A laikusok sokszor adnak hangot annak, hogy sofőrnek lenni nem is olyan nehéz, hiszen ha valaki tud vezetni, akkor már elmehet sofőrnek is. Ők persze nem teljesen gondolnak bele abba, hogy mivel jár a sofőr lét, hiszen nem ismerik sem az előnyeit, sem a hátulütőit.
Minden egyes alkalommal, amikor egy-egy munkát megfontolsz, gondolj bele abba, hogy vajon a hátrányai ellenére is elvállalnád? Nem szabad túl romantikus álmokat dédelgetni a sofőr szakmáról sem. Ma ennek a munkakörnek a hátrányait vesszük górcső alá.

A kezdet sem egyszerű

Bár rengeteg csábító hirdetést látni a belföldi sofőr állások között, ha még nem vagy sofőr, akkor mindenképpen érdemes alaposan mérlegelned, hogy belevágsz-e az egészbe!

A megfelelő kategóriájú jogosítvány ugyanis alapfeltétel, és nem két fillér. Kiváltképp mostanság nem. Így csak akkor kezd neki, ha valóban van befektetnivaló pénzed. Természetesen még további pénzösszegre is szükséged lesz, hiszen valahogy az első fizetésig is ki kell húzni. Érdemes tehát ezt is figyelembe venned, mielőtt úgy döntesz, hogy sofőr lesz belőled!

Óvni kell a testi és lelki egészséget!

Ha az anyagi keretek engedik, vagy esetleg már korábban megszerezted a jogosítványt, de csak most kezdenél sofőrként dolgozni, akkor az egészségügyi kockázatokra is szeretnénk felhívni a figyelmed.

Persze minden szakmának megvannak a veszélyei, de itt aztán igazán minden közrejátszik: a rengeteg ülés sokszor kikezdi a gerincet, a derekat, de a karok is megsínylik az állandó igénybevételt. Ha esetleg nemzetközi vonalon helyezkedsz el, akkor a klasszikus kamionos élet még inkább megszabadít minden komforttól, így csak akkor vállald el, ha tudsz autóban aludni, mindig máshol fürdeni, valamelyest nomád életet élni!

A munka nem csupán a tested, a lelkedet is megviselheti, hiszen az állandó egyedüllétet sem bírja mindenki. Ma már szerencsére a mobiltelefonok és az internet korában igazán egyedül már soha senki nincsen, de azért mégis más egy telefonhoz beszélni, mint élőben a kollégákhoz, családtagokhoz vagy barátokhoz.

A nem várt problémák

Ha ez még mind nem lenne elég, akkor jönnek a hirtelen felmerülő gondok: egy büntetés, amely jócskán megsarcolja a fizetésedet, egy rossz cím, vagy egy félreértés, és máris kész a galiba, amit természetesen a sofőrnek kell megoldania – akár kézzel-lábbal pantomimezve, ha éppen hibádzik a közös nyelv.

Nemcsak ülni kell!

A közhiedelemmel ellentétben egy sofőrnek nemcsak az a dolga, hogy üljön és tekergesse a kormányt jobbra-balra. Az adminisztráció, a problémamegoldás, a különböző országok nyelve és szabályrendszere mind-mind napi szintű kihívások elé állítja még a legtapasztaltabb sofőrt is.

Ha úgy érzed, hogy szeretnél belevágni ebbe a szakmába, akkor – bár nagyon izgalmas és szép dolog sofőrnek lenni – fontold meg kétszer is, hiszen a változatosság, az állandó komfortzónán kívüli mozgás bizony felőrli annak az idegeit, aki nem alkalmas erre a feladatra! Légy tehát kíméletlenül őszinte önmagadhoz, hidd el, azzal jársz a legjobban!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

httpsrentben.com - 2024 május - Cikk2

Az autómegosztás új korszaka

A carsharing alkalmazások és a hagyományos autóbérlési lehetőségek is nagy népszerűségnek örvendenek, ugyanakkor ezek mellett felütötte a fejét az autómegosztásnak egy új formája.

https-__furdokadajto.com_ - 2024 május - Cikk2

Mikor érzi már magát igazán öregnek egy ember?

Sok mindenen tetten érhető az idő múlása: gyermek- és kamaszéveink kedvenc zenészei és filmszínészei már nem alkotnak, sok esetben már nem is élnek, vagy épp azon, hogy olyan filmekből idézünk, amikről a fiatalabb generációknak fogalma sincs. Vagy éppen azon, hogy sokkal nehezebben mozgunk, és már a hétköznapi rutinfeladatok is kihívást jelentenek.

https-__www.falatozoo.hu_ - 2024 május - Cikk2

Kutyafajta, amelyet az egész világon kedvelnek

Ha azt hallod, hogy az egyik legnépszerűbb kutyafajta és ha engedelmességről van szó, akkor talán nem is lehetne hozzá hasonlót találni, akkor nem lesz igazán nehéz kitalálnod, hogy a golden retrieverről van szó.

https-__www.premiumbutor.hu_ - 2024 május - Cikk4

Teremtsd meg a könnyű nyári ebédekhez az ideális környezetet!

Úgy tűnik, menthetetlenül beköszöntött a nyár minden szépségével és ódiumával együtt. Természetesen most még nincs részünk rekkenő hőségben, amikor legszívesebben egész napra elbújnánk az árnyékos lakásunk hűvösében, de hamarosan ennek is itt lesz az ideje.

Troubled man suffering mental illness

A szorongás fajtái

Bár a szorongásban szenvedő emberek mindegyikére jellemző a túlzott feszültség és nyugtalanság érzése, a betegségnek olyan különböző típusai léteznek, amiket felsorolva, árnyaltabban láthatjuk, mi is a különbség az egyes altípusok és tüneteik között.

https-yolofood.hu - 2024 április - Cikk4

Életmódváltás lépésről lépésre

Az életmódváltás segítségével kiegyensúlyozott és egészséges életmódot lehet kialakítani, például kerülni kellene az esti filmnézés közben a nasikat, vagy csökkenteni a szénsavas üdítőitalok fogyasztását.

https-egeszsegpajzs.hu - 2024 április - Cikk4

A fűszeres csirkecomb pirulása zene füleinknek

Van az a pont, amikor egy tál zamatos étel gondolatától vagy a tűzhelyen piruló hússzeletek hangjától is rendkívül megéhezünk, és alig várjuk, hogy falatozni kezdjünk. Azonban nincs mindig idő minőségi fogásokat készíteni, hiába esne jól némi finomság.

https-__adlab.hu_ - 2024 április - Cikk4

Megéri a saját brandre hirdetni Google Ads-ben?

A PPC hirdetések hatékonyságát senki sem vitatja, sok vállalkozás él is vele különböző céljai eléréséhez, azonban annak megítélése már nem ennyire egyértelmű sem a szakmabeliek, sem a laikusok körében, hogy érdemes-e saját márkanévre hirdetni.

https-__webshop.tisztalevegot.hu_ - 2024 április - Cikk2

Amit a HEPA-szűrőről tudni kell

A HEPA-szűrők redőzött kialakítással rendelkeznek, amelynek köszönhetően minden olyan részecske fennakad rajtuk, amely minimum 0,3 mikrométeres nagyságú.