Hogyan tarts sziámi harcoshalat? Hasznos tippek kezdőknek

A rengeteg színpompás akváriumi hal között aligha akad gyönyörűbb és látványosabb fajta, mint a betta, azaz sziámi harcoshal. Ez a csodálatos állat akváriumod dísze lehet, és minden egyes nap megörvendeztethet jelenlétével, amennyiben biztosítod számára az ideális körülményeket.

A fajtáról dióhéjban

A betták lélegzetelállító színekben pompázó, méretükhöz képest hatalmas uszonyokkal rendelkező halak, melyek Dél-Ázsiából származnak. Mivel a természetes élőhelyükön, a mocsaras, lápos vidékeken a víz gyakran oxigénhiányos, ezért csak úgy tudják biztosítani maguknak a szükséges oxigénmennyiséget, ha időnként a felszínre bukkanva a levegőből is szippantanak egyet.
Habár akváriumi körülmények közt biztosított számukra a megfelelő oxigénellátás, e szokásukról továbbra sem mondanak le, így az otthon, akváriumban tartott bettáknál is megfigyelhető, hogy felúsznak a felszínre levegőzni. Mindazonáltal egy alapvetően lusta, komótosan úszkáló, kevésbé mozgékony fajról van szó. Többféle típus és színváltozat létezik, a hímek kb. 6-7 cm, a nőstények pedig 4-5 cm hosszúságúra nőnek meg.

Kezdőkészlet bettatulajdonosoknak

Hirdetések
A hímeket tilos a fajtársaikkal együtt tartani, ugyanis agresszív magatartást tanúsíthatnak. Ellenben a nőstények általában jól megférnek egymással persze köztük is akadhat egy-egy agresszivebb példány. Amennyiben csak egyetlen példányt szeretnél, akkor elég egy 30-40 literes akvárium, de ha több halat tartanál együtt, akkor minimum 70-80 literes akváriumban érdemes gondolkodni. A betták a sekélyebb vízben érzik jól magukat, ezért a hosszú, alacsony falmagasságú akvárium számukra az ideális.
Mivel a sziámi harcoshalak meleg éghajlatról származnak, ezért a víznek 26-28OC hőmérsékletűnek kell lennie, tehát egy fűtőre mindenképp szükség lesz. Ezenfelül természetesen elengedhetetlen a szűrő, a világítás, a levegőztető, valamint a dekoráció. Helyezz el minél több ágat, növényt, követ, melyek jó szolgálatot tesznek majd búvóhelyként is. Minél inkább hasonlít a lakóhelyük a természetes közegükre, annál jobban érzik majd magukat.

Az említett eszközök mindegyikét beszerezheted egy helyről, a Petguru akvarisztikai kínálatából, a vízkezelő szerekkel, haleleségekkel egyetemben.

A betták etetése, gondozása

A sziámi harcoshal nem kifejezetten aktív fajta, emiatt nem szabad túletetni, hiszen hajlamos az elhízásra. Akváriumi körülmények között az optimális táplálék számukra az úszó granulátum, a szúnyoglárva, vagy a tubifex. Elég őket naponta egyszer etetni, és csak annyi eleséget szórj a vízbe, amennyit rövid időn belül elfogyasztanak.
Kéthetente érdemes sort keríteni a vízcserére, ilyenkor a víz 20-30%-át távolítsd el, majd pótold tiszta, de nem frissen engedett, hanem állott vízzel! A cserélt víz szobahőmérsékletű legyen, különben túlságosan lehűtöd az akváriumot és a betták megfázhatnak.
Mivel a lágy vizet kedvelik, ezért ellenőrizd rendszeresen a víz keménységét, és ha szükséges, használj lágyvizet, vagy szerezz be egy vízlágyító készüléket!

Top sztorik a rovatból

https-__www.petissimo.hu_ - 2022 január - Cikk4

A leggyakrabban előforduló kutyabetegségek

Nincs is annál kétségbeejtőbb, mint amikor mindig vidám és aktív négylábúnk levert, rosszul érzi magát, és nincs étvágya. Ezek a tünetek valamilyen betegségre utalhatnak, amelyet mindenképpen azonnal ajánlott kivizsgáltatni állatorvos segítségével.

https-__ezone.hu_ - 2022 január - Cikk1

Ezt jó, ha tudod a routerekről, wifi jelerősítőkről

Életünk ma már az internet köré szerveződik, okoseszközeink igénylik a kapcsolatot, a jelet, így ma már az új építésű lakásokban, intézményekben, irodaházakban, közlekedési eszközökön, de egyre több közterületen is az alapfelszereltség részét jelentik a routerek, wifi jelerősítők.

https___kanape.net_ - 2022 január - Cikk4

Miért jó ötlet egy bőr kanapé beszerzése?

Az ülőgarnitúrák sokféle formában, méretben és anyagban kaphatók, így amikor a tökéletes kanapét keressük a nappalinkba vagy az ideális fotelt, amely hangulatos teret varázsol a pincénkbe, könnyen előfordulhat, hogy hiába próbálkozunk, nem találjuk a megfelelőt.

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet