A laikusok sokszor adnak hangot annak, hogy sofőrnek lenni nem is olyan nehéz, hiszen ha valaki tud vezetni, akkor már elmehet sofőrnek is. Ők persze nem teljesen gondolnak bele abba, hogy mivel jár a sofőr lét, hiszen nem ismerik sem az előnyeit, sem a hátulütőit.
Minden egyes alkalommal, amikor egy-egy munkát megfontolsz, gondolj bele abba, hogy vajon a hátrányai ellenére is elvállalnád? Nem szabad túl romantikus álmokat dédelgetni a sofőr szakmáról sem. Ma ennek a munkakörnek a hátrányait vesszük górcső alá.

A kezdet sem egyszerű

Bár rengeteg csábító hirdetést látni a belföldi sofőr állások között, ha még nem vagy sofőr, akkor mindenképpen érdemes alaposan mérlegelned, hogy belevágsz-e az egészbe!

A megfelelő kategóriájú jogosítvány ugyanis alapfeltétel, és nem két fillér. Kiváltképp mostanság nem. Így csak akkor kezd neki, ha valóban van befektetnivaló pénzed. Természetesen még további pénzösszegre is szükséged lesz, hiszen valahogy az első fizetésig is ki kell húzni. Érdemes tehát ezt is figyelembe venned, mielőtt úgy döntesz, hogy sofőr lesz belőled!

Óvni kell a testi és lelki egészséget!

Ha az anyagi keretek engedik, vagy esetleg már korábban megszerezted a jogosítványt, de csak most kezdenél sofőrként dolgozni, akkor az egészségügyi kockázatokra is szeretnénk felhívni a figyelmed.

Persze minden szakmának megvannak a veszélyei, de itt aztán igazán minden közrejátszik: a rengeteg ülés sokszor kikezdi a gerincet, a derekat, de a karok is megsínylik az állandó igénybevételt. Ha esetleg nemzetközi vonalon helyezkedsz el, akkor a klasszikus kamionos élet még inkább megszabadít minden komforttól, így csak akkor vállald el, ha tudsz autóban aludni, mindig máshol fürdeni, valamelyest nomád életet élni!

A munka nem csupán a tested, a lelkedet is megviselheti, hiszen az állandó egyedüllétet sem bírja mindenki. Ma már szerencsére a mobiltelefonok és az internet korában igazán egyedül már soha senki nincsen, de azért mégis más egy telefonhoz beszélni, mint élőben a kollégákhoz, családtagokhoz vagy barátokhoz.

A nem várt problémák

Ha ez még mind nem lenne elég, akkor jönnek a hirtelen felmerülő gondok: egy büntetés, amely jócskán megsarcolja a fizetésedet, egy rossz cím, vagy egy félreértés, és máris kész a galiba, amit természetesen a sofőrnek kell megoldania – akár kézzel-lábbal pantomimezve, ha éppen hibádzik a közös nyelv.

Nemcsak ülni kell!

A közhiedelemmel ellentétben egy sofőrnek nemcsak az a dolga, hogy üljön és tekergesse a kormányt jobbra-balra. Az adminisztráció, a problémamegoldás, a különböző országok nyelve és szabályrendszere mind-mind napi szintű kihívások elé állítja még a legtapasztaltabb sofőrt is.

Ha úgy érzed, hogy szeretnél belevágni ebbe a szakmába, akkor – bár nagyon izgalmas és szép dolog sofőrnek lenni – fontold meg kétszer is, hiszen a változatosság, az állandó komfortzónán kívüli mozgás bizony felőrli annak az idegeit, aki nem alkalmas erre a feladatra! Légy tehát kíméletlenül őszinte önmagadhoz, hidd el, azzal jársz a legjobban!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

klasszikus_gitarok_falnal_intermuzika

A klasszikus gitárokról, kezdőknek

A klasszikus gitár nagyszerű első gitárunk lehet, hiszen ezeket a hangszereket olyan árfekvésben kínálják, amelyek nem terhelik meg túlságosan pénztárcánkat.

hisense-klima.hu - 2023 március - LinkMarketing - 3

Milyen szabályokra kell figyelnünk a  klíma beszerelése előtt?

Az utóbbi években egyre több ember, cég dönt klímaberendezés felszerelése mellett, ugyanis egyrészt a növekvő energiaárak, másrészt a környezetváltozás, az átlaghőmérséklet emelkedése a nyári hónapokban maga után vonja, hogy alternatív fűtési-hűtési megoldásokat keressünk.

netpolc.hu - 2023 március - LinkMarketing - 3

Tippek a tökéletes szakács kabát kiválasztásához

A legtöbb étterem konyhájában a séfek és a szakácsok munkaruhában végzik feladataikat. A szakács kabátok sokrétű célt szolgálnak, elsősorban védelmet nyújtanak a konyhai szennyeződések ellen, kényelmet biztosítanak és megkülönböztetik a szakácsokat a konyhai személyzettől.

https-zoneklima.hu - 2023 március - Cikk 2

6 érv, a hőszivattyú telepítése mellett

A fosszilis energiahordozók kora lassan lejár a készletek kimerülése, az ezeket használó berendezések károsanyag-kibocsátása, valamint az új építésekre vonatkozó, a megújuló energiák használatát előíró szabályozások miatt, így a hőszivattyúk egyre nagyobb szerephez jutnak a jövőben.

https-__www.voxpay.hu_ - 2023 március - Cikk6

Parkolás, autópálya-matrica, tömegközlekedési jegy: mindhárom elfér egy alkalmazásban, de hogyan?

A 21. század egyik legnagyobb találmányai az okostelefonok, amelyek teljesen megreformálták a “telefonálásról” kialakult képünket, valamint a mobiltelefon, mint eszköz is egészen más funkciókat kapott. Ma már nem csak arra használjuk őket, hogy felhívjunk valakit, hanem sokkal több funkció elfér bennük. Ilyen például az is, hogy már másodpercek alatt vásárolhatunk mobiljegyeket.

toptarget.hu - 2023 március - LinkMarketing - 1

A Google Shopping nyújtotta lehetőségek

Ha az utóbbi néhány évben kerestünk már rá valamilyen termékre a Google rendszerében bizonyára észrevettük, hogy az oldal tetején a szöveges hirdetéstől külön blokkban, csempéken jelentek meg a keresésnek megfelelő termékek képei.

https-meseloajandekok.hu - 2023 március - Cikk2

Személyre szóló ajándékok bármilyen alkalomra

Ajándékot vásárolni sokszor nem egyszerű feladat. Egyesek számára évről évre nehezebb lesz valamilyen meglepetést találni, ami nem túlzó, de mégis érezteti az ajándékozottal, hogy személyesen neki készültünk, nem pedig valamilyen tucatmegoldással akartuk letudni a feladatot.

https-__energyhub.hu_ - 2023 február - Cikk5

EKR támogatás az energiakereskedők részére

Az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer, vagy más néven EKR, abból a célból jött létre, hogy 2030-ban Magyarország végső energiafelhasználása a 2005-ben mért 785 PJ értéket ne haladja meg.

https-topredony.hu - 2023 február - Cikk3

Csúcsminőségű alumínium redőnyrendszerek

A precíz árnyékolás, a hatékony szigetelés és a sötétítés mellett a redőnynek számtalan praktikus funkciója ismert. Otthonunk kényelmét többféle szempontból is kifogástalanul szolgálja a magas minőségű redőny jelenléte a nyílászáróinkon.

httpswww.velekey-ekszervilag.hu - 2023 február - Cikk1

Milyen karórát érdemes választani?

Hatalmas választékkal találkozhatunk, amikor karórát szeretnénk vásárolni így nem könnyű kiválasztani azt az egyet, ami végül elnyeri a tetszésünket.

https-__marryjane.hu_ - 2023 február - Cikk1

Mit tehetünk ADHD esetén?

Aligha létezik olyan ember, aki ne hallott volna már a magatartásproblémákról, magatartás- és viselkedészavarokról, kiváltképp az ADHD-ról.