Minden idők legnagyobb hatású könyveinek százas listáját állították össze a BBC által felkért szakértők. Az alábbi listánkon a 10 legjobb identitáskereső regényt tárjuk elétek.

11. A világ 100 legjobb könyve

A történetek formálnak minket, ezáltal alakítják a világot is. A BBC News Entertainment & Arts, a brit közszolgálati műsorszolgáltató kulturális szerkesztősége egy hattagú, írókból, szerkesztőkből, kritikusokból álló csapatot kért fel arra, hogy állítsák össze minden idők leginspirálóbb könyveinek százas listáját.

A kizárólag angol nyelven írt alkotásokat tartalmazó válogatás tíz kategóriában sorolja fel azt a száz fikciós művet, amely a zsűri szerint az elmúlt 300 évben a legnagyobb hatást gyakorolta életünkre és gondolkodásunkra.

Olvasni szerető sorozatrajongók, figyelem: tudjuk már, miket néztek jövőre – 1. rész

Igazán izgalmas listát állított össze az il Libraio könyves portál: összegyűjtötték, hogy mely könyvek alapján készült sorozatok várhatóak 2019 végén és 2020-ban a Netflixen, az Amazon Prime Videón és az HBO-n. A te kedvenc könyved vajon köztük van? sorozatok 2019, új sorozatok 2019, sorozatok magyarul

Cikksorozatunkban a tíz kategória – identitás, romantikus, kalandregény, élet-halál-másvilág, politika, társadalom, gyermek- és ifjúsági, család és barátság, krimi, szabályszegők – legjobbjait mutatjuk be egy-egy rövid ismertetővel.

Az identitás kategória olyan műveket foglal magába, amelyekben az egyén testi-lelki szabadsága a régi vagy fennálló hatalmi és társadalmi berendezkedésben vagy azok következményeként – világháborúk, holokauszt, gyarmatosítók és őslakosok, kasztrendszer –  valamilyen módon sérül.

A zsűri tagjai: Stig Abell, Mariella Frostrup, Juno Dawson, Kit de Waal, Alexander McCall Smith, Syima Aslam