Berettyán Nándor vezeti igazgatóként július 1-től a fővárosi Karinthy Színházat – közölte Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) titkára szerdán a színházban tartott sajtótájékoztatón.

28 éves az új igazgató, Berettyán Nándor

Karinthy Márton csaknem négy évtizeden át modern polgári, színészcentrikus színházat vezetett. Szeretném ezt tovább vinni, emellett sok és nagy teret adni a fiatal alkotóknak” – mondta Berettyán Nándor, az új igazgató, a 28 éves színész-rendező,

Szabó László felidézte, hogy a színházat alapító Karinthy Márton 2019-es halála után az MTT lett a Karinthy Színház fenntartója és tulajdonosa, ami – mint fogalmazott – különleges felelősség a Társaság számára, hiszen először végzett működtető-felügyelő funkciókat egy színházban. Hozzátette: a mögöttük álló átmeneti időszakban Karinthy Vera, Karinthy Márton lánya, valamint egy művészeti tanács dolgozott együtt a jövőbeni működés megtervezésében.

Berettyan Nandor Karinthy Szinhaz Uj Igazgato
Az Új Igazgató Szeretne Sok És Nagy Teret Adni A Fiatal Alkotóknak / Nemzeti Színház

Berettyán Nándor előtti színházat ebben a most záruló, a pandémia miatt mindössze egy bemutatót hozó szezonban Bakos-Kiss Gábor vezette, aki július 1-től a Győri Nemzeti Színházat fogja igazgatni.

Június 2-án ünnepelte volna 100. születésnapját Karinthy Ferenc Kossuth-díjas író, drámaíró, dramaturg, Karinthy Frigyes fia és Karinthy Márton édesapja. Ebből az alkalomból Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója bejelentette: az általa vezetett teátrum és a Karinthy Színház egy kooperáció keretében műsorára tűzi Karinthy Ferenc két egyfelvonásos darabját, a Gellérthegyi álmokat és a Dunakanyart.

Sokat játszottam és rendeztem is a Karinthy Színházban, és mintegy tíz évvel ezelőtt már volt egy közös bemutató a kecskeméti teátrummal. Mi a 125. évadunkat ünnepeljük a következő szezonban, amely a Karinthy Ferenc-jubileum mellett a 2022-2023-as Petőfi-bicentenáriumot is a fókuszába helyezi

– szögezte le Cseke Péter.

A Karinthy Színház a kecskeméti színházzal való együttműködés mellett Örkény darabot is tervez

Galambos Attila, a kecskeméti színház irodalmi vezetője felidézte, hogy Karinthy Ferenc számos színmű-adaptációt készített a kecskeméti teátrum számára, az általa írt darabok közül 1970-ben mutatták be a Budapesti tavaszt, 1980-ban a Gellérthegyi álmokat.

A két színház közös produkciójában készülő két egyfelvonásos, a Gellérthegyi álmok és a Dunakanyar bemutatója decemberben lesz Nagy Viktor rendezésében. Előbbi a világháborús ostrom alatt játszódik Hajdú Melinda és Aradi Imre főszereplésével, utóbbi helyszíne egy országúti presszó, és két végzős kaposvári egyetemista, Szabó Dorottya és Varga-Huszti Máté főszereplésével kerül színpadra.

Mint elhangzott, a Karinthy Színházban októberben mutatják be Gyurkovics Tibor Nagyvizit című darabját, novemberben pedig Örkény István Kulcskeresők című művét.

A sajtóeseményen színházi bejátszásokkal, hangfelvételekkel emlékeztek a 100 éve született Karinthy Ferencre, akiről unokája, Karinthy Vera is mesélt.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet