A rengeteg színpompás akváriumi hal között aligha akad gyönyörűbb és látványosabb fajta, mint a betta, azaz sziámi harcoshal. Ez a csodálatos állat akváriumod dísze lehet, és minden egyes nap megörvendeztethet jelenlétével, amennyiben biztosítod számára az ideális körülményeket.

A fajtáról dióhéjban

A betták lélegzetelállító színekben pompázó, méretükhöz képest hatalmas uszonyokkal rendelkező halak, melyek Dél-Ázsiából származnak. Mivel a természetes élőhelyükön, a mocsaras, lápos vidékeken a víz gyakran oxigénhiányos, ezért csak úgy tudják biztosítani maguknak a szükséges oxigénmennyiséget, ha időnként a felszínre bukkanva a levegőből is szippantanak egyet.
Habár akváriumi körülmények közt biztosított számukra a megfelelő oxigénellátás, e szokásukról továbbra sem mondanak le, így az otthon, akváriumban tartott bettáknál is megfigyelhető, hogy felúsznak a felszínre levegőzni. Mindazonáltal egy alapvetően lusta, komótosan úszkáló, kevésbé mozgékony fajról van szó. Többféle típus és színváltozat létezik, a hímek kb. 6-7 cm, a nőstények pedig 4-5 cm hosszúságúra nőnek meg.

Kezdőkészlet bettatulajdonosoknak

A hímeket tilos a fajtársaikkal együtt tartani, ugyanis agresszív magatartást tanúsíthatnak. Ellenben a nőstények általában jól megférnek egymással persze köztük is akadhat egy-egy agresszivebb példány. Amennyiben csak egyetlen példányt szeretnél, akkor elég egy 30-40 literes akvárium, de ha több halat tartanál együtt, akkor minimum 70-80 literes akváriumban érdemes gondolkodni. A betták a sekélyebb vízben érzik jól magukat, ezért a hosszú, alacsony falmagasságú akvárium számukra az ideális.
Mivel a sziámi harcoshalak meleg éghajlatról származnak, ezért a víznek 26-28OC hőmérsékletűnek kell lennie, tehát egy fűtőre mindenképp szükség lesz. Ezenfelül természetesen elengedhetetlen a szűrő, a világítás, a levegőztető, valamint a dekoráció. Helyezz el minél több ágat, növényt, követ, melyek jó szolgálatot tesznek majd búvóhelyként is. Minél inkább hasonlít a lakóhelyük a természetes közegükre, annál jobban érzik majd magukat.

Az említett eszközök mindegyikét beszerezheted egy helyről, a Petguru akvarisztikai kínálatából, a vízkezelő szerekkel, haleleségekkel egyetemben.

A betták etetése, gondozása

A sziámi harcoshal nem kifejezetten aktív fajta, emiatt nem szabad túletetni, hiszen hajlamos az elhízásra. Akváriumi körülmények között az optimális táplálék számukra az úszó granulátum, a szúnyoglárva, vagy a tubifex. Elég őket naponta egyszer etetni, és csak annyi eleséget szórj a vízbe, amennyit rövid időn belül elfogyasztanak.
Kéthetente érdemes sort keríteni a vízcserére, ilyenkor a víz 20-30%-át távolítsd el, majd pótold tiszta, de nem frissen engedett, hanem állott vízzel! A cserélt víz szobahőmérsékletű legyen, különben túlságosan lehűtöd az akváriumot és a betták megfázhatnak.
Mivel a lágy vizet kedvelik, ezért ellenőrizd rendszeresen a víz keménységét, és ha szükséges, használj lágyvizet, vagy szerezz be egy vízlágyító készüléket!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

20000173761.lowres

Ilyen egy minőségi borhűtő!

A borfogyasztás akkor igazán élvezetes, ha az adott ital a megfelelő hőmérsékleten kerül kiszolgálásra, ebben segítenek a bortemperáló hűtők.

httpswww.vital-max.eu - 2023 szeptember - Cikk4

Így építheted be mindennapjaidba az Ayurvedát

Ez az ősi indiai gyógyászati rendszer számtalan olyan gyógynövény alapú terméket fejlesztett ki, mely bárki számára előnyös hatásokkal bír, és nem kell gyógyszerekkel tömnünk magunkat egy-egy megfázás vagy kisebb egészségügyi probléma megjelenésekor.

https-__betonbooster.hu_ - 2023 szeptember - Cikk1

Mit tehetsz, hogy ne égjen meg a beton?

A megégett beton gyakori probléma, noha betonozni mindenki tud, mégis elég gyakran becsúszik ez a hiba, és mivel nemcsak esztétikai baklövés, hanem a szerkezet tartósságát is befolyásolja, a büdzsédre is hatással van.

szekszardallas.hu - 2023 augusztus - LinkMarketing - 2

Hogyan induljuk el, ha Tolna vármegyében keresünk munkaerőt?

A munkahely keresésének számos formája létezik manapság. Vannak felületek, amelyeket ennek szentelnek a közösségi médiában, de léteznek olyan weboldalak is, amelyek összegyűjtik az aktuális lehetőségeket, megkönnyítve ezzel nemcsak a jelentkezni vágyók, de a munkáltatók dolgát is.

httpswww.finnshop.hu - 2023 augusztus - Cikk2

Hogyan választ szerszámot egy ezermester?

Egy barkácsprojekt sikeres megvalósításához négy fő dologra van szükség: egy jó ötletre, némi kézügyességre, megfelelő alapanyagokra, illetve minőségi szerszámokra. Ha ezek közül bármelyik is hiányzik, nagy eséllyel kudarc lesz a vége.

stepoutgames.hu - 2023 augusztus - LinkMarketing - 1

Amit a kocsmakvízről feltétlenül tudni kell

Régi igazság: ahogy egyre többet iszik valaki, annál bölcsebbnek hiszi magát. Szerencsére van egy bevált módszer, amivel kideríthető, hogy az alkohol ébresztette önbizalom mennyire mozog a realitások talaján.

calderaspas.hu - 2023 augusztus - LinkMarketing - 1.

Milyen előnyei vannak a hidromasszázsnak?

A hidromasszázsnak számos előnye van, amely hasznos az egészség szempontjából. Cikkünkben összegyűjtöttük ezek közül a legfontosabbakat, továbbá arra is kitérünk, hogy milyen jakuzzit érdemes választani a megfelelő élmény elérése érdekében.

contextus.hu1

Jó ötlet a lézeres szemműtét nyáron?

Akiben már megérett a bizonyosság arra vonatkozóan, hogy jó ötlet a lézeres látásjavítás, és most azon töpreng, hogy de vajon jó ötlet lenne-e nyáron elvégeztetni, az a legjobb helyen jár!

https-__ozdallas.hu - 2023 július - Cikk9

A gyártás-termelés területén dolgozni unalmas?

Ha valamilyen oknál fogva állást akarunk váltani, de még nincs konkrét elképzelésünk arról, hogy milyen munkakört szeretnénk betölteni, akkor akár még a gyártás-termelés területén történő munkavégzés is szóba jöhet.