Ha erdélyi utat tervezel, készülj fel arra, hogy szinte minden ponton lenyűgöző természeti csodák várnak. Millió látnivaló, számtalan kulturális program, megannyi gasztronómiai különlegesség – csak legyen elég időd mindenhová eljutni!

Az online portálok, utazási irodák rengeteg erdélyi programot kínálnak. Nem egyszerű eldönteni, hogy mi az, amit legalább egyszer az életben látni kell. Érdemes olyan forrásokból tájékozódni, amelyeknél megbízhatóak; ahol egyértelmű a hozzáértés és a tapasztalat. Például a Medveles személyre szabott programokkal, túrákkal áll rendelkezésedre. Segítségükkel saját, természetes élőhelyükön figyelheted meg a medvéket, de terepjárós túrákat is kínálnak. Ha netán extrém szállásra vágysz, akkor is bátran fordulhatsz hozzájuk információkért!

Miért épp a Békás-szoros?

Ha csak pár napod van a kikapcsolódásra, jó, ha előre felkészülsz, hogy mi az, ami nem maradhat ki úti céljaid közül. Fogarasi-havasok, Parajdi sóbánya, Korond, Gyimesek, Segesvár… és még hosszan sorolhatnánk. Ha igazán aktív kikapcsolódásra vágysz, semmiképp ne hagyd ki a Békás-szorost!

Európában is ritka természeti kincs ez a szurdokvölgy, aminek mintegy 5 kilométer hosszú, 250-300 méter magas sziklafalai szinte teljesen függőlegesek. Védett terület, a Nagyhagymás Nemzeti Park része. Hegyi patakok, vízesések, barlangok színesítik a gyönyörű, szerpentines utakat. Felejthetetlen élmény leereszkedni a völgybe, a látvány pedig felülmúlhatatlan!

Keletkezése, neve és szakaszai

A Békás-patak hegyi munkájának eredménye a szoros. Ahogy a víz utat tört magának a mészkő sziklába, úgy alakította ki hosszú idők alatt ezt a csodát. Első részét a Pokol kapujának, nevezik. Itt a Mária-kő és a Bardócz-fal pár csupán méterre közelíti meg egymást. Ahol kiszélesedik, az a Pokol tornáca. Ezt a részt a Fekete torony sziklaszirt zárja le. Az a terület, ahol a Kis-Békás-patak beömlik, a Pokol torka elnevezést kapta.

Kikapcsolódási lehetőségek

A nap és az év bármely szakaszában szabadon látogatható a szurdokvölgy. Arra érdemes felkészülni, hogy a tél még zordabb itt, illetve a nyár nagyon rövid és enyhe. Akár túrázni, hegyet mászni vagy kerékpározni is lehet. Kifejezett parkoló nincs, de az út mentén bárhol meg lehet állni. De ha csak fel szeretnéd fedezni a környék élővilágát, arra is lesz alkalmad. Növények közül a csűdfű és a kőhúr mellett még havasi gyopárt is találhatsz. Állatvilága is változatos: medvék, farkasok és hiúzok lakhelye a szoros.

Ha egy igazán kellemes, izgalmakkal teli kirándulásra vágysz, akkor Erdély egy nagyon jó választás. Annyi látnivalót kínál a vidék, hogy csak győzd feltérképezni azokat! A természeti szépségek között semmiképp ne feledkezz meg a Békás-szorosról! Ha pedig bizonytalan vagy tervezéskor, bátran kérj segítséget a Medveles csapatától!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Mik a kislányok kedvenc mesekönyvei?

A kislányok nagyon szeretik, ha meséskönyvből olvasunk nekik, hiszen ilyenkor ők maguk képzelhetik el az egész történetet és alig várják, hogy napról napra egyre tovább haladjunk a történetben.

Csodaszép kert télen-nyáron!

Egy szép, üde zöld gyeppel rendelkező kertbe mindig öröm kiülni vagy csak kitekinteni az ablakon és megszemlélni a kinti színkavalkádot.

Miért érdemes kollagént fogyasztani?

Napjainkban egyre többször találkozhatunk kollagén tartalmú készítményekkel, sokan viszont csak a szépségre való pozitív hatásairól ismerik ezt az anyagot.

A megfelelő helyzetjelző izzó kiválasztása és cseréje

A járművek láthatósága több okból is kifejezetten fontos a mindennapos közlekedés során. Természetesen már önmagában azért is, mert ha nem működnek a lámpák, akkor szinte garantáltan érkezni fog a csekk, és fizethetjük a büntetést.

Ki lőtt 10 gólt egy focimeccsen?

A modern futball nagyrészt a védekezésre koncentrál – túl sok meccs végződik 0:0-s eredménnyel, három gól pedig eredményessé teszi a mérkőzést a szurkolók és a megfigyelők szemében.

Légy ott a Youtube-on is!

Ezért nem kérdés, hogy ha ott vagy Te is, akkor jó eséllyel potenciális vevőket érhetsz el vele. Persze nem mindegy, hogyan csinálod!

Hogyan válasszunk szaunát?

Bár Magyarországon rengeteg településen van szaunázási lehetőség, meghittebb, bensőségesebb lehet az élmény, ha az embernek van egy sajátja. Így mindig azokkal töltheti az idejét, akikkel szeretné, és el sem kell utazni egy kis frissítő szaunázáshoz.

Mi a megoldás fogatlanság esetén?

Nem csupán egy-egy elvesztett fog pótlására, de teljes fogatlanság fennállásakor is a fogimplantátumok jelentik a legideálisabb megoldást. Ilyenkor 3-8 implantátum segítségével fix híd készülhet, ha viszont az egyesével történő pótlás mellett döntenénk, akkor 12-14 implantátum válhat szükségessé állcsontonként.