A megégett beton gyakori probléma, noha betonozni mindenki tud, mégis elég gyakran becsúszik ez a hiba, és mivel nemcsak esztétikai baklövés, hanem a szerkezet tartósságát is befolyásolja, a büdzsédre is hatással van.
Persze a betonozás szabályait, a helyes keverési arányokat, a technológiai szüneteket és az utókezelést betartva jelentősen csökkenthető a beton megégésének az esélye, de ha mégis megtörténne, jó, ha tudod, legközelebb mit tehetsz ellene. Mi okozza? Mivel védhető ki? Tarts velünk, mutatunk egy korszerű megoldást!

Hogyan készül a tartós beton?

A nagy szilárdságú beton tartóssága tovább növelhető, ha betonacél hálót alkalmazunk a szerkezetek kivitelezésekor, ezzel ugyanis csökkenthető a kötésből eredő repedezettség, illetve növelhető az építőanyag szilárdsága. Azonban a költséges vasalás helyett korszerű technológiát, a Beton Booster ArmoTec statikai makroszálakat alkalmazva egyszerűsíthető a betonozás, tartósabbá, és nem utolsósorban olcsóbbá tehető a végeredmény.

Bár a beton könyv szerinti szilárdulási ideje 28 nap, a legkritikusabb az első, illetve az azt követő 6 nap, ekkor dől el ugyanis a beton jövője. Nagy hangsúly van a megfelelő körülményeken, ugyanis a beton kötési folyamata szempontjából az első 24 óra meghatározó. A beton összetevők közül a cement és víz reakcióba lép egymással, hidratálódik, és hő termelődik, ami elősegíti a beton kötését.

Mit jelent az, hogy megégett a beton?

Hogyan lesz a beton? A kötési idő alatt a beton alkotóelemei egymáshoz kötnek, ez idő alatt a szerkezet rendkívül sérülékeny. Ezután következik a szilárdulási folyamat, amelynek során a szerkezet egyre erősebbé válik, ekkor már nem veszít vizet, a szerkezete stabilizálódik.

Amennyiben a hidratációs folyamat során túl gyorsan távozik a víz a betonból – például a nyári hőség és a nem megfelelő gondoskodás hatására, bár ősszel és tavasszal is előfordulhat -, vagyis a beton túl gyorsan szárad ki, a beton felülete morzsalékos lesz, erre mondja a szakzsargon, hogy megégett beton.

Jellemzője tehát a morzsalékos, a söprés ellenére is folyamatosan porzó felület, a kiemelkedő és kihulló kavicsok és kövek, az egyre gyengülő szerkezet, vagyis esztétikailag és a szerkezet szempontjából sem kívánatos jelenség.

Mit tehetsz ellene?

A megoldás egyszerű, megfelelően kell gondoskodni a betonról az első kritikus napokban, illetve a szilárdulás befejezéséig. Az egyensúlyt megtartva locsolni kell, de nem szabad túlöntözni sem. Kisebb felületek esetén megfelelő lehet a vízzel történő permetezés vagy ha fóliával takarod le, és másnap már eláraszthatod vízzel.

De segítségedre lehetnek a speciális vegyszerek, amelyek a felületre spriccelve megakadályozzák a víz elpárolgását. Az utókezelésnek nagy szerepe van a beton tartósságában, de más módon is hozzájárulhatsz az erős, szilárd szerkezethez. Nagy segítség lehet, megkönnyíti és olcsóbbá teszi a betonozást, ha betonacélháló helyett statikai makroszálakat adagolsz a betonhoz. Ezek 3 dimenzióban erősítik és tartósabbá teszik a szerkezetet.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-www.mphshop.hu - 2024 június - Cikk1

Összhangban a hatékony működésért

A hidraulikus rendszerek hatékony működéséhez tökéletes harmónia és összhang szükséges. Akárcsak egy zenekar esetében, hiába játszik szinte mindenki tökéletesen a hangszerén, elég egyetlen hamisan zenélő tag, és az összhatás máris elmarad a kívánttól.

httpsrsablak.hu - 2024 június - Cikk4

A megfelelő konyhaablak kiválasztása

Az amerikai filmekben gyakran találkozhatunk hatalmas nyílászárókkal, amelyek annyi fényt engednek be, hogy az egész helyiségben tökéletes lesz a megvilágítás.

https-__innovatox.hu_ - 2024 június - Cikk2

Biocid engedélyeztetés szakszerűen, 7 lépésben

Mivel egy komplex folyamatról van szó, rengeteg a hibázási lehetőség, éppen ezért érdemes alaposan felkészülni, beleértve a jogszabályi háttér megismerését, a rendelet értelmezését, illetve azt a 7 lépést, amellyel végigvihető az engedélyeztetés.

httpsrentben.com - 2024 május - Cikk2

Az autómegosztás új korszaka

A carsharing alkalmazások és a hagyományos autóbérlési lehetőségek is nagy népszerűségnek örvendenek, ugyanakkor ezek mellett felütötte a fejét az autómegosztásnak egy új formája.

https-__furdokadajto.com_ - 2024 május - Cikk2

Mikor érzi már magát igazán öregnek egy ember?

Sok mindenen tetten érhető az idő múlása: gyermek- és kamaszéveink kedvenc zenészei és filmszínészei már nem alkotnak, sok esetben már nem is élnek, vagy épp azon, hogy olyan filmekből idézünk, amikről a fiatalabb generációknak fogalma sincs. Vagy éppen azon, hogy sokkal nehezebben mozgunk, és már a hétköznapi rutinfeladatok is kihívást jelentenek.

https-__www.falatozoo.hu_ - 2024 május - Cikk2

Kutyafajta, amelyet az egész világon kedvelnek

Ha azt hallod, hogy az egyik legnépszerűbb kutyafajta és ha engedelmességről van szó, akkor talán nem is lehetne hozzá hasonlót találni, akkor nem lesz igazán nehéz kitalálnod, hogy a golden retrieverről van szó.