Az idei Berlinalén a sokszínűség volt a középpontban

A Berlini Filmfesztiválon (Berlinale) egyedülálló módon odafigyelnek a sokszínűségre, amellyel precedenst teremtettek a filmiparban.

Kritikák érték az Oscart és a Velencei Filmfesztivált is

A 2020-as Oscar-gálát többen is kritizálták, mert nem volt elég sokszínű a díjazottak nemi arányát tekintve. Natalie Portman ruhájával tiltakozott, amiért kevés női rendező munkáját méltatták. Stephen King, akadémiai tagként pedig azt hangsúlyozta, hogy a teljesítményt kell elsődlegesen értékelni.

Heather Rabbatts
Heather Rabbatts örült, hogy több nő lett díjazott a Berlini Filmfesztiválon / Fotó: Sky Sport

A Berlini Filmfesztivál szervezői viszont precedenst állítottak fel azzal, hogy kötelezettséget vállaltak a fesztiválon, a sokszínűség reprezentálására, írja a The Guardian.

Ezek voltak az 2020-as Oscar legmenőbb Instagram-fotói

Nagy meglepetés volt az Élősködők tarolása, Brad Pitt és Joaquin Phoenix elnyerte első szobrocskáját is végre. De mi történt a 2020-as Oscar-gála után?

A nyilvánosságra hozott adatokból kiderült, hogy a fesztivál választási bizottságának és igazgatótanácsának nemi- és faji aránya is kiegyenlített. Mégis a versenyben szereplő filmek rendezői között több férfi szerepel. A bemutatásra kerülő filmek 37,9%-át rendezték nők. A berlini adatokat a Time’s Up UK vezetője, Heather Rabbatts is üdvözölte, ugyanakkor csalódását fejezte ki a Velencei Filmfesztivállal kapcsolatban, ahol csak két film volt, amit nők rendeztek.

Pozitív változások indultak a filmfesztiválok területén

A Berlini Filmfesztivál az első nagyobb európai filmfesztivál, amelyet májusban követ a Cannes-i és szeptemberben, pedig a Velencei Filmfesztivál. Mindkét eseményt az Oscar-díj egyik ugródeszkájának tartják, és mindkettőt kritikák érték a sokszínűség hiánya miatt.

spike lee oscar
Spike Lee, a Cannes-i Filmfesztivál zsűrijét színesíti majd / Fotó: The Mary Sue

Rabbatts szerint a fejlődés viszont egyértelmű, hiszen idén a színes bőrű rendező, Spike Lee lesz a Cannes-i Filmfesztivál egyik zsűritagja. Rabbatts viszont elutasította a BAFTA azon kezdeményezését, amely szerint legyen külön szekció a női rendezőknek, illetve a nem-fehér rendezőknek.

A kvóták bevezetését sem tartja célravezetőnek, hiszen az, azt az érzetet keltené, hogy nem az érdemek hanem az identitások alapján ítélik meg a díjakat.

A változások viszont kétségtelenül elindultak, és a sokszínűség kérdése a figyelem középpontjába került a filmiparban és a filmfesztiválokon egyaránt.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból