Sokszor nem is gondolunk bele, hogy az egyes épületek létrejötte mögött mennyi kreatív, ügyes kezű, szorgos ember lakozik. Nézzük a gyönyörű házakat, esetleg a tervezőt megdicsérjük, de nem fordítunk figyelmet a kétkezi munkásokra. Ők azok, akik nap mint nap végzik a dolgukat, akkor is, ha esik az eső, fúj a szél, vagy éppen hétágra süt a nap.

Idén 16. alkalommal rendezték meg a Budapesti Építészeti Filmnapokat, ahol olyan alkotásokat mutattak be, amelyekben az építészet és az urbanisztika szerepel a középpontban. A dokumentumfilmek által betekintést nyerhettünk abba, hogyan telik az építészek, az urbanisták és az építőmunkások egy-egy napja.

A https://bekescsabaallas.hu/allasok/epitoipar-epiteszet oldalon a Békés vármegyében élő álláskeresők találhatnak maguknak munkát ebben a szektorban. Az építőipar Magyarországon is sok embert igényel, nélkülük nem készülnének el a házak, akár lakásról, irodaépületről, gyárakról vagy üzletekről is van szó. Ez egy olyan ágazat, amelyben mindig szükség van a tevékeny munkaerőre.

Építőmunkások a filmvásznon és a valóságban

Ezen az izgalmas dokumentumfilm-fesztiválon olyan alkotásokat láthattunk, amelyekből kiderül, milyen akadályokkal kell megküzdeni az építőiparban dolgozóknak. Egész nap össze vannak zárva, egymásra vannak utalva, ki vannak szolgáltatva az időjárás viszontagságainak. Nehéz fizikai munkát végeznek, szerszámokat, gépeket használnak, amelyek sok esetben veszélyesek is lehetnek, ha nem bánnak velük szakszerűen.

A munkát együtt végzik, de sokszor egymásra épülve látják el az egyes részfeladatokat. Aki ebben a szakmában dolgozik, vagy váltani óhajt és az építőiparban képzeli el a jövőjét, annak nem árt megfelelni bizonyos követelményeknek ahhoz, hogy a munkát is kielégítően tudja végezni, és ne dőljön ki túl hamar.

A látszat néha csal

Kívülről csak azt látjuk, hogy az építőmunkások dolgoznak az állványokon, olykor lelkesen, máskor visszafogottabban. Olyan kép él bennünk, hogy munka után első útjuk a kocsmába vezet, ahol aztán csoportosan lerészegednek.

Ám ez egyáltalán nem fedi a valóságot, sok esetben ez csak egy sztereotípia, ami természetesen igaz is lehet, de azért ne húzzuk rá mindenkire ezt a képet. Az építőipari munkások nélkülözhetetlenek az iparágban, hiszen ők azok, akik létrehozzák az építész álmát a fizikai valóságban.

Kiből lesz jó építőmunkás?

Nyilvánvalóan nagyobb eséllyel talál állást a szektorban az, akinek van valamilyen szakma is a kezében, ami az építőiparhoz kötődik. Ám ennek ellenére papír nélkül is lehet boldogulni, főleg, ha valamennyi tapasztalat is adott.

Milyen szakmák számítanak? Az asztalos, a burkoló, a festő, az ács vagy a kőműves végzettségek előnyösek az iparágon belül, ezekkel lehet mit kezdeni. Az emberi tulajdonságok között érdemes megemlíteni a józan életmódot és a nagyfokú teherbírást.

Mint már említettük, sokszor az időjárás viszontagságai ellenére is kell dolgozni, tehát jó kondícióban kell lenni.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

httpsrentben.com - 2024 május - Cikk2

Az autómegosztás új korszaka

A carsharing alkalmazások és a hagyományos autóbérlési lehetőségek is nagy népszerűségnek örvendenek, ugyanakkor ezek mellett felütötte a fejét az autómegosztásnak egy új formája.

https-__furdokadajto.com_ - 2024 május - Cikk2

Mikor érzi már magát igazán öregnek egy ember?

Sok mindenen tetten érhető az idő múlása: gyermek- és kamaszéveink kedvenc zenészei és filmszínészei már nem alkotnak, sok esetben már nem is élnek, vagy épp azon, hogy olyan filmekből idézünk, amikről a fiatalabb generációknak fogalma sincs. Vagy éppen azon, hogy sokkal nehezebben mozgunk, és már a hétköznapi rutinfeladatok is kihívást jelentenek.

https-__www.falatozoo.hu_ - 2024 május - Cikk2

Kutyafajta, amelyet az egész világon kedvelnek

Ha azt hallod, hogy az egyik legnépszerűbb kutyafajta és ha engedelmességről van szó, akkor talán nem is lehetne hozzá hasonlót találni, akkor nem lesz igazán nehéz kitalálnod, hogy a golden retrieverről van szó.

https-__www.premiumbutor.hu_ - 2024 május - Cikk4

Teremtsd meg a könnyű nyári ebédekhez az ideális környezetet!

Úgy tűnik, menthetetlenül beköszöntött a nyár minden szépségével és ódiumával együtt. Természetesen most még nincs részünk rekkenő hőségben, amikor legszívesebben egész napra elbújnánk az árnyékos lakásunk hűvösében, de hamarosan ennek is itt lesz az ideje.

Troubled man suffering mental illness

A szorongás fajtái

Bár a szorongásban szenvedő emberek mindegyikére jellemző a túlzott feszültség és nyugtalanság érzése, a betegségnek olyan különböző típusai léteznek, amiket felsorolva, árnyaltabban láthatjuk, mi is a különbség az egyes altípusok és tüneteik között.

https-yolofood.hu - 2024 április - Cikk4

Életmódváltás lépésről lépésre

Az életmódváltás segítségével kiegyensúlyozott és egészséges életmódot lehet kialakítani, például kerülni kellene az esti filmnézés közben a nasikat, vagy csökkenteni a szénsavas üdítőitalok fogyasztását.

https-egeszsegpajzs.hu - 2024 április - Cikk4

A fűszeres csirkecomb pirulása zene füleinknek

Van az a pont, amikor egy tál zamatos étel gondolatától vagy a tűzhelyen piruló hússzeletek hangjától is rendkívül megéhezünk, és alig várjuk, hogy falatozni kezdjünk. Azonban nincs mindig idő minőségi fogásokat készíteni, hiába esne jól némi finomság.

https-__adlab.hu_ - 2024 április - Cikk4

Megéri a saját brandre hirdetni Google Ads-ben?

A PPC hirdetések hatékonyságát senki sem vitatja, sok vállalkozás él is vele különböző céljai eléréséhez, azonban annak megítélése már nem ennyire egyértelmű sem a szakmabeliek, sem a laikusok körében, hogy érdemes-e saját márkanévre hirdetni.

https-__webshop.tisztalevegot.hu_ - 2024 április - Cikk2

Amit a HEPA-szűrőről tudni kell

A HEPA-szűrők redőzött kialakítással rendelkeznek, amelynek köszönhetően minden olyan részecske fennakad rajtuk, amely minimum 0,3 mikrométeres nagyságú.