emma Watson véleménye szerint a világirodalom tíz legfontosabb női regénye közé tartozik.

Bíborszín – Előzetes (eredeti nyelven)

A film Alice Walker Kedves Jóisten című regényéből készült. Az Egyesült Államok déli részén játszódik, fekete írónő, fekete története. De nemcsak a feketék m…

Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót (To Kill a Mockingbird)

Az 1960-ban megjelent, életrajzi elemekben bővelkedő Pulitzer-díjas klasszikus a déli államok egyik kiemelkedő regénye. A brit és az amerikai könyvtárosok szerint is olyan mű, amelyet „egyszer legalább mindenkinek el kell olvasnia”.

A ’30-as években Alabama államban játszódó műben egy kislány elbeszélésén keresztül ismerjük meg a családja mindennapjait. Édesapja a kisváros köztiszteletben álló ügyvéde, Atticus Finch, aki elvállalja egy színesbőrű férfi védelmét a bíróságon.

Rasszizmus, előítéletek szembeállítva a törvénytisztelettel, empátiával, emberségre neveléssel, miközben a kislány apja hősi, példaértékű karakterré magasodik az olvasó előtt. Az 1962-es filmben Gregory Peck alakította az ügyvédet. A magyar fordítás Pordán Ferenc munkája.

To Kill A Mockingbird 1962 Gregory Peck

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Alan Moore: V mint vérbosszú (V for Vendetta)

A V mint vérbosszú egy angol képregénysorozat, amely 1982-1988 között jelent meg. A 80-as években a világot elpusztítja egy atomrobbanás, és a szerző az utána következő poszt-apokaliptikus víziót tárja elénk a ’90-es évek Angliájában.

Egy keresztény-fasiszta, a fehérek felsőbbrendűségét hirdető párt, a Norsefire az ellenzék likvidálása után egyeduralmat és rendőrállamot épített ki az országban.

Ezzel a diktatúrával száll szembe az anarchista címszereplő, a Guy Fawkes maszkban ábrázolt V.

Alan Moore talks – 01 – V For Vendetta

Alan Moore talks about V For Vendetta on BBC 4’s Comics Britannia series.

Carol Shields: Unless (Hacsak)

2003-ban jelent meg a regény, nem sokkal ezután hunyt el a kanadai szerző. A félig önéletrajzi ihletésű mű a hétköznapi nők életében lévő különlegest keresi. Egy középkorú író-fordító, Reta mesél az életéről: szakmájában sikeres, boldogan él egy szép házban orvos férjével és három kamasz lányával, sok barátja van.

Ám egyszer csak a legnagyobb lánya, Norah úgy dönt, hogy otthagyja az egyetemet és egy táblával a nyakában kiül az utcára koldulni.

Miután sem a család, sem a barátok nem tudják eltántorítani a lányt a döntésétől, Retának nem marad más hátra, minthogy megértse lánya döntését. Magyar fordítás nem készült a könyvből.

UNLESS Trailer (2016) Catherine Keener Drama

Unless Trailer – 2016 Drama starring Catherine Keener, Matt Craven and Hannah Gross Subscribe for more: http://www.youtube.com/subscription_center?add_user=N…

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.