Beperli Donald Trumpot és gyerekeit a New York-i főállamügyész

New York állam főügyésze megelégelte Donald Trump és gyermekei, valamint a Trump-alapítvány húzásait. Barbara Underwood pert indított Donald Trump, a Trump Foundation, Donald Trump Jr, Ivanka Trump és Eric Trump ellen. A kereset alapja, hogy a családtagok visszaéltek az alapítványnál betöltött tisztségeikkel, és jótékony célok helyett saját érdekeik szerint cselekedtek.

A családtagok a folyamatos jogsértés mintaképei – áll a keresetben

A Kim Jong-unnal való történelmi találkozás után Trump most egy történelmi perrel nézhet szembe. A csütörtökön benyújtott keresetben a New York-i főállamügyész azt állítja, az elnök és felnőtt korú gyermekei jogszerűtlenül jártak el politikai karrierjük előmozdítása érdekében.

Https 2F2Fblogs Images.forbes.com2Fdanalexander2Ffiles2F20172F092Fphoto Of Etf 1
Trump Felnőtt Gyermekei: Donald Trump Jr, Eric És Ivanka Trump / Fotó: Grant Lamos Iv / Getty Images

Barbara Underwood szerint továbbá a családtagok több mint egy évtizede megszegik New York állam törvényeit olyan jótékonysági tevékenységükkel, amely tele van ellentmondásokkal.

És mint ilyen a főállamügyész asszony szerint “a folytonos jogsértő magatartás mintaképei”, áll a periratban.

A kereset szerint a Trump Foundation és igazgatósági tagjai meg nem engedett és kiterjedt politikai tevékenységet fejtettek ki, ismételt és szándékos, saját érdeket szolgáló ügyleteket bonyolítottak. Elmulasztották az alapvető fiduciárius (bizalmi) kötelezettségeiket, és nem tettek eleget a törvény által megszabott legelemibb társasági jogi előírásoknak sem.

Merlin 137917716 3800B939 D2E0 41F1 8940 2Aa0951E90D2 Superjumbo 1 1
Barbara Underwood, New York Állam Főügyésze / Fotó: Todd Heisler / New York Times

A perirat szerint New York állam 2,8 millió dollárt követel plusz járulékait. A kereset arra kéri a bíróságot, 10 évre tiltsa el Trumpot attól, hogy bármely New York-i nonprofit szervezetnek igazgatója legyen, az államügyész sajtótájékoztatója szerint. Ugyanezt kéri Donald Trump Jr., Ivanka Trump és Eric Trump vonatkozásában is, esetükben 1-1 évre.

“Vizsgálatunk feltárta, hogy a Trump Foundation nem volt több mint egy csekkfüzet Mr. Trump vagy vállalkozásai részéről nonprofit szervezeteknek történő kifizetésekhez, függetlenül azok céljától vagy jogszerűségétől” – fejtette ki Underwood a sajtótájékoztatón.

Trump Foundation
A Trump Alapítvány A Főügyész Szerint Csekkfüzetként Funkcionált A Különböző Kifizetéseknél / Fotó: The Independent / Getty

“Magánalapítványok így nem működhetnek, és hivatalomnak szándékában áll felelősségre vonni a Trump Alapítványt a jótékonysági szervezet vagyonával való visszaélés miatt” – tette hozzá.

Trump a tőle szokott módon twittelt vissza

Válaszában az elnök a jól bevált módszeréhez folyamodott, hogy kommentálja az ügyet.

Twitter-üzenetekben “mocskos New York-i demokratákról” és a “kegyvesztett” korábbi főügyészről fröcsög. Eric Schneiderman 2016-ban már megpróbálta beszüntetni a kétes alapítványi pénzügyi machinációkat.

No Title

The sleazy New York Democrats, and their now disgraced (and run out of town) A.G. Eric Schneiderman, are doing everything they can to sue me on a foundation that took in $18,800,000 and gave out to charity more money than it took in, $19,200,000. I won’t settle this case!…

Nem sokkal elnöki hivatalának elfoglalása előtt Trump cégbirodalma minden tisztségéről lemondott. Hosszú a lista, mint látni fogjuk, az érdekeltségek felsorolása 18 oldalon fért csak el.

A cégek irányítását Donald Jr.-nak és Eric-nek adta át.

A vállalatokban meglévő tulajdonosi részesedését azonban nem volt hajlandó eladni. Ezzel aggodalomra adott okot, hogy valójában nem szüntette meg (formálisan sem) összeférhetetlenségeit. 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból