Hat jelöléséből négy díjat elhozott a spanyol Sombra fesztiválon Bergendy Péter Post Mortem című alkotása.

A délieknek nagyon bejön az első magyar horrorfilm, a Post Mortem

A Spanyolországban június 4. és 12. között megrendezett, fantasy- és horrorfilmeket felvonultató Sombra fesztiválon a Post Mortem a legjobb film, Zánkay Piros a legjobb forgatókönyv, Nagy András a legjobb operatőr, míg Klem Viktor főszereplő a legjobb színész díját nyerte el – közölte a Nemzeti Filmintézet vasárnap az MTI-vel.

A Bergendy Péter és Hellebrandt Gábor történetéből, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Post Mortem az első világháborút követő spanyolnátha-járvány időszakában játszódik. A borzongató kísértetfilm főszereplője Klem Viktor és Hais Fruzsina, mellettük Anger Zsolt, Schell Judit, Hámori Gabriella, Kiss Diána Magdolna, Nagy Mari, Tóth Ildikó, a Kossuth-díjas Ladányi Andrea és Reviczky Gábor látható.

Bergendy Peter Post Mortem Film 2020 Sombra Filmfesztival
Post Mortem Jelenetfotó / Fotó: Szupermodern Filmstúdió / Szvacsek Attila

A Post Mortem a Szupermodern Stúdió gyártásában készült, producere Lajos Tamás és Köves Ábel. Hazai mozibemutatóját október 28-ára tervezik. Bergendy új filmje tavaly októberben kezdett indulni fesztiválokon, meghívta fő versenyébe a horrorfilmek legnagyobb presztízsű nemzetközi seregszemléje a spanyolországi Sitgesben, és a varsói fesztivál is. Triesztben a RAI4 olasz közszolgálati televízió a legjobb filmnek járó különdíját, valamint a Mélies-zsűri elismerő oklevelét is elnyerte.

Száz évvel ezelőtti kísértetek és rejtélyek 

Legutóbb a portugáliai Portóban ítélték neki a legjobb rendezés és forgatókönyv díját. 1918 fagyos telén Tomás, a fiatal vándorfotós (Klem Viktor) abból próbál megélni, hogy halottak utolsó fényképét készíti el a családjuk körében. Egy tízéves kislány (Hais Fruzsina) hívására eljut egy kis faluba, ahol szokatlanul sok munkája akad, és egyre több természetfölötti jelenséggel találkozik. A kísértetek közölni akarnak vele valamit, és ő elhatározza, hogy kideríti, mi a céljuk. De veszélyes terepen jár: minden rossz mozdulat új, az előzőnél is vadabb támadást vált ki.

POST MORTEM - Előzetes (16)

POST MORTEM - HAMAROSAN A MOZIKBAN!Az első világháború véget ért. A spanyolnátha járvány lecsendesedett. De sok halott temetetlenül maradt, és ők a mi világu...

A Post Mortemet hat kategóriában jelölték a Magyar Mozgókép Díjakra is: Nagy Andrást a legjobb operatőri munkáért, Balázs Gábort a legjobb hangért, Király Istvánt a legjobb vágásért, Hujber Balázst a legjobb díszletért, Breckl Jánost a legjobb jelmezért és Hámori Dánielt a legjobb maszkért jelölte a Magyar Filmakadémia. Nagyjátékfilm kategóriában a favorit Horváth Lili Oscar-jelölt és számos nemzetközi díjat is bezsebelő alkotása, a Felkészülés meghatározatlan idejű együttlétre.

 

Az ünnepélyes díjátadó június 26-án a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program által közösen szervezett első Magyar Mozgókép Fesztiválon lesz Balatonfüreden.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet