A Berlini Filmfesztiválon (Berlinale) egyedülálló módon odafigyelnek a sokszínűségre, amellyel precedenst teremtettek a filmiparban.

Kritikák érték az Oscart és a Velencei Filmfesztivált is

A 2020-as Oscar-gálát többen is kritizálták, mert nem volt elég sokszínű a díjazottak nemi arányát tekintve. Natalie Portman ruhájával tiltakozott, amiért kevés női rendező munkáját méltatták. Stephen King, akadémiai tagként pedig azt hangsúlyozta, hogy a teljesítményt kell elsődlegesen értékelni.

Heather Rabbatts
Heather Rabbatts Örült, Hogy Több Nő Lett Díjazott A Berlini Filmfesztiválon / Fotó: Sky Sport

A Berlini Filmfesztivál szervezői viszont precedenst állítottak fel azzal, hogy kötelezettséget vállaltak a fesztiválon, a sokszínűség reprezentálására, írja a The Guardian.

Ezek voltak az 2020-as Oscar legmenőbb Instagram-fotói

Nagy meglepetés volt az Élősködők tarolása, Brad Pitt és Joaquin Phoenix elnyerte első szobrocskáját is végre. De mi történt a 2020-as Oscar-gála után?

A nyilvánosságra hozott adatokból kiderült, hogy a fesztivál választási bizottságának és igazgatótanácsának nemi- és faji aránya is kiegyenlített. Mégis a versenyben szereplő filmek rendezői között több férfi szerepel. A bemutatásra kerülő filmek 37,9%-át rendezték nők. A berlini adatokat a Time’s Up UK vezetője, Heather Rabbatts is üdvözölte, ugyanakkor csalódását fejezte ki a Velencei Filmfesztivállal kapcsolatban, ahol csak két film volt, amit nők rendeztek.

Pozitív változások indultak a filmfesztiválok területén

A Berlini Filmfesztivál az első nagyobb európai filmfesztivál, amelyet májusban követ a Cannes-i és szeptemberben, pedig a Velencei Filmfesztivál. Mindkét eseményt az Oscar-díj egyik ugródeszkájának tartják, és mindkettőt kritikák érték a sokszínűség hiánya miatt.

Spike Lee Oscar
Spike Lee, A Cannes-I Filmfesztivál Zsűrijét Színesíti Majd / Fotó: The Mary Sue

Rabbatts szerint a fejlődés viszont egyértelmű, hiszen idén a színes bőrű rendező, Spike Lee lesz a Cannes-i Filmfesztivál egyik zsűritagja. Rabbatts viszont elutasította a BAFTA azon kezdeményezését, amely szerint legyen külön szekció a női rendezőknek, illetve a nem-fehér rendezőknek.

A kvóták bevezetését sem tartja célravezetőnek, hiszen az, azt az érzetet keltené, hogy nem az érdemek hanem az identitások alapján ítélik meg a díjakat.

A változások viszont kétségtelenül elindultak, és a sokszínűség kérdése a figyelem középpontjába került a filmiparban és a filmfesztiválokon egyaránt.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.