Minden, amit a csavarozásról tudni érdemes

A csavarozással, a csavarok kiemelésével vagy cseréjével sokszor meggyűlik a baja a bicikli tulajdonosoknak. A menetes csatlakozás a kerékpáron alkalmazott leggyakoribb rögzítési típus. A Bikepro.hu kerékpár webshop segítségével az alábbiakban utánajárunk, hogyan kell cserélni és javítani a kerékpárban található menetes csavarokat.

A menetes csatlakozás jellemzői

Akinek van kerékpárja, az már biztos találkozott menetes csavarral, mely két elemet fog össze a biciklin. Benne a kötést a csavarmenet biztosítja, a benne lévő súrlódási erő pedig megakadályozza, hogy az összefogatott alkatrészek elmozduljanak. A menettípust két jellemzővel határozhatjuk meg: a menet ármérőjének méretével, valamint a menetemelkedéssel. Ezt a két adatot szükséges megmérni a szerelés során.

A menetemelkedés nem más, mint az egymást követő koncentrikus vájatok (vagyis a menetek) előfordulásának gyakorisága. A menetátmérő nagyságát a menetek élén történő méréssel lehet meghatározni. Ezek mellett a menetirány megadása is fontos. Ha segítségre van szükséged a megfelelő alkatrészek kiválasztásában, bármely kerékpárhoz szükséges kelléket beszerezhetsz a Bikepro.hu kerékpár webshopban, így a lánchajtás működtetését segítő csavarokat is.

Így csavarozz megfelelően!

Hirdetések
Ahhoz, hogy pontosan tudd, mivel is állsz szemben, elengedhetetlen a menettípus meghatározása. Ennek érdekében vedd szemügyre a vázat és nézd meg, hol gyártották. Ha ezzel megvagy, jöhet a menetek előkészítése. Ehhez használj kenőanyagot, mely valamilyen olaj vagy zsír lehet. Olaj használata a kis átmérőjű csavarok esetén célszerű, míg a nagyobb csavarok kenésére alkalmasabb a zsír.
Ez utóbbi több szempontból is jobb választás, ugyanis ellenáll a különböző időjárási körülményeknek és tartósabb is, mert nem párolog el egykönnyen. Létezik még ún. menetrögzítő paszta is, melyből a menetek átmérőjének függvényében más és más típust érdemes választani. A legerősebb fajtát azonban kerékpáralkatrészek rögzítéséhez nem ajánlott.

Sose feledkezz el a következőkről!

Összességében a megfelelő csavarbehajtáshoz kevés, de annál fontosabb jellemzőkre kell figyelemmel lenni. Ezek pedig a menetkompatibilitás, a menettisztaság, a menetsérülések javítása, valamint az, hogy nehezen behajtható csavar behajtását ne erőltesd, inkább kezdd újra a műveletet! A sérült menettel rendelkező csavarokat – ha menthetetlenek -, ki kell cserélni. Ha azonban nem, menetjavító használatával, menetreszelővel vagy a menet átvágásával menthetőek. Arra azonban figyelj, hogy a javított meneteknél mindenképpen használj menetrögzítőt. Nehezen eltávolítható csavarok esetén alkalmazz csavarlazítót. Hagyd kis időt hagyni a szert, majd használd a megfelelő szerszámot a csavar kihajtására.
Amilyen kicsi eszköz egy csavar, annál nehezebb kezelni. A megfelelő eszközök és szerszámok használatával azonban szándékodnak megfelelően viselkednek majd.

Top sztorik a rovatból

https-__www.petissimo.hu_ - 2022 január - Cikk4

A leggyakrabban előforduló kutyabetegségek

Nincs is annál kétségbeejtőbb, mint amikor mindig vidám és aktív négylábúnk levert, rosszul érzi magát, és nincs étvágya. Ezek a tünetek valamilyen betegségre utalhatnak, amelyet mindenképpen azonnal ajánlott kivizsgáltatni állatorvos segítségével.

https-__ezone.hu_ - 2022 január - Cikk1

Ezt jó, ha tudod a routerekről, wifi jelerősítőkről

Életünk ma már az internet köré szerveződik, okoseszközeink igénylik a kapcsolatot, a jelet, így ma már az új építésű lakásokban, intézményekben, irodaházakban, közlekedési eszközökön, de egyre több közterületen is az alapfelszereltség részét jelentik a routerek, wifi jelerősítők.

https___kanape.net_ - 2022 január - Cikk4

Miért jó ötlet egy bőr kanapé beszerzése?

Az ülőgarnitúrák sokféle formában, méretben és anyagban kaphatók, így amikor a tökéletes kanapét keressük a nappalinkba vagy az ideális fotelt, amely hangulatos teret varázsol a pincénkbe, könnyen előfordulhat, hogy hiába próbálkozunk, nem találjuk a megfelelőt.

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet